Všechny fotografie: Věra Ježková
Příběh zápalek
17. 7. 2022Když jsem na webových stránkách zjistila, že mé oblíbené malé muzeum v Máslovicích nabízí výstavu nazvanou „Máte sirky?“, nerozmýšlela jsem se ani chvíli a na výstavu se vydala. Pohodový svět barevných krabiček se mi moc líbil. Ráda vám ho nyní zprostředkuji, i se zajímavými informacemi.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Věra Ježková
18.7.2022 06:58
Moc vám děkuji. :-) Taková potřebná maličkost, a jak dokáže potěšit. Když jsem byla malá, zápalkové nálepky jsem sbírala. Táta mi nosil z práce aršíky. Je smutné, že u nás už nezůstala téměř žádná původní výroba.
Marie Ženatová
18.7.2022 05:11
Milá Věruško, veliký dík za zajímavý článek. Když jsme před několika málo roky projižděli autobusem Sušicemi, tak všichni účastníci zájezdu toho konce Sola Sušice litovali.
Ivo Patta
17.7.2022 20:32
Všechno je to o fortelu několika generací, jen ten konec v roce 2009 je o ekonomii bez lidského rozměru a ekonomech, kteří myslí jen na peníze a na peníze (to není překlep).
Martina Růžičková
17.7.2022 19:48
Věro, díky za zajímavý výklad o historii a výrobě zápalek i za fotky z prima výstavy. Obrázky na krabičkách se sirkami se mi jako malé holce vždycky moc líbily, ale bývala jsem silně zklamaná, když všechny krabičky v balení měly obrázek stejný. Některé zvlášť pěkné jsem si schovávala.
Vladislava Dejmková
17.7.2022 18:51
Článek se mi moc líbil, obsahuje přehlednou formou řadu zajímavých informací. I když dneska už zápalky používám málokdy, zrovna dnes jsem si brala novou krabičku na zapálení dřevěného uhlí do grilu. Ale obrázek už nic moc, nějaká jednoduchá grafika bez významu.
Eva Mužíková
17.7.2022 18:44
Věrko, tímto článkem jsi vyvolala vzpomínku na Evku Baluchovou, které jsem na sraz íčkařů přivezla několik krabiček zápalek pro jejího manžela, který je sbíral. Článek velmi zajímavý, zase jsem o něco poučenější.
Olga Škopánová
17.7.2022 17:13
Když jsem byla malá tak se k nám začaly dovážet nevím odkud zápalky s barevnými obrázky. Existovala serie balony, stará auta, vojáci. S bratrem jsme je sbírali, pamatuje si někdo na ty zápalky?
Alena Tollarová
17.7.2022 12:54
Vše o zápalkách hezky pohromadě. Můj manžel jako kluk sbíral nálepky z krabiček od zápalek. Máme jich doma hromádku a při jejich prohlížení člověk žasne, co všechno se na ně dostalo.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA