Úvodní foto: archiv Věry Ježkové
U Maďarského moře
20. 4. 2022Když mi bylo jedenáct let, byla jsem s rodiči o prázdninách u Balatonu. Název tohoto největšího evropského jezera je také Blatenské jezero. Pochází ze slovanského slova blato – bažina. V maďarštině se mu říká i Magyar tenger – Maďarské moře.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jana Jurečková
6.5.2022 17:33
V 80. letech jsem byla na výletě v Maďarsku, jeli jsme s kamarádkou přes CKM. Vzpomínám si, že mě kontroloval celník, dokonce mi řekl, že mám asi někde zašitou kávičku. Ale u Balatonu jsme nebyli. Vím, že v té době tam známí hodně jezdili a byli spokojení. Já byla jen u moře v Bulharsku. Můj současný manžel neviděl moře nikdy, nikam necestoval. Je zaměřený na přírodu a myslivost, je to jeho životní láska.
Helenka Vambleki
1.5.2022 13:05
Díky za pěkné přiblížení této oblíbené destinace. Já jsem tam nikdy nebyla, i když ROH nám mnohokrát dovolenou u Balatonu pod stanem nabízelo.
Jaroslava Handlová
30.4.2022 10:01
Pobyty u Balatonu mě nadchly, než jsem poznala další opravdová moře. Dodnes mám v paměti mnoho hezkých zážitků. Něco jsem napsala již před několika lety i zde: https://www.i60.cz/clanek/detail/5353/soutez-autostopem-k-balatonu-pobyt-3-cast
Bohužel moje tehdejší kamarádka, spoluúčastnice všech těch epizod, už bohužel dávno nežije. Věro, Ty jsi měla větší štěstí v tom, že i po tolika letech se spolu s Martinou můžete setkávat. Děkuji za hezky napsanou vzpomínku.
Hana Polednová
25.4.2022 17:13
Věro, hezká vzpomínka na Balaton. Také jsem tam byla a nechávali jsme se tam převážet trajektem, když jsme cestovali tehdá ještě do Jugoslávie. A na tom slavném trhu jsme se oblékli celá rodina cestou zpět. Takové oblečení u nás ještě dlouho nebylo. Ať vám kamarádství s Martinou vydrží i nadále a užívejte si to hezky spolu.
Daniela Řeřichová
21.4.2022 23:10
Věro, moc hezká pointa – takové letité přátelství s Martinou to je dar. Co se týká Balatonu, byla jsem dvakrát, nijak mě neoslnil, na rozdíl od Budapešti a termálních lázní.
Jitka Hašková
21.4.2022 20:33
Věro, díky za hezkou vzpomínku. Byla jsem u Balatonu v létě 1977, jenom jednu noc ve stanu. Jeli jsme tenkrát s přítelem autem do Jugoslávie a stavili jsme se u Balatonu, protože bylo nevlídné počasí, tak jsme hned druhý den jeli dál. Nikdy jsem se tam potom nedostala, vím, že tam hodně lidí jezdilo a líbilo se jim tam.
Eva Mužíková
21.4.2022 15:24
Věrko, také jsem byla u Balatonu na podnikové dovolené ve stanech. Nelíbilo se mi chování tamějších obyvatel, např. řidiči autobusů zásadně nevraceli peníze, dělali, že nerozumí co po nich chceme. V obchodech nás také dvakrát ošidili. Básničku kterou říkal malý syn nezapomínám: Baltónské jezeróó´, tam prý ryby neberóó´, ať beróó, či neberóó´, mně určitě zaberóó´.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA