Herečka, ale také vynálezkyně Hedy Lamarr. FOTO: commons.wikimedia, volné dílo
O mužském a ženském mozku
2. 8. 2022Že mužský a ženský mozek fungují v obyčejném životě jinak, s tím máme asi každý své zkušenosti, i když renomovaní vědci tvrdí, že mozek je jen jeden a žádné rozdělení na mužský nebo ženský neexistuje.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jitka Caklová
2.8.2022 14:41
Mozek je jen jeden, je pouze rozdělen na dvě hemisféry, levou a pravou. "Pravá hemisféra je odpovědná za vnímání prostoru a forem, levá za řeč a myšlení. Muži se tedy orientují pravou hemisférou a učí se novým věcem a řeší potíže levou hemisférou. Ženy, ať už jde o učení se, řešení problémů, mluvení, orientaci v prostoru, používají obě mozkové hemisféry." Řekla bych, že vynálezectví se vzděláním nemá mnoho společného. Mnohé vynálezy vznikaly a vznikají v praxi, aby si lidé usnadnili práci, ať už "u lopaty", "u ponku", nebo "u škopku".
Jiří Dostal
2.8.2022 13:34
:-) Pěkné, vždyť i Písmo svaté je sprosté macho, když třeba v Kazateli čteme "Poznal jsem věc hořčejší nad smrt, ženu, jejíž srdce tenata a ruce její okovy; kdo se Bohu líbí, bývá od ní osvobozen, avšak hříšník bývá od ní jat." A Támar? Škoda mluvit, vyškolila prostitucí Judův rod v kmenovém právu, a což teprve "Pane, vy jste vdova" :-)
Zdenka Soukupová
2.8.2022 12:52
Hezké, Jano. Mně se bohužel nepodařilo něco úžasného vymyslet a už to asi nestihnu. Přesto držím palce všem vědátorkám a vynálezkyním. ☼
Martin Vrba
2.8.2022 12:08
Hedy Lamarrová byla velmi inteligentní žena se zájmem o techniku - s tím by se dalo souhlasit. Ale, že by s podporou svého bohatého přítele, majitele letecké továrny Howarda Hughese SAMA navrhla lepší konstrukci křídel letadel, tak o tom bych už silně pochyboval. Kdyby měl továrnu jen na pleťové krémy - tak bych tomu uvěřil, že na tom dělala sama po nocích ve sklepě. :) Ale je tak krásná, že já bych se nechal kvůli ní upsat i peklu, a tak spíše věřím tomu, že na ni nechal její "sponzor"přepsat patent pravého vynálezce i ze strategických důvodů a nazvat to jen džentlmensky "PODPOROU". Já vím, že v tomto oboru - v konstrukci křídel (i v celém letectví) předstihli Němci celý svět za II. světové války o desítku let. Podle jejich výpočtů se dodnes postupuje v konstrukci. K návrhu skutečného tvaru křídla bylo a je potřeba stovky výpočtů a mnoho zkoušek v aerodynamickém tunelu a nevěřím, že by tak krásná žena tolik času chtěla trávila výpočty a "v tunelu". A to, že jejím nejznámějším vynálezem byl systém pro tajnou komunikaci, princip tzv. rozprostřeného spektra s přeskakováním kmitočtů (anglicky Frequency Hopping Spread Spectrum; FHSS) tak tomu věřím ještě méně, spíše se jednalo o "tunel na špiony", jak neprozradit skutečného vynálezce v oboru, aby nemohl být ten pravý unesen nebo zavražděn, Takové vynálezce si každý stát drží v utajení co nejdéle nebo ho "přidělí" tomu nejméně informovanému. Něco podobného děláme i s tím, že ministryní obrany jmenujeme k tomu nejméně povolanou osobu. Jednou jsme měli ministra obrany, který málem sám sestřelil dopravní letadlo s celou posádkou svou vlastní zbraní, ve kterém letěl. V Německu to provedli dokonale - jmenovali Ursulu von der Leyenovou, ta málem odstřelila celé letectvo - jen málo strojů bylo za ní bojeschopných. U nás jsme to provedli jen polovičatě - správně se vzdala megalomanských projektů s Janou Černochovou (ale splňuje z rasového pohledu) Kolik toho dnes víme například o pravých konstruktérech tak zvaných supersonických zbraní? Já vám to prozradím bez mučení, je to Naděžda Nikolájevna Dimitrovová. :)
Martin Vrba
2.8.2022 08:15
O ženách, které svými vynálezy pohnuly světem netřeba hledět jen do minulosti, ta současně nejproslulejší "vědkyně" je švédská bojovnice za ochranu klimatu Greta Thunbergová. Ač ve věku 11 let dostala deprese a přestala mluvit a později jí byly diagnostikovány Aspergerův syndrom, obsedantně kompulzivní porucha a selektivní mutismus, tak se rozhodla z toho udělat přednosti, přestat chodit do školy a rozmluvila se natolik, že napadla celý svět politiků a vědců na půdě OSN (i s charakteristickým kukučem), že nedělají nic pro záchranu planety a obvinila je, že to oni jí zkazili život. Jo - dneska vám stačí vědomosti ze 3. třídy (vyšší vzdělání skoro škodí) a když se vám dostane pořádné propagace, můžete pohnout i planetou bez vzdělání . To Archimedes ve spojitosti s pákou pronesl: „Dejte mi pevný bod a já pohnu Zemí.“ A dnes? Dnes se možná dočkáme, že pomocí PÁK SOCIÁLNÍCH INŽENÝRŮ se dopracujeme k poznání, že Archimedes byla ve skutečnosti žena a tmavé pleti a slušelo by se, kdyby to pro svět objevila nějaká žena - a světe nediv se - také tmavé pleti (to není náhoda). :)
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA