Všechny fotografie: Poskytnuty z archivu Jany Mesarčové
Na českou dovolenou vezměte s sebou měšec grošů, platební karta může být marná.
26. 6. 2022Léto se zodpovědně ujalo své sluneční role, byť svůj kostým z úmorných veder už několikrát nechalo bouřkovými lijáky zmáčet. Tu a tam kulisám z rozkvetlých zahrad dopřálo i závěje z krup.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jitka Caklová
29.6.2022 13:51
No to je tedy prča :-) ... "obchodník měl být připraven...." na nepřipravenost zákazníka! Pro mě coby živnostnici, v jedné osobě vyrábějící a zároveň prodávající cukrářské výrobky, byly podobně "vyprsené" zákaznice postrachem. Naštěstí takových, i vzhledem k poměrně velkému obratu, bylo zcela zanedbatelné minimum.
Jana Mesarčová
29.6.2022 11:54
nikdo nic neporusil, pane Vrba, jen snad mel byt pripraven obchodnik na to, ze zakaznik bude platit bankovkou vyssi nominalni hodnoty, vidte? tadyv tomto okamziku selhal obchodnik, nikoliv zakaznik. Kartu neprijimal, dobrá, pak vsak podcenil vyhradni prijem hotovostnich uhrad, mel mit na kase drobne tak, aby dokazal vratit a ne nutit zakaznika jit si nekam rozmenit, pokud u sebe uz mensi peniz nema. Anebo se obchodnik mohl omluvit, ze ano, ale tak se nezachoval, vrčel.
Martin Vrba
29.6.2022 10:20
Všechno může být ale i jinak. Máte hotovost a nemáte kartu a obchodník chce přijímat platbu jen kartou. Peníze si můžete vyzvednout v bankomatu, ale kartu si nikde v bankomatu nevyřídíte. Tedy, jak přesně a správně píše paní Celková, protože se děje to i to, tak správný člověk má být připravený na obě alternativy stejně jako si výletník pro jistou s sebou za ranního sluníčka nesepni všechny případy i deštník. Obchodník žádnou povinnost neporušil a je jen na něm, proč mu nevadí, že když nevzal platbu na kartu, že tím přichází o zákazníky. Asi má k tomu své pádné důvody.
Podle ministerstva financí se může obchodník rozhodnout, že chce přijímat jenom karty. Naopak podle ČNB musí podnikatelé až na výjimky vždycky přijímat i hotovost.
Zdroj: https://www.penize.cz/debetni-karty/409973-hotovost-nebereme-jenom-karty-obchodnici-chteji-jasnejsi-zakon
Jitka Caklová
28.6.2022 08:07
Jak napsala níže ve 22:42 Jana, "Kdo není vždy připraven, bývá často překvapen." Když jsem připravená, nemůže mě nic překvapit, dokonce ani lidé, kteří k mé osobě, respektive, k mým názorům cítí odpor. Přece svoje nedostatky, lépe řečeno svoji neschopnost, nebudu svalovat na druhé.
Marie Měchurová
27.6.2022 19:18
Omlouvám se za hvězdičky, mělo jich být pět. Článek se mi moc líbí, mám podobné zkušenosti. V době covidu nás nabádali, že máme platit výhradně kartou.
Jitka Caklová
27.6.2022 15:26
Každému normálně uvažujícímu člověku je jasné, proč EET, mimo jiné také zmíněné v článku, k 1.1.2023 končí. Lidem, kteří se na zavedení EET napakovali a lidem, kteří díky "účtenkovce" zbohatli, to ze srdce přeji. Vietnamci jsou státem ve státě a díky nim na vesnici kde jsou, lidé nemusí žít jako v době kamenné. U nás máme prodejnu COOP a 2 prodejny vietnamské, taková zdravá konkurence, díky bohatšímu sortimentu u V. Přestože všichni mají terminály na platby kartou, tak bez hotovosti v záloze nakupovat nechodím. A jet "na vodu" s pětitisícovkou, kde každý drobný živnostník je rád, že je rád, obzvláště v dnešní době se mi jeví jako ............ Když to dám do paralely s dopravou, je to jako kdyby cestující platil za dvacetikorunovou jízdenku dvoutisícovkou. Samozřejmě, že tím "volem" je řidič a jeho neochota, protože nemá nazpátek. Jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá, nebo-li, co vysílám, to přijímám. Přeji všem krásný letní den, dnes mám splněno, tak se jdu do své milované Jizery vykoupat :-)
Alena Tollarová
27.6.2022 13:18
Před pár dny jsem byla týden ve Frant. lázních. Odjela jsem s pár stovkami a kartou. Jezdily jsme po okolí a karta mi byla většinou k ničemu. A nákup batohu u frlázeňských Vietnamců, to byl byl námět na samostatný článek. Chtěla jsem totiž dokonce účtenku :)
Jitka Caklová
27.6.2022 08:05
Kdybych to tak nevnímala, tak bych to nenapsala. Váš přístup ke "služebnictvu" jste popsala docela barvitě. Myslet si o mně můžete co chcete, stejně jako já o vás.
Jana Mesarčová
27.6.2022 07:21
Pani Caklova, opravdu myslite, ze pribeh je o podceňovani prace druheho?
Jitka Caklová
27.6.2022 06:53
Jiné přísloví říká, "A že byl hrd, tak dostal prd." Štěstí přeje připraveným a občas je dobré sestoupit z výšin vlastní dokonalosti. Není radno z vlastní dokonalosti podceňovat práci druhého, ani "obyčejného" cukráře.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA