Příběh zápalek
Všechny fotografie: Věra Ježková

Příběh zápalek

17. 7. 2022

Když jsem na webových stránkách zjistila, že mé oblíbené malé muzeum v Máslovicích nabízí výstavu nazvanou „Máte sirky?“, nerozmýšlela jsem se ani chvíli a na výstavu se vydala. Pohodový svět barevných krabiček se mi moc líbil. Ráda vám ho nyní zprostředkuji, i se zajímavými informacemi.

historie výstavy
Hodnocení:
(5.1 b. / 34 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Moc vám děkuji. :-) Taková potřebná maličkost, a jak dokáže potěšit. Když jsem byla malá, zápalkové nálepky jsem sbírala. Táta mi nosil z práce aršíky. Je smutné, že u nás už nezůstala téměř žádná původní výroba.
Marie Ženatová
Milá Věruško, veliký dík za zajímavý článek. Když jsme před několika málo roky projižděli autobusem Sušicemi, tak všichni účastníci zájezdu toho konce Sola Sušice litovali.
Ivo Patta
Všechno je to o fortelu několika generací, jen ten konec v roce 2009 je o ekonomii bez lidského rozměru a ekonomech, kteří myslí jen na peníze a na peníze (to není překlep).
Jarmila Komberec Jakubcová
Velmi zajímavé - dík.
Martina Růžičková
Věro, díky za zajímavý výklad o historii a výrobě zápalek i za fotky z prima výstavy. Obrázky na krabičkách se sirkami se mi jako malé holce vždycky moc líbily, ale bývala jsem silně zklamaná, když všechny krabičky v balení měly obrázek stejný. Některé zvlášť pěkné jsem si schovávala.
Vladislava Dejmková
Článek se mi moc líbil, obsahuje přehlednou formou řadu zajímavých informací. I když dneska už zápalky používám málokdy, zrovna dnes jsem si brala novou krabičku na zapálení dřevěného uhlí do grilu. Ale obrázek už nic moc, nějaká jednoduchá grafika bez významu.
Eva Mužíková
Věrko, tímto článkem jsi vyvolala vzpomínku na Evku Baluchovou, které jsem na sraz íčkařů přivezla několik krabiček zápalek pro jejího manžela, který je sbíral. Článek velmi zajímavý, zase jsem o něco poučenější.
Olga Škopánová
Když jsem byla malá tak se k nám začaly dovážet nevím odkud zápalky s barevnými obrázky. Existovala serie balony, stará auta, vojáci. S bratrem jsme je sbírali, pamatuje si někdo na ty zápalky?
Jana Šenbergerová
Moc pěkné.
Alena Tollarová
Vše o zápalkách hezky pohromadě. Můj manžel jako kluk sbíral nálepky z krabiček od zápalek. Máme jich doma hromádku a při jejich prohlížení člověk žasne, co všechno se na ně dostalo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

20%

Knihy

19%

Vitamíny

20%