Kombinace, variace, permutace
Ilustrační foto: Pixabay

Kombinace, variace, permutace

16. 6. 2022

Vzdávám to! Uzavřu se do nějaké bubliny a nechci vědět o světě! Nechci řešit stupidní názory a hlavně nechci řešit vztahy mezi lidmi.   

Matematika nebyla moje silná stránka a kombinatorika je součástí matematiky. Nikdy bych si nepomyslela, že se mi namotá do života. Je složitá, je to vlastně logika a logické myšlení extra vyvinuté nemám. A proč taky, jsem přeci ženská. Ale množina mých kamarádek není řešitelná podle žádného vzorce, já ho alespoň nedokážu najít. Prvky v té množině se prostě uspořádat nedají, čím je jich více, tím větší problémy nastávají. Dělá mi to starosti.

Nabízím setkání a pohyb pro zdraví, ale jednotlivé prvky v množině kamarádek neřeší prospěšnost pobytu v partě na čerstvém vzduchu, neřeší aktivní odpočinek, ani rozptýlení chmurných myšlenek v ptačím cvrlikání, a to jsme všechny vdovy. Řeší  jen samy sebe.

Když množinu zúžím do menšího počtu, mám problém já.

Příklad: Obvolám množinu mých kamarádek a naplánuji výšlap do přírody. Hrnou se na mne otázky ze všech telefonů. "A jde taky E, M a S? Víš, že M a S se nemusí? Doufám, že nezveš V, to by nešla D. Bacha, P teď nemluví s H, tak ji nezvi. E si zase nebude chtít sednout na pivo, ...bereme hůlky? To se R nafoukne, ta je nemá. Ahoj, jestli bude horko, tak R nepůjde a D chodí jenom když jde R. Hele L, volala mi K, že by s námi šla, ale ne do lesa... Tak ať jde do pr..."

Přestávám se ovládat a rozesílám primitivní rovnici:  L . ( M+S+E+D+ kdokoliv) - (škarohlíd) + (pohyb, slunce, vzduch) = zdraví. Kdo to neumí řešit, ať sedí doma. Ve 13 hodin vyrážím a právě do lesa! Sraz u galerie.

aktivní senioři glosa zábava
Hodnocení:
(5 b. / 31 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Květuše Pinkasová
Jsem ráda, že se zase mohu setkávat a že vás mám, že jste, další přicházejí a jste pro mne všichni nezapomenutelní ♥ Těším se moc ke galerii, Lidmilko ♥ Zítra, nevím s kým, zavítáme z Úvalna, Kudlichovy rozhledny, k hradu Šelenberg, Cvilín a z Krnova po občerstvení cestou, vlakem domu k Bohumínu ♥ Přeji vám hlavně to zdraví, úsměv na tváři a pohodu i v nečase ♥
Marie Magdalena Klosová
Ahoj Lidmilko, stále Tě mám v živé paměti od toho nezapomenutelného setkání v Tvých Poděbradech. A vzpomínám. Co se týče jakýchkoliv akcí, v jakémkoliv složení, stále více se přikláním k názoru "čím míň, tím líp". Asi to souvisí s věkem. Na dovolenou jsem jezdila vždy jen se svým mužem, nebo dobrou kamarádkou. A někdy si vystačím i sama se sebou. Pa mm
Eva Mužíková
Ráda chodím do přírody sama jen s pejskem, lépe si její krásu vychutnám.
Jitka Caklová
Tedy, "Nechci nikoho urazit, ale přízemní osoby nemusím.", je věta do pranice a právě o tom článek Lidmily je. Pořádala jsem několik íčkařských výšlapů Českým rájem, na celé řadě setkání po celé republice jsem byla a nikdo pro mě nebyl přízemní, tak vznešená zas nejsem. Každý ať si je jaký je. Já jsem časem instiktivně vycítila, že několik lidí mě "nemusí", možná pro moji přízemnost a od té doby jim svojí přítomností nechci kazit jejich "veskrze přátelské" klima. Nejsem pupkem světa, klidně i "s urážkou".
Soňa Prachfeldová
Lidmilko, tak to je. Ten, kdo organizuje, se občas dočká i překvapení milého i nemilého. Nechci nikoho urazit, ale přízemní osoby nemusím. A do komfortní zóny se neuzavírej, myslím, že je dost skvělých kámošek. Neřeš, co vyřešit nejde, šetři svoji energii. ❤️
Jarmila Fialová
Jsem na tom podobně jako Jitka Hašková, dost často pak využiji rovnici 1 + 0 = pohoda + klid
Jana Šenbergerová
Také jsem na matematiku levá, s logikou jsem na tom stejně, slovo kombinatorika dělá zle už jen jazyku, natož mozku a následně srdci. Přesto tvé rovnici docela dobře rozumím. V současnosti žiji podle vzorce 1+1=2 a kupodivu mi to nejen stačí, ale pořád mě to ještě baví. I když občas ... :-) Tvůj článek mě před cestou na sraz dobře naladil, protože vím, že být na stejné vlně jako ty je vždycky fajn. Teď zrovna jsem si vzpomněla na naše nečekané setkání v restauraci v Kořenově. :-) Měj se krásně za všech okolností. Sama i v houfu "nespolehlivých" kamarádek.
Hana Práglová
Limi, jo jo, jak já ti rozumím.....
Marie Měchurová
Lidmilko, mávali jsme Ti v pátek a v pondělí z vlaku, a Ty nikde. Drink byl výborný. Ono je to s babama někdy těžké...
Zdenka Soukupová
Limi, perfektní vysvětlení logiky atd. Leccos jsem z článku pochopila, i když ve škole mi tyhle termíny byly dost vzdálené. Je to přesně, jak píšeš. Ale takové jsme my holky, s tím se asi nic nedá dělat. ☼♫

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%