O „lidové tvořivosti“
Ilustrační foto: Pixabay

O „lidové tvořivosti“

22. 5. 2022
glosa Můj příběh
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ludmila Černá
Kdysi dávno mě pobavil nápis "Až se ti život stane peklem, skoč do záchoda a přikrej se deklem".
Blanka Lazarová
Odpověď "Všichni jste volové - Servít " mě vykouzlila úsměv na rtech . Díky Honzo.
Rostislav Mraček
Pobavil jste mne! Výborné!
Jana Šenbergerová
S výrazem latrinálie se tady setkávám poprvé, ale různých nápisů na dámských WC jsem za svůj život potkala hodně. Některé byly nechutné, některé nactiutrhačné, ale našly se i poetické a moudré. Ty první jsem zapomněla hned, ty druhé jsem bohužel nakonec zapomněla také. Moc zajímavý článek. Zrovna dnes jsem navštívila WC v nemocnici. Kromě toho, že tam bylo čisto, jsem zaregistrovala jen "úřední nápisy" vyzývající k udržování této čistoty.
Anna Potůčková
Slovo „latrinálie“ je pro mě zcela novým slovem. Člověk se opravdu učí celý život a kdoví jaká slova ještě vzejdou v budoucnosti.
Zdenka Soukupová
Latrinálie, výstižné slovo. Vzpomínám na jeden školní výlet s gymnasiem na nějaký zámek, který to byl, už nevím. Na nádvoří v jedné budově dveře do pokladny, vedle dveře na dámy, ještě vedle dveře na pány. Toalety byly označeny plechovými tabulkami na háčku. Tak jsme je podle tabulek všichni použili a pak jednoho spolužáka napadlo tabulky prohodit. Protože nebyly přišroubované napevno, visely jen na těch háčcích, bylo to hotové ve vteřině. Pak jsme se velice bavili, když tam návštěvníci vešli a hned vyjevení vyšli zpět. A co jsme udělali my? Utekli jsme na parkoviště do autobusu. No, nezvedení puberťáci....
Jana Kollinová
Když jsou řecké múzy "na dovolené", Erató trpí.
Libor Farský
Naštěstí stále existuje lidová tvořivost výtvarná a moc se mi líbí ta dětská.
Irena Mertová
A také venku na zdech jsme se mohli dočíst, kdo je vůl a kdo koho miluje, toto nyní zmizelo, ani ten kosočtverec už se nečmárá... kam ten svět spěje :-). Na dámských záchodcích nyní žádné nápisy nejsou. Na pánských v současnosti ano?
Věra Ježková
Jendo, pobavil jsi mě. Slovo „latrinálie“ jsem slyšela poprvé až od tebe. Z mládí si pamatuji častý nápis na ženských záchodcích „Kdo to čte, je vůl.“ Až teď mě napadlo, že to nemohl napsat nikdo mužského pohlaví. Taky se tam objevovaly informace, kdo koho miluje. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%