Marie Ženatová
29.4.2022 06:51
Velmi mne tento článek zaujal a i následné diskuze. Já se snažím řídit celý život jednoduchým pravidlem: "Chceš-li aby se k tobě lidé chovali dobře a laskavě, chovej se nejdříve dobře* a laskavě* ty k nim". Toto pravidlo je velmi jednoduché a platí i k dobrému vztahu k přírodě*
Soňa Prachfeldová
28.4.2022 21:39
Být laskavý/laskavá k lidem, kteří s vámi souhlasí a o kterých si myslíte, že si zaslouží vaši šlechetnost, je snadné, ale nestačí to. Je třeba mít odvahu a chovat se laskavě i v případech, kdy s vámi někdo nesouhlasí, kritizuje vás nebo pomlouvá.
Laskavost je definována jako plné vnímání hodnoty druhého člověka. Být laskavý znamená být pozorný, vlídný, přívětivý, šlechetný vůči druhému člověku, pochopit ho a přijmout ho i s jeho chybami.
Výše uvedené jsem okopírovala. Přátelé buďme k sobě laskaví, ego tomu někdy trochu brání :-)
Jan Zelenka
28.4.2022 20:55
To, co píšete, paní Faldynová, je velice pozitivní. Nemyslím si pochopitelně, že celá společnost je špatná. Glosa je psaná v nadsázce. Pořád je ale prostor ke zlepšení.
Marie Faldynová
28.4.2022 20:29
Moje dcera pracuje jako lektorka etických dílen. Jsou to programy pro základní školy učící správným vztahům. Dělají to formou her a dávají dětem prostor se vyjádřit. V poslední době je o tyto programy stále větší zájem. Děti opravdu potřebují slyšet, že když budou mít pro rodiče více porozumění a budou s nimi spolupracovat, celá rodina ocení příjemnější atmosféru. Lektoři etických dílen mají spoustu zkušeností s dobrými výsledky, které je povzbuzují v této práci.
Martin Vrba
28.4.2022 19:37
Tak ještě k tématu, já se snažím do našeho života i do diskuzí přinášet i humor, ten už ponechám stranou i když termín „věcná diskuze“ je jako vyšitý ze slovníku lidí z bývalého režimu, kteří si sami určovali, o čem se smí a o čem se nesmí diskutovat, co je věcná diskuze a věcná kritika (což byla vlastně taky jen pochvala ) a co není, protože je to uzavřená věc. Podobně se na diskuzi začínají tvářit i dnešní mocipáni v EU a domácí „hodní“ lidé z neziskovek. Mám rád humor, ale to neznamená, že nedokážu uvažovat zcela racionálně a vážně. Znovu jsem si tedy přečetl pozorně celou glosu a nemohu s ní – s tím duchem vůbec souhlasit, že laskavost vymizela z našich vztahů, já se s ní setkávám dennodenně, ale už nemá tu okázalou formu - chybí kolem ní ten kolorit – ten ornament – ta svatozář – ty tanečky, protože právě není výjimečná, je na každém rohu - je jí totiž potřeba hodně a tak zevšedněla, jsou tu přímo organizace, které se starají sbírkami o potřebné lidi, ve společnosti je tolik laskavých lidí, kteří dobrovolně a zcela zdarma pomáhají druhým jako to nikdy nebylo. Stalo se to jejich denní potřebou, stejně jako jídlo – být laskavý k jiným a to třeba úplně neznámým. A že by chyběla dnešním dětem? Tak to je vidět, že děti a vnoučata nejsou u pisatele každou sobotu a neděli, jako je to u mne. Děti jsou dokonce vedeni v osnovách k takové lásce – laskavosti a toleranci, že je toho možná až moc, protože to někdo považuje až za politickou a tedy už nepřípustnu „nalejvárnu“, která se začíná podobat už té z doby 50. let od komunistů a ta je i v našem systému zatím nepřípustná – škola má být apolitická. Tím, že do škol pronikla snaha zařadit tam i děti, které dříve chodily do zvláštních škol, sice asi opravdu brzdí výuku i ty nadané, ale je to přímo učebnicový příklad toho, že „výuka k laskavosti“ je ve škole přítomna v praxi a ne jen na nějakých zkostnatělých příkladech z minulého století ze starých slabikářů a Pečírkových kalendářů. Tak to bylo váže a bez humoru.
Daniela Řeřichová
28.4.2022 18:59
Naprostý souhlas s Miloslavou R. 28.4.2022 14:44
Jana Šenbergerová
28.4.2022 17:44
Nevím, kde žijí ti, kteří mají pocit, že laskavosti není dosti, protože já se s ní stále setkávám. Možná se mi jen vrací, co sama posílám. Glosa se mi líbí nejen proto, že je kultivovaně napsaná, ale také proto, že dala čtenářům příležitost k danému tématu se vyjádřit. To, že se s něčím ztotožňuji a s něčím ne, vnímám jako zcela normální. Tak se "laskavě" do sebe nenavážejme, ale buďme k sobě nejen laskaví, ale také trochu tolerantní. To souvisí nejen s laskavostí, ale i s tou níže uvedenou láskou.
Jan Zelenka
28.4.2022 17:42
Pane Vrbo, já mám moc rád diskuse, ale diskuse konstruktivní. Tahle diskuse taková nebyla. Plácání po ramenou nesnáším, je to k ničemu. Dál se o tom vyjadřovat nehodlám.
Jitka Caklová
28.4.2022 17:36
Pokud vím, tak laskavost je odvozená od lásky. Kdo jedná s láskou, je laskavý. Jak vidno z diskuze, bohužel láska ztratila pro mnoho lidí hodnotu a "smrskla" se do úplně jiného významu, než jaký ve skutečnosti má.
Martin Vrba
28.4.2022 16:24
Pane Zelenko, já jsem si o Vás právě myslel, že Vy sám o věcech rád přemýšlíte a že názory jiných Vám slouží k vlastnímu obohacení. Stejně tak je to u mne. Co Vás zase tak popudilo na mých příspěvcích? Já jsem se v nich ani příliš k Vaší glose nevyhraňoval, jen jsem ji dále rozvinul. Vždyť Vy sám jste se ve své glose také pořádně rozkročil na to téma LASKAVOST. Pokud si vystačíte jen s tím, že někdo napíše „Honzo krásné“, bez toho, aby s Vámi třeba i jen trochu někdo polemizoval a nebo k tomu něco přidal a Vy vše ostatní považujete za něco nenormálního, tak to jste možná laskavý k těm svým věrným „málo psavým“, ale z hlediska diskuze to je slabé. Kdybyste napsal, co na tom, podle Vás, co jsem napsal, je vyloženě špatně a tak moc mimo téma, než kde se zde pohybují ostatní, nebo Vy sám, tak bych to uvítal. To fakt ve Vás není ani špetka smyslu pro humor? I Vám vadí Jára Cimrman?Mějte se pěkně a děkuji Vám za tu glosu, protože mne inspirovala k přemýšlení a k utvrzení i mých předchozích poznatků, tak se stalo i dnes, a to je dobře.
Pro paní Richterovou: Já bych zase tu přírodu, že je laskavá, moc nepřechválil, možná jste to konstatovala pohledem z dnešního okna, ale podívejte se sem https://www.youtube.com/watch?v=86ThCibkHQw, stále si myslíte, že je příroda stále laskavá. Ne – není – je to s ní stejně jako s lidmi. A v horách se mění příroda – počasí skoro tak rychle jako nálada u hysterek, ty jsou známé svým opravdovým prožíváním sexu, ale stejně a naplno prožívají jiné maličkosti, nad kterým bychom raději viděli mávnout rukou frigidku. Lidé jsou laskaví na druhé když jsou sami v pohodě, v takovém období mají chuť všechny kolem zlíbat a když ne, tak by všechny okolo zabili. Je to lidské! Někdo si plete ten význam laskavost jen s formalistickým významem, někoho slušně pozdravit a popřát mu hezký den. Laskavost je podle mne například i to, že když vidíme, že se přítel dostal do finančních potíží nevlastní vinou, ale i vlastní vinou a my jsme na tom lépe, tak mu poskytneme třeba i nenávratnou půjčku a ne že mu jen popřejeme hezký den. :)
Načíst starší příspěvky