Ilustrační foto: Pixabay
Glosa o laskavosti
28. 4. 2022Přemýšlel jsem jednou o laskavosti. Nejsem si totiž vůbec jistý, jestli právě tohle, skoro vymizelé, slovo znají i malé děti. Možná, že ho neznají i mnozí starší. Ale třeba ho znají, ale nejsou schopni se s jeho obsahovou náplní identifikovat.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jitka Caklová
30.4.2022 19:50
A co třeba, LASKAVĚ mě vynech, nereaguj na mě, protože diskutovat s tebou je pod moji úroveň :-) :-) :-)
Dana Puchalská
30.4.2022 17:07
Honzo, děkuju. Je to úvaha parádní. I malým gestem či úsměvem lze onu LASKAVOST poslat dál..... :-) :-)
Marta Novotná
30.4.2022 14:49
S pojmem laskavost se mi okamžitě spojí jméno František Nepil, jeho Dobrá a ještě lepší rána ve vysílání Českého rozhlasu. Myslím, že laskavosti není nikdy dost :-) , někdy stačí třeba jen milý úsměv v nemilé situaci :-).
Jan Zelenka
30.4.2022 10:07
Milé dámy, děkuji vám za diskusi. Paní Kollinová i paní Vargová - děkuji, ještě není všem dnům konec, zatím mám co dělat, do tisku půjdou další dvě mé knihy, potřebuji vše připravit a hlavně zjistit cenu, nečeká nás v budoucnu asi nic dobrého. Živobytí je přednější, než knihy.
Jana Jurečková
30.4.2022 08:44
Jak dobře se mluví s lidmi, kteří jsou milí, vlídní a laskaví. Vnášejí světlo do našeho života. Ze své zkušenosti mám dojem, že naprosto zmizeli. Je jich jako šafránu.
V týdnu jsem byla na sádkách si koupit a kapra. Pán ho lovil z vody, utrousil nějaké slova. Měla jsem pocit, že mi dává najevo, co tady vlastně chci. Rybu mi sice usmrtil, ale nenaporcoval, jak jsem původně chtěla. Ale i tak to může probíhat. Prostě laskavost může zmizet, třeba do pohádky...
Jana Kollinová
29.4.2022 12:02
Pane Zelenko, Vaše sdělení, cituji: "A budu muset přemýšlet, jestli nebude lepší psát úplně jednoduché články o jídle, vaření a výletech," je příslibem, že ve Vašem pojetí budou i takové články zajímavé, inspirativní, provokující k diskuzím stejně tak jako vše, co jste na i60 zveřejnil. Kdo umí, umí! :-)
Hana Šimková
29.4.2022 09:21
Tak si tady čtu ty diskuze a vůbec jsem se z nich vlastně nedozvěděla co to laskavost je. Že někoho pozdravím a usměju se na něj není laskavost, ale slušnost. Někdo předstírá laskavost, protože chce něco od druhého získat. Určitě nepůjčím někomu peníze s laskavostí, spíše trnu jestli mi je vrátí. V pohádkách také vždy laskavost není. Co je na tom laskavé, že vlk sežere babičku a za to ho myslivec krutě potrestá ,Že drak chce sežrat princeznu, čaroději JI vězní na hradě a sudička donutí celý hrad a jeho obyvatele 100 let spát atd.. Ano skončí to dobře, ale to není laskavost Myslím, že laskavost není vůbec definovatelná, ale buďme k sobě alespoň hodní.
Věra Lišková
29.4.2022 08:56
Vzpomenu na indiánské přísloví: Člověk má v duši dva vlky, dobrého a zlého, zvítězí ten, kterého krmíme.
Jana Vargová
29.4.2022 08:36
Pane Zelenko, neodhazujte pomyslnou tužku do kouta a dál pište glosy i úvahy. Já to nedokážu, a proto si ráda přečtu texty, které obsahují moudrost, zamyšlení i povzbuzení.
Jitka Caklová
29.4.2022 07:58
S dovolením se ještě vracím k třetímu odstavci. Laskavost a v pohádkách? Taková pohádka je vlastně celý můj život. Pokud bych neprošla cestou, jakou jsem si v životě prošla a stále procházím, tak laskavost by pro mě byl také abstraktní pojem. Je mnohem snadnější usednout "za stůl k plnému talíři", než si ten "talíř" nejprve naplnit a pak teprve usednout. V těchto dvou usednutích je hodně velký rozdíl. Čím víc cestičku druhým, především svým dětem, zametáme, tím víc jim škodíme. Přesně jako v pohádce ♥
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA