Úvodní foto: autorka
Slovníky
27. 3. 2022
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Hana Řezáčová
27.3.2022 22:49
Mám doma po prarodičích Masarykův slovník naučný. Není to zas tak dávno, co se ještě některý z jeho sedmi svazků otevíral velmi často ... S internetem je samozřejmě toho hledání minimum, ale přesto jsou okamžiky, kdy tento slovník poslouží a internet na něj nemá :-)
Soňa Prachfeldová
27.3.2022 19:38
To je zásoba slovníků. U nás jen , jako u každého. Pěkné probrání.
Věra Ježková
27.3.2022 18:11
Děkuji vám. Retrográdní slovník lze v praxi využít k hledání rýmů při psaní básniček. Několikrát jsem to udělala, ale jen výjimečně. Běžně tak tvořit samozřejmě nelze.
Jana Šenbergerová
27.3.2022 17:35
Věro, moc hezké "slovníkové" pojednání. Také jich mám doma požehnaně a občas si v některém jen tak čtu. Několik jich mám po ruce u počítače, mimo jiné i slovník cizích slov. Začínám zapomínat a vždycky mi vadilo, když je někdo používal nevhodně. S retrográdním slovníkem jsem se ale nikdy nesetkala. Pokud jsem o něm slyšela, úspěšně mi to vypadlo z paměti. Zřejmě se využívají především v jazykovědě, které jsem se dotkla jen okrajově.
Jitka Hašková
27.3.2022 16:57
Věro, děkuji za rozšíření znalostí. Retrográdní slovník jsem neznala. Mám doma také hezkou sbírku slovníků. při překladu mi nejvíc pomáhá anglický výkladový. V angličtině má jedno slovo tak různé významy, že se člověk často diví.
Naděžda Špásová
27.3.2022 15:35
Věrko, máš moc hezkou sbírku slovníku. Pár jich taky doma máme, ale jen ty základní. Zajímavý koníček, jestli se počítáš mezi sběratele. :-)
Jan Zelenka
27.3.2022 15:23
Věrko, hezká přehlídka. Viděla jsi, že já mám slovníků a encyklopedií také hodně. Ale přístup k jazyku máme rozdílný. Ty jsi lingvista, vědec, který se snaží proniknout do struktury jazyka a tak ho ovládnout, já se potřebuji hlavně domluvit a gramatika jde často stranou. Domluvil jsem se tak všude, kde jsme byli. Německy, anglicky, španělsky, chorvatsky i rusky. Určitě nejlépe chorvatsky a anglicky. Překladač na Googlu je někdy docela zábavný, jak píše paní Kosťunová.
Eva Mužíková
27.3.2022 10:03
Slovník jsem měla kdysi, tuším encyklopedický?? Dala jsi si se zpracováním článku duševní práci a s přenášením těch slovníků z důvodu focení i práci fyzickou:)))))
Daniela Řeřichová
27.3.2022 09:58
Kdysi byly slovníky nutností, dnes dávám přednost elektronické formě. Podobně jako Martina jsem měla ráda encyklopedie, máme jich doma mnoho, ale rychlejší a aktuálnější je info na internetu.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA