FOTO: Ingimage
Všeználci. Všechno vědí, všechno znají. Žít v jejich blízkosti je vskutku těžké
26. 3. 2022Na jakoukoli větu reagují slovy: to znám, tam jsem byl, to jsem viděl. Pánové chytří a dámy chytré jsou zvláštní druh a současná doba jim přeje. Na sociálních sítích a v internetových diskusích mohou projevovat svou schopnost komentovat a hodnotit cokoli.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Oldřich Čepelka
17.4.2022 17:15
Nojo, ten článek je dávno známý. Četl jsem ho před 40 lety. Na internetu říkali, že bude ještě letos sněžit. Já jim věřím. Za chvíli bude prosinec. Musíte se taky trochu snažit, abyste věděli všechno. Jako například já!
Martin Vrba
29.3.2022 14:42
Pane Charváte, tak to přesně je, jak jste to popsal. Oni jsou dva druhy lidí, jedni jsou za to, když se něco dozvědí od druhého, dotyčnému vděční a pak jsou lidé, kteří vás ještě napadnou a zesměšní a označí vás potupně za toho „Všeználka – který obtěžuje druhé svou znalostí„. Existuje jedno krásné čínské přísloví: „Když něco nevíš, tak se neboj zeptat, třeba budeš na chvíli za blbce, ale když se nezeptáš, tak budeš blbec celý život!“ Já, když mne někdo vyvede z omylu, tak jsem mu neskonale vděčný, vždyť jsem tím získal a ztratil jen vlastní nevědomost. :) Využiji příležitosti, protože se to sem trochu hodí a upozorním na tento Web, jsou tam krátké zprávy z vědy a techniky popsané srozumitelně – doporučuji to všem, kteří se chtějí držet dále v obraze, i když už s tím žádné holky jako dříve, asi neulovíme. Jsme už jen hodně opelichaní Lvi salonů, ale nemusíme být k tomu i blbí. A hlavně si držme humor – ten je lék na všechno - Co? :) Ten link na ten web je: https://www.czechsight.cz/
Martin Vrba
27.3.2022 23:17
No – ano, už tomu rozumím, paní Kopecká. Děkuji vám za vysvětlení. Není všeználek jako všeználek. Já jsem vycházel z krásné knížky, že se jedná o postavu – o člověka, který si ví opravdu vždy (skoro vždy) rady, protože má hodně vědomostí a to dokonce napříč obory. Určitě je vám dobře známý tento případ, tam bylo podle mne hned několik všeználků, kteří si věděli rady https://dvojka.rozhlas.cz/polarni-trosecniky-zachranila-vysilacka-ktera-nemela-byt-na-palube-7527766
A o desítky let později byly spousty „všeználků“ na Zemi, kteří uplatnili své znalosti při záchraně výpravy Apollo 13 ve vesmíru k cestě na Měsíc. https://cs.wikipedia.org/wiki/Apollo_13
Ano – mýlil jsem se, protože já v životě sleduji spíše opravdu ty lidi, kteří něco dokázali, těm fandím, ti mne inspirují, kdežto většina lidí chápe Všeználka jako parodii na skutečně vzdělaného člověka. Děkuji za vysvětlení.
Jitka Caklová
27.3.2022 16:37
V případě Cvacha, Pulečeka a jim a jim podobným mi všeználek splývá s vychcánkem. Dokud jsem nepochopila sama sebe a nepoučila se ze skutečnosti, že i takoví lidé mají své místo pod sluncem, stále se mi do života vraceli. Jsou nedílnou součástí společnosti, není jich málo a přesto mi nevadí. Je to jejich život a když jim to vyhovuje, tak proč bych měla být proti :-)
Jitka Caklová
27.3.2022 16:14
"Ovšem....táhnout s sebou na dovolenou takový nástroj...." Zahraji si na všeználka, určitě jste pochopila, dle příspěvku 16:01, že o tom ten film není :-)
Eva Kopecká
27.3.2022 16:01
Ano. Hrál dobře, hrál rád. Uměl to. A uměl si hrát i sám pro sebe. Necpal se na pódia. Ale když už tam musel, jak vypnuli proud, zahrál a skromně se o úspěch podělil s ostatními muzikanty. Pěkné dva filmy. Ovšem....táhnout s sebou na dovolenou takový nástroj....to lze pouze ve filmu.
Jitka Caklová
27.3.2022 14:23
13:39 .... a tak to chodí, Vyhlídkovi v Dovolené s Andělem vůbec nevadilo, že ho nikdo nebral, vzal violoncello a šel hrát do lesa, aby nerušil a vůbec mu nevadilo, že mu nikdo netleská, hrál si pro radost. Nemusím být dokonalá, hlavně že jsem svá :-)
Eva Kopecká
27.3.2022 13:39
Díky.
A vzpomněla jsem si na klasiku...Pan Puleček....z Anděla na horách...
SKÁČU DOBŘE... SKÁČU RÁD.....
Jel jednou na lyžích ze Soliska...a jak to dopadlo....noha byla v podstatě pryč....udělal si hned úraz. Velký teoretik. Na rekreace jezdil, protože mu vždycky nějaký ten poukaz zbyl. To mu šlo. O sportech mu to šlo akorát tak mluvit. Jiní mlčeli, a na rozdíl od něho je na svahu nesbírali. Protože to uměli. Anděl a Vyhlídka klidně sáňkovali. A když se učili lyžovat, byli jako sněhuláci. No a co. Hlavně, že z toho měli radost, i když sjeli jen malý kopeček...
Libuše Křapová
27.3.2022 13:22
Asi tak, Evo K. Já ti rozumím, o čem píšeš. Ale kdo nechce, nepochopí a ještě tě bude podezřívat z nekalých úmyslů :-( Nerozlišují, že Všeználek není všeználek.
Eva Kopecká
27.3.2022 12:33
Jednoduše řečeno, titul Všeználek si u mě zaslouží bez ohledu na vědomosti a znalosti člověk, který se projevuje, jak jsem už zmínila. Po přečtení jednoho článku o výchově zasvěceně radí druhým, ač sám děti nemá. Po absolvování jedné dovolené u moře je schopen vydat cestopis o přímořských zemích celé Evropy.Po postavení kadibudky na chatě objíždí známé s rekreačními stavbami, aby jim předal zkušenosti, které nemá.
Být Všeználek je o tom, jakým způsobem se člověk projevuje a jak prezentuje svoje znalosti a zkušenosti. To vůbec není o dosaženém vzdělání, výborných známkách a inteligenci, ani o tom, že na sobě člověk celý život pracuje a posouvá se dal.
Všeználek je schopen příbuznému, aniž by znal aspoň laicky jeho anamnézu, třeba na oslavě říct, to já znám, tyhle potíže já taky občas mívám, na to je nejlepší pořádný panák slivovice. Zatímco normální člověk konstatuje, Pepo, drž se dneska s jídlem i pitím zpátky a měl by sis dojít k doktorovi, ne?
Všeználkové nejsou neoblíbení pro svoje znalosti. Nýbrž pro to, jak se chovají.
Vzpomeňte doktora Cvacha. Houby uměl, nikdo by se od něj dobrovolně operovat nenechal, ale řeči vedl, že by u něj člověk předpokládal letitou praxi na zahraničních klinikách...kdo opravdu něco umí, tak o tom do omrzení nemele...
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden
Tento týden si ve vědomostním kvízu budete moci otestovat své vědomosti z historie a zeměpisu.
AKTUÁLNÍ ANKETA