U Maďarského moře
Úvodní foto: archiv Věry Ježkové

U Maďarského moře

20. 4. 2022

Když mi bylo jedenáct let, byla jsem s rodiči o prázdninách u Balatonu. Název tohoto největšího evropského jezera je také Blatenské jezero. Pochází ze slovanského slova blato – bažina. V maďarštině se mu říká i Magyar tenger – Maďarské moře.

cestování Jarní soutěžení 2022 moře
Hodnocení:
(5 b. / 27 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Pěkný vzpomínkový článek na moře-nemoře :), u kterého jsem nikdy nebyla.
Soňa Prachfeldová
To je hezké zavzpominaní a Balaton byl začátek přátelství mezi dvěmi děvčaty. Mě Balaton nenadchl, zato maďarská kuchyně ano a moc.
Jarmila Komberec Jakubcová
Byla jsem u Balatonu 2x před rokem 1990. Asi nejvíc vzpomínám víc na skvělé trhy, kde se dalo koupit zboží, které u nás nebylo. Dík za hezký článek.
Martina Růžičková
Věro, překvapení se ti opravdu vydařilo! Jsem přímo dojata, jak hezky jsi o našem setkání u Balatonu napsala. Bylo to moje poslední léto před nástupem do 1. třídy. Mám z pobytu jen útržkovité vzpomínky, ale tebe si pamatuji. A jsem ráda, že jsme se po letech opět potkaly a skamarádily.
Jana Šenbergerová
Jako dítě jsem nebyla u žádného moře, ani u toho maďarského. Vzhledem k tomu, že si ho vlastně ani moc nepamatuješ, zřejmě jsem o moc nepřišla. Mé dětské vzpomínky se pojí jen s těšínskou přehradou. Tehdy mi připadala velikánská, nikdy jsem ji nepřeplavala.
Anna Potůčková
K Balatonu se v době, kdy jsme byli mladí jezdilo hodně často. Byla tam i spousta mých známých, já však nikdy.
Svatava Páleníková
Jezdívali jsme k Balatonu v sedmdesátách letech s dětmi. A pak se nám podařilo získat po několikerých žádostech devizový příslib do Jugoslávie a to "pravé" moře se s maďarským nedalo srovnat. Ale na maďarský Siofok si ráda vzpomínám dosud a váš článek mi ho připomněl.
Naděžda Špásová
Věrko, dřív to bylo jako náhrada za moře, nikdy jsem tam nebyla a asi nebudu.
Marie Měchurová
U Balatonu jsem byla 3x. 2x s kamarádkami za svobodna, a později před revolucí s dětmi a manželem. Nejraději vzpomínám na večerní posezení s tancem pod dozrávajícím vínem. Také na prodejní trhy, kde jsme nakoupili oblečení pro celou rodinu. Děkuju, že jsem mohla zavzpomínat.
Jan Zelenka
Dříve se k Balatonu jezdilo zřejmě častěji, než nyní. Já Maďarsko vůbec neznám, přestože moje žena, Slovenka, měla maďarské kořeny a maďarsky uměla. Tvůj článek, Věrko, alespoň trochu přiblížil tehdejší atmosféru.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%