Tátova válka
Telegrafní škola ve slovinském Celji. FOTO: Z rodinného archivu Oldřicha Čepelky

Tátova válka

26. 8. 2022

Jak napsat ve 20 letech závěť? Proč je výbuch granátu osvobozující? Je možné poslat z bojiště do Náchoda vagón čokolády? Každý voják prožívá svou osobní válku, s útrapami, zraněním, odvahou a strachem.

Příběhy naší rodiny vzpomínky
Hodnocení:
(5 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Váš článek jsem si s chutí přečetla, psal jste napínavý příběh. Můj otec / nar. 1910/ byl do válkyodbedden jejím posledním roce. Vyprávěl, že šli s regimentem pěšky až do Itálie. Vzpomínal, že měli pořád hlad a v Itálii otrhávali fíky ze stromů. Bylo jim ale po nich špatně, asi nebyly dost zralé. Naštěstí se nějaké velké bitvy už neúčastnil, byl konec války. Můj strýc, matčin bratr / nar.1899/ narukoval dříve, boje se účastnil a bohužel, na následky šrapnelu, zemřel. Já jsm se narodila mnohem později, tak jsem ho nemohla znát, ale zbylo mi několik lístků , které psal svým rodičům a které maminka uchovala. Bohužel nevím, kde byl, psal z nějakých zákopů, ale neudal místo. Maminka byla z 5 dětí, jediná dívka, ale ani jeden z bratrů se nedožil stáří ani rodiny.
Lenka Kočandrlová
Ani nevím,zda děda byl nebo nebyl v 1.světové: zemřel,když mi byly 3 roky a táta nikdy o detailech o jeho rodičích nemluvil.Mám ráda podobné příběhy a dobové dokumenty, vyhledávám životopisné knihy a nejraději o obyčejných a skoro neznámých lidech....
Jana Jurečková
Moji rodiče se narodili po 1. světové válce. Maminka ještě žije, má 90 let a často vzpomíná na své dětství, které nebylo radostné. Pocházela z 11 dětí, z nichž 4 zemřely z důvodu nemoci. U nich doma se soukromě hospodařilo. Měli 15 ha pole, býky, krávy, koně. Pomáhal jim čeledín a služka. Váš táta si prožil své, ale z vyprávění jsem usoudila, že měl dobré srdce. Neváhal ani chvíli a poslal vagon čokolády svým kolegům... Díky za vyprávění.
Blanka Lazarová
Silný příběh. Přála bych si, aby se podobné příběhy vyprávěly jako poselství mladším generacím. Díky.
František Matoušek
Skvěle sepaný příběh . Obdivuji ty, kteří prožili kruté boje ať v Itálii, Francii, nebo v Haliči. Tam totiž padnul v r.1916 jeden z mojich předků. Doma zanechal ženu a 6 dětí. Ta zmínka o tom vagonu čokolády je přímo neskutečná (věřím, že sestala). Díky.
Oldřich Čepelka
Děkuji všem za komentáře. Víte, můj táta o válce taky nikdy nemluvil. jednak je to pro ty lidi, přímé účastníky, osobně těžké, a pak taky - co měl vyprávět nám, dětem? Proto jsem znal jen to o čokoládě a později od mámy o těch peřinách. Že si ale uchoval deníček, to bylo zásadní.
Hana Řezáčová
Můj dědeček byl příslušník čs. legie v Rusku, vracel se pak domů přes Japonsko - no a víc nevím ... Dědeček o prožitém nemluvil, já se neptala (zemřel, když mi bylo 13) ... Škoda, že si také nepsal deník ...
Daniela Řeřichová
Pane Čepelko, máte můj obdiv za sugestivní přiblížení atmosféry první světové války prostřednictvím tak intimního prostředku, jakým je osobní deník. Při čtení závěti dvacetiletého kluka mě mrazilo; takové autentické svědectví má neskutečnou lidskou i historickou hodnotu. Jakou cenu má život pěšáka na bitevním poli, jedno v jakém století...Poskytl jste vnímavým čtenářům cenný obraz našich novodobých dějin, děkuji.
Zuzana Pivcová
O 1. světové válce a účasti našich předků v rakousko-uherské armádě se u nás dříve takřka nemluvilo, právě tak jako o čs. legiích. Jsem ráda, že si mohu takovýto příběh spojit s dokumentací z Vojenského ústředního archivu, v němž jsem pracovala. Mnoho lidí se na nás obracelo s přáním najít hroby padlých předků na italské frontě. Často se ukázalo, že uvedená lokalita dnes není v Itálii, ale ve Slovinsku.
Libuše Münsterová
Krásná příběh. Můj děda bojoval v 1. světové válce, ale vůbec nikdy o to nechtěl mluvit. Škoda.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%