Fotografie: archiv Jana Zelenky
Svět písniček a skladatelů první republiky 1
13. 9. 2022Po třech dílech seriálu prvorepublikových reklam nyní, pro íčkové čtenáře, něco známějšího a veselejšího. Budou to vesměs známé písničky, které vycházely za první republiky ve velkém množství v nejrůznějších nakladatelstvích, nejčastěji ve dvojlistech, v cenách od 1,50 do 2,50 Kč.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Miloslava Richterová
16.9.2022 22:23
Též děkuji. Písně K. Hašlera mám moc ráda. Jeho Česká písnička, Ta naše písnička česká, je nádherná a nadčasová.
Martina Růžičková
16.9.2022 07:41
Díky za zajímavý článek, který mi připomněl chvíle dětství. Rodiče měli také zásobu dvoulistů s tzv. šlágry. Když měli dobrou náladu, tak táta hrál na piano a máma zpívala. Občas hrávali čtyřručně.
Dana Puchalská
15.9.2022 12:39
Honzo děkuju za velice zajímavý článek. I já mám ráda písničky od pana Hašlera.
Marie Měchurová
14.9.2022 16:17
Pane Zelenka, ani nevíte, jak jste mě tímto článkem potěšil. Měli jsme doma, když jsem byla malá, gramofon a plno starých desek. Dokonce i skladbu Hoši od Zborova. Teď máme nový gramofon a na LP hlavně jazz a swing. Víc jak 50 let starý soubor desek od Voskovce a Wericha - Písničky Osvobozeného divadla.
Lenka Kočandrlová
14.9.2022 16:16
Mám ráda historii ve všech podobách. Po mámě mám na půdě podobné dvojlisty,např. Čiribiribin a pod., musela bych to jít vyhrabat,neviděla jsem to mnoho let,co tam přesně je.Hašlerky se dají zpívat vždy,byly vlastenecky zaměřené a to se ,bohužel,už dnes nechce nosit!
Alena Tollarová
14.9.2022 14:30
Měli jsme doma LP desku Hašlerových písniček a hodně si ji pouštěli. To ale odvál čas a tyhle písničky mě nějak přestaly brát. Ale v hlavě zůstaly a když některou slyším, hned se chytnu ...
Alena Švancarová
13.9.2022 22:54
Tak tohle vzpomínání se mi hodně líbí.K hudbě mám blízko a tatínek byl muzikant,miloval housle.Na další pokračování se těším.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA