Telegrafní škola ve slovinském Celji. FOTO: Z rodinného archivu Oldřicha Čepelky
Tátova válka
26. 8. 2022Jak napsat ve 20 letech závěť? Proč je výbuch granátu osvobozující? Je možné poslat z bojiště do Náchoda vagón čokolády? Každý voják prožívá svou osobní válku, s útrapami, zraněním, odvahou a strachem.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Zdenka Jírová
24.9.2022 00:24
Váš článek jsem si s chutí přečetla, psal jste napínavý příběh. Můj otec / nar. 1910/ byl do válkyodbedden jejím posledním roce. Vyprávěl, že šli s regimentem pěšky až do Itálie. Vzpomínal, že měli pořád hlad a v Itálii otrhávali fíky ze stromů. Bylo jim ale po nich špatně, asi nebyly dost zralé. Naštěstí se nějaké velké bitvy už neúčastnil, byl konec války. Můj strýc, matčin bratr / nar.1899/ narukoval dříve, boje se účastnil a bohužel, na následky šrapnelu, zemřel. Já jsm se narodila mnohem později, tak jsem ho nemohla znát, ale zbylo mi několik lístků , které psal svým rodičům a které maminka uchovala. Bohužel nevím, kde byl, psal z nějakých zákopů, ale neudal místo. Maminka byla z 5 dětí, jediná dívka, ale ani jeden z bratrů se nedožil stáří ani rodiny.
Lenka Kočandrlová
29.8.2022 18:14
Ani nevím,zda děda byl nebo nebyl v 1.světové: zemřel,když mi byly 3 roky a táta nikdy o detailech o jeho rodičích nemluvil.Mám ráda podobné příběhy a dobové dokumenty, vyhledávám životopisné knihy a nejraději o obyčejných a skoro neznámých lidech....
Jana Jurečková
27.8.2022 18:02
Moji rodiče se narodili po 1. světové válce. Maminka ještě žije, má 90 let a často vzpomíná na své dětství, které nebylo radostné. Pocházela z 11 dětí, z nichž 4 zemřely z důvodu nemoci. U nich doma se soukromě hospodařilo. Měli 15 ha pole, býky, krávy, koně. Pomáhal jim čeledín a služka.
Váš táta si prožil své, ale z vyprávění jsem usoudila, že měl dobré srdce. Neváhal ani chvíli a poslal vagon čokolády svým kolegům... Díky za vyprávění.
Blanka Lazarová
27.8.2022 11:29
Silný příběh. Přála bych si, aby se podobné příběhy vyprávěly jako poselství mladším generacím. Díky.
František Matoušek
27.8.2022 10:13
Skvěle sepaný příběh . Obdivuji ty, kteří prožili kruté boje ať v Itálii, Francii, nebo v Haliči. Tam totiž padnul v r.1916 jeden z mojich předků. Doma zanechal ženu a 6 dětí. Ta zmínka o tom vagonu čokolády je přímo neskutečná (věřím, že sestala). Díky.
Oldřich Čepelka
26.8.2022 23:05
Děkuji všem za komentáře. Víte, můj táta o válce taky nikdy nemluvil. jednak je to pro ty lidi, přímé účastníky, osobně těžké, a pak taky - co měl vyprávět nám, dětem? Proto jsem znal jen to o čokoládě a později od mámy o těch peřinách. Že si ale uchoval deníček, to bylo zásadní.
Hana Řezáčová
26.8.2022 22:36
Můj dědeček byl příslušník čs. legie v Rusku, vracel se pak domů přes Japonsko - no a víc nevím ... Dědeček o prožitém nemluvil, já se neptala (zemřel, když mi bylo 13) ... Škoda, že si také nepsal deník ...
Daniela Řeřichová
26.8.2022 20:55
Pane Čepelko, máte můj obdiv za sugestivní přiblížení atmosféry první světové války prostřednictvím tak intimního prostředku, jakým je osobní deník. Při čtení závěti dvacetiletého kluka mě mrazilo; takové autentické svědectví má neskutečnou lidskou i historickou hodnotu. Jakou cenu má život pěšáka na bitevním poli, jedno v jakém století...Poskytl jste vnímavým čtenářům cenný obraz našich novodobých dějin, děkuji.
Zuzana Pivcová
26.8.2022 14:23
O 1. světové válce a účasti našich předků v rakousko-uherské armádě se u nás dříve takřka nemluvilo, právě tak jako o čs. legiích. Jsem ráda, že si mohu takovýto příběh spojit s dokumentací z Vojenského ústředního archivu, v němž jsem pracovala. Mnoho lidí se na nás obracelo s přáním najít hroby padlých předků na italské frontě. Často se ukázalo, že uvedená lokalita dnes není v Itálii, ale ve Slovinsku.
Libuše Münsterová
26.8.2022 13:50
Krásná příběh. Můj děda bojoval v 1. světové válce, ale vůbec nikdy o to nechtěl mluvit. Škoda.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA