Když má technika navrch
FOTO: Vladislava Dejmková

Když má technika navrch

26. 7. 2022

Osobně to mám tak, že jsem ráda, když všechna moje domácí technika funguje tak, jak má. S definitivně nefungujícími věcmi se rychle loučím, končí ve sběrném dvoře nebo ve sběrném kontejneru pro drobné domácí spotřebiče. Takhle dopadla letos na jaře i moje pekárna na chleba.

Byl to výborný pomocník v době, kdy jsem měla syny ještě doma a vařila a pekla jsem pro čtyři chlapy. Za ta léta jsem se ji naučila dokonale používat nejen pro pečení chleba, ale hlavně pro přípravu všech druhů těst. V posledních letech jsem ji už využívala méně, ale přesto jsem zaregistrovala, že se občas změní zvuk při hnětání těsta. Samozřejmě po čase přestala hnětat úplně, prostě ani ťuk. Dopřála jsem jí jednu opravu, možná dost nerozvážně, protože to byla výměna jedné drahé součástky za novou. Po dalších dvou letech pekárna odešla definitivně. Stála jsem před otázkou, co dál?

Bylo jasné, že minimálně na přípravu těsta určitě nějakou techniku v kuchyni potřebuji. Vařím poctivě téměř každý den s přesvědčením, že stojí za to si dopřát čerstvé jídlo. Sladké věci už peču méně, protože mám doma diabetika. Ale snažím se vyrábět i různé nesladké a zdravější pečivo. Síla v rukou s léty a nastupující artrózou ubývá, hladké těsto prostě bez bolesti nevymíchám. Bude to chtít nový stroj. Ideálně nějaký jednoduchý robot s minimálním příslušenstvím. Maximální přislušenství je pro moje potřeby zbytečné. Maso nakupuji mleté, mák jednou ročně také. Krouhač všeho možného mám extra a citrusy si ještě vymačkám rukou. Projela jsem nabídku nejrůznějších robotů na internetu. Nabídka byla pestrá, ale jejich velikost a vyzdvihovaná dokonalost mě skoro vyděsila. Pochopila jsem, že si musím hlavně koupit takový přístroj, který technicky zvládnu a který se zároveň vejde do prostoru po vyhozené pekárně. Nikde jinde pro něj nemám místo, protože moje kuchyň není nafukovací. Tím se naštěstí nabídka zcvrkla na několik málo typů. Ty jsem probrala s kamarádkami. Vítězem se stal robot Bosch mum 2. Provedla jsem porovnání cen tohoto výrobku na různých e-shopech a objednala. Rozdíly cen byly mimochodem až v tisících. Žádné drama se nekonalo, balík dorazil asi za tři dny. Vše vzorně zabaleno a obsah byl také v pořádku.

Mám podivnou vlastnost, že u všech nových výrobků nejdříve hledám a pročítám návod. Život mě naučil, že čas strávený přečtením návodu je efektivně vynaložený. Návod byl přiložený, český, dokonce napsaný dost srozumitelně. Robota jsem brzy uvedla do provozu, kupodivu fungoval tak, jak jsem pŕedpokládala. Několik měsíců šlapal jako hodinky. Dobře mi sloužil při přípravě nejrůznějších těst na koláče, buchty, bublaniny, pizzy, bagety, dalamánky a kdoví co ještě. Až jednou…

S pomocí mého robota “Mumínka”, jak jsem si ho v duchu pojmenovala, jsem si pŕipravila bezvadné hlaďoučké těsto na pizzu. Pak jsem umyla nerezovou mísu a hnětací hák. Když jsem chtěla robota složit a uložit, najednou se zasazený hnětací hák jaksi “nevešel” do nerezové mísy. Žádná manipulace s otočným ramenem ke změně stavu nevedla. Nasadila jsem snad hnětací hák špatně? Nebo mám špatně zasazenou nerezovou mísu? Nebo se robot rozbil? Lomcovala jsem zuřivě všemi částmi robota, ale nic nepomáhalo. Zkoumala jsem všechny pohyblivé součásti. Nic. Nakonec jsem se pokořila a začala hledat návod k použití v krabici, kam ukládám všechny návody. Nebyl tam. Vzpomněla jsem si na strejdu Googla. Začala jsem hledat návod na internetu. Po čase jsem narazila na stránku https://www.uzivatelskeprirucky.cz/. Zde jsem musela zadat pŕesně typ přístroje. Svého němého pomocníka jsem obrátila vzhůru nohama, abych si opsala dlouhatánské číslo z výrobního štítku. Strefila jsem se a návod se mi konečně zobrazil. Na straně 20 byl seznam všech možných poruch spotřebiče. Na mou situaci nejvíce pasovalo “otočné rameno nelze zvednout nebo sklopit protože nástroj je zaseknutý v míse”. Podle pokynů v přiručce jsem vyjmula z otočného ramena hnětací hák a robot krátce zapnula na rychlost jedna. Jednotka pohonu tím prý dosáhne parkovací pozice. Navenek se nic nezměnilo, ale po vypnutí a znovunasazení hnětacího háku vše fungovalo správně. Musím si tedy pamatovat, že je třeba mého Mumínka vždy řádně zaparkovat!

A pro ty, kteří trpělivě dočetli až sem, připojuji náš oblíbený rodinný recept na pizzu z kynutého těsta. 

 

Kynuté těsto na pizzu

300 g hladké mouky (lze kombinovat bílou a celozrnnou mouku)
20 g droždí
200 ml mléka
1 lžička cukru
1/2 lžičky soli
2 lžíce olivového oleje 

Do poloviny vlahého mléka přidáme lžičku cukru, dvě lžíce mouky, rozdrobíme 20 g droždí (1/2 kostky), promícháme a necháme v teplé místnosti vykynout. Zatím si prosijeme mouku, přidáme sůl a olivový olej. Kvásek nalijeme k mouce a zpracujeme v robotu v  hladké a lesklé těsto. Potom mísu přikryjeme utěrkou a necháme v teplé místnosti vykykout, až zdvojnásobí svůj objem. 

Zatím si můžeme připravit svou oblíbenou náplň na pizzu. U nás to jsou plátky uzeniny nebo slaniny, tenké plátky rajčat, proužky papriky, olivy,  lístky bazalky a navrch nastouhaný sýr. Ale pokaždé trochu improvizuji, podle toho jaké suroviny jsou právě dostupné. Z vykynutého těsta vytvoříme nejdříve bochánek a ten potom rozválíme na co nejtenčí placku ideálně o velikosti plechu. Z praktických důvodů používám plech "koláčový" lehce vytřený olejem nebo vyložený papírem na pečení. Placku opatrně přeneseme na plech a rukama dotvarujeme až k okrajům plechu. Těsto potřeme na povrchu velmi tence svým oblíbeným kečupem. Ideální je potírat těsto mašlovačkou, aby byla vrstva kečupu opravdu jen tenká a vytvořila přechod mezi těstem a náplní. Povrch poklademe náplní (kromě sýra) a upečeme ve středně vyhřáté troubě. Sýr přidáme až pár minut před dopečením. Lze samozřejmě použít i dvě kulaté formy na pizzu, v tomto případě rozdělíme těsto na dvě části a dále postupujeme stejně.

Výsledek můžete vidět na úvodní fotografii.

 

bydlení gastronomie vybavení bytu
Hodnocení:
(5.2 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Musím na tomto místě přiznat, že před manželem pečlivě tajím, že raději sáhnu po jednodušším nástroji, než abych s návodem složitě řešila, jak sestavit robot, který mi daroval k Vánocům. :-) Díky za recept, který ráda vyzkouším.
Soňa Prachfeldová
Vladko jsi umělkyně vaření nerada studuji návody, spíš necháme vysvětlit od snachy. Tvůj recept vyzkouším, sice robota nemám, ale šlehač a hnětač el.mam, vyhnětu.
Anna Potůčková
Návody čtu jak u čeho, nejméně je potřebuji u kuchynských spotřebičů. A podobného robota jako Alenka T. mám na kuchynské lince také a je hodně využíván zejména při hnětění kynutých těst. Technika usnadnila životy všude - od domácností až po zemědělce a velké továrny. Pizza na obrázku vpadá krásně a prudce jedle :-)
Eva Kopecká
V padesáti jsem se po rozvodu, majetkovém vypořádání, které leželo výlučně na mých bedrech a několikaleté honičce na dvou VPP při své stávající práci zabydlela konečně ve svém, skutečně svém bydlení, s jehož pořízením a zařízením mi nikdo nepomohl. Bezpečné si pamatuji, jak jsem kupovala zařízení v našem osvědčeném obchodu a vždycky říkala, že potřebuju něco jednoduchého, co nebude chytřejší, než jsem já a co budu moci dobře ovládat. Pan vedoucí mě vždy zrentgenoval očima a věc s přehledem doporučil. Hlavně z pračky jsem měla obavy. Ovšem nedávno jsem vyměnila kompletně kuchyň se spotřebiči na chalupě a zjistila, že plotýnka, pračka, lednice i trouba mě bohužel inteligencí převálcovaly. Při výpadku proudu to všechno začne pískat a kníkat, jak se dotknu plotýnky mokrou rukou, hned má připomínky, tuhle jsem zapomněla pračce otevřít vodu a ta si se mnou hned dopisovala, trouba je tak složitá, že peču jen na jeden program a jelikož nejsem schopná nastavit čas, peču vždy na devět hodin od začátku...a když je dopečeno, tajné jdu a na chvíli vypnu proud. Všechny páčky, protože jich je moc já já nevím, která je která. Pak to na mě po opětovném zapnutí začne všechno pískat, jak jinak. Až nyní jsem pochopila babičku, která celoživotně odmítala vlastnit papiňák.
Eva Mužíková
Hlavně že jsi si dovedla Vlaďko poradit.
Alena Tollarová
Vlaďko, já tedy návody moc nečtu. Většinou mám totiž přitom pocit, že se scvrkávám a svrkávám a jsem ještě menší :) Jednoduchý úkon dovedou popsat pro mě naprosto nesrozumitelně. Měla jsem mnoho let robota, kterého jsem používala na výrobu těsta minimálně a většinou pobýval ve skříňce. Až loni, kdy jsem týden byla u mladých, tam stál na lince "mumík" a já obden něco pekla, tak jsem si ho vyzkoušela. Ano, mumík se sklopným ramenem a hnětacím hákem v nerezové míse mě inspiroval natolik, že jsem se taky rozhodla ulevit svým artrotickým kloubům a robota jsem si pořídila. Toho už neschovávám, ale mám ho pořád při ruce na lince a proháním ho o sto šest. Chvála pomocníkům. Pizza vypadá skvěle.
Marie Faldynová
Na pizzu dávám dušenou cuketu: Na cibulový základ dám strouhanou cuketu, protlak, koření na pizzu a podusím. Tuto směs dám (po vychladnutí) na těsto, přidám uzeninu nebo zbytek tepelně upraveného masa, lze použít i rybí konzervu nebo vařené sojové boby a na upečenou pizzu dám strouhaný sýr. Nechám jej jen rozpustit. Směs na pizzu jde také ještě horkou dát do sklenic a sterilovat na zimu.
Marie Měchurová
Co já už jsem v životě odrovnala přístrojů a pomocníků do kuchyně. Mám ale jednu vlastnost, že návody většinou nečtu, jdu na to vlastní intuicí. Foťák Canon už mám asi 3 roky a pořád se chystám návod k němu přečíst. Pracovala jsem kdysi na brigádě v jedné kavárně a připravovala pizzy. Těsto jsem dělali podobné, jen místo mléka vodu a kvasnice přímo do těsta. Těsto kynulo až hotové v malých bochánkách. Hezké počtení.
Jana Šenbergerová
Pizzu z kynutého těsta mám mnohem raději než klasickou. Vypadá jako ta vaše a také chutná skvěle. Dík za inspiraci. Právě přemýšlíme, co budeme vařit.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 45. týden

Tento týden končí dne 17. listopadu, tedy v Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva. A to bude také téma vědomostního kvízu tohoto týdne.