Ilustrační foto: Ingimage
Kateřina Macháčová: Čím je člověk starší, tím je pro něj pohyb důležitější
29. 7. 2022Vystudovala Fakultu tělesné výchovy a sportu při Karlově Univerzitě v Praze a na téže fakultě pak v roce 2009 ukončila doktorandské studium. Více než dvacet let se zabývá pohybem, a to i na vědecké úrovni.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Oldřich Čepelka
23.8.2022 21:34
Pročítám tu diskusi a jen připomínám, že chceme-li mít nějaký výsledek, třeba jen naučit se holandsky nebo vystoupit na Mt. Blanc, tak pro to musíme skoro každý den něco udělat. Ten výsledek nepřijde sám, není to náhoda. Je to trénink, dřina a řemeslo. To samé s mladistvou postavou.
Jitka Caklová
1.8.2022 19:17
9:25 - Pokud chci něčeho dosáhnout, raději si navodím chuť a náladu bez harmonogramu, než abych se stala otrokem pravidelnosti. Z chuti a navozené nálady na danou věc jsou výsledky jednoznačně lepší, než z "musu". Časy, kdy jsem cokoliv musela, už mám za sebou a "musím" jsem vyměnila za "chci".
Marie Faldynová
1.8.2022 18:47
Pokud nám dáte nahlédnout do těchto pohybových aktivit, budu ráda. Ale jak píše Jindřich Berka, chce to vytrvat a ne cvičit, jen když se mi chce. To za mne nikdo neudělá. Je těch lákadel hodně. Ale jsme stavěni na pohyb a ne na mlsání a povalování.
Jindřich Berka
1.8.2022 09:25
Dobrý den, samozřejmě je to reklama, ale má hlavu a patu. Cvičit a sportovat můžete i zadarmo, nemusíte si platit kouče. Musíte, ale CHTÍT!!!!! To je to kouzelné slovíčko, které většina lidí nemá v repertoáru. Uvedu osobní příklad. Mám 12 let cukrovku vím, že musím zhubnout a sportovat, mám kardiostimulátor musím cvičit, loni mi dali endoprotézu na pravé koleno, musím cvičit. Jsem nahluchlý, tak mám za 30000 naslouchátka. Ušetřil jsem. Nekouřím nepiji a k důchodu si přivydělám. Před 12 lety jsem zhubnul a rok a půl 30 kg a držím si váhu dodnes. Na cukrovku mám jen dietu a prášky. Nepíchám si. Má to smysl! Můj program: pondělí tenis, úterý nohejbal, středa posilovna, čtvrtek stolní tenis, pátek 11 km, sobota posilovna a neděle 11 km. Vím, že pokaždé člověk nemá čas. Já to zvládnu v průměru 5 x. Pokud chceme něčeho dosáhnout, tak pravidelně každý týden aspoň 3 x se hýbat!!! To pravidelně je nesmírně důležité, nelze podle chutě a nálady. Jinak nejsou výsledky. To je právě to, co lidé nechtějí dodržovat. V minulém článku jste si mohli přečíst co psal známý kardiolog, přednosta kliniky v Motole. Lidé jsou pohodlní, líní, raději předčasně odejdou než, aby slevili z přejídání, kouření, z přílišné konzumace alkoholu a nic nedělání. Jindra
Jitka Caklová
31.7.2022 16:20
"Jó v Praze je blaze.......", ale naštěstí i v našem řepákově je možné vytvořit si harmonii Ducha s tělem. Základem je, naučit se vnímat vlastní tělo, pečovat o něj, být v souladu s přírodou, správně dýchat a tím předcházet většině komplikací, nejen pohybového aparátu. Bolest při cvičení není "trest" za to, že cvičím, ale je vodítkem, jak cvičit správně a právě tomu pomáhá naslouchání těla Duchu. Jde to i bez jakýchkoliv výzkumů a projektů. I kdyby to bylo zadarmo, není v ničí moci, všechny "vymoženosti" zajistit všem. Každý jsme jiný, do někoho stačí ťuknout, do jiného se musí drcnout, ale ani to není záruka úspěchu.
Daniela Řeřichová
29.7.2022 22:57
Zajímavý projekt, zajímavý článek.
Jsem zastáncem kalokagathie, harmonie ducha i těla, myslím, že jednostrannost člověku neprospívá. Zaměstnávám mozek i tělo. :-)
Jan Zelenka
29.7.2022 21:54
Jo, pohyb. Takové cvičení vypadá krásně, pokud má na něj člověk tělo. Se svou nemocnou páteří a bolavými klouby si o tom mohu nechat jen zdát. Ale vzpomínám si na článek jakéhosi švédského doktora, který před lety napsal, že nejzdravější je zdravý pohyb na zdravém těle. Ale kdo může, ať cvičí. Já si raději cvičím mozek.
Lubomíra Žaldová
29.7.2022 18:35
Taktéž jako Libuška lituji, že nemám tu možnost se zúčastnit . Je mi 73 let a od odchodu do důchodu cvičím pravidelně denně Pět Tibeťanů. Vynechám opravdu jen zřídka, to už mi musí být hodně mizerně, anebo jsem mimo domov, kde civčení není možné. Všem vřele doporučuji. Moje maminka zase civčila ve vyšším věku Pozdrav slunci. Zdravím všechny fandy pohybu.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA