Ilustrační foto: pixabay
Cizí jazyky – odkdy dokdy? I. část
1. 9. 2022Z výsledků ankety nedávno zveřejněné na portále pro aktivní seniory i60.cz vyplynulo mj., že 40 % respondentů se domnívá, že pro učení se cizím jazykům není rozhodující věk.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Zdenka Soukupová
1.9.2022 13:18
Věrko, velmi poučné. "Odkdy" je u mě už passé, tak jsem zvědavá, "dokdy" se ještě můžu něco přiučit. V práci jsem potřebovala němčinu, angličtinu a ruštinu. Celkem v pohodě jsem všechno v těch jazycích vyřídila. Ale zjišťuji, že s každým měsícem v důchodu slovíčka a gramatika odlétají kamsi do neznáma. Ach jooo...
Jitka Caklová
1.9.2022 11:41
Za mě na druhém stupni ZŠ se vyučovaly 3 jazyky. Ruština povinná, němčina a francouzština nepovinná, kdo chtěl, měl možnost naučit se. Chodili jsme s bratrem do jedné školy, bratr v USA byl nejprve profesorem na univerzitě, později překládal odbornou literaturu do 12ti jazyků. Já neumím ani bleknout a na rozdíl od bratra žiji normální spokojený život.
Alena Velková
1.9.2022 10:55
Děti nasávají jazyky jako houba, vidím to doma na vnoučatech...mě už to s přibývajícím věkem do hlavy tak neleze...k osvojení jazyka je vynikající sledovat filmy v originále - maximálně s českými titulky...v naší televizi se bohužel rozmohl takový nešvar a to je dabing, i když vynikající.
Jitka Hašková
1.9.2022 10:24
Věro, velmi dobře jsi to napsala. Moje kamarádka, bývalá učitelka na základní škole, zemřela před dvěma roky ve věku 93 let, tvrdila, že není dobře, aby se malé děti učily cizí jazyk už v mateřské školce, že mají napřed umět rodný jazyk. Vysvětlovala to tím, že čeština je velmi ohebný jazyk např. proti angličtině, atp. Nedávnou jsem slyšela v rádiu rozhovor s dcerou Lenky Filipové, která se angličtinu učila hodně brzy, potom studovala hudbu v Londýně, řekla, že ke svým písničkám píše raději texty anglicky, lépe se jí vyjádří to co potřebuje a v češtině jí to moc nejde. Jsem ráda, že jsi uvedla názory odborníků, kteří se s tím shodují.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA