Ilustrační foto: Ingimage
Technických vymožeností je moc, mnohdy více otravují než pomáhají
22. 3. 2022Telefony, auta, televizory a domácí spotřebiče jsou tak moderní a chytré, že mnoha lidem, zejména těm starším, komplikují život. Čím dál více zákazníků vyhledává přístroje, které se dají ovládat co možno nejjednodušeji. Najít takové je však těžké.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Ladislav Strnad
26.3.2022 17:49
Pravda. Jakmile mi blbá neživá příroda začne kecat do toho co dělám, nemilosrdně všechny asistenty a jiné "...tenty" vypínám. Pravdou je, že je někdy problém, najít hranici mezi jednoduchým využíváním toho co od zařízení vyžaduji a mezi znefunkčněním zařízení. Nesnáším ukecanej mobil, chytrou mrtvolinku, chytrou pračku, užvaněné auto, chytré kde co... Ovládání musí být jednoduché a musí se s tím werkem dát zacházet i poslepu.
Soňa Prachfeldová
24.3.2022 05:44
Už je všude přetechnizováno. Až to škodí. Tolik zbytečností a komplikování i těch jednoduchých věcí.
Jitka Caklová
23.3.2022 06:04
Pro mě všechny vymoženosti slouží k jedné důležité věci, odnaučují myslet a spoléhat na věci podstatné. Zlatý kuchyňský sporák na dřevo.
Antonín Nebuželský
23.3.2022 04:33
No vidíte, já nejsem s to dát pět hvězdiček. Které jsem chtěl dát. A než jsem se omluvil, naskočily mi dvě reklamy.
Eva Kopecká
23.3.2022 00:30
Jsa již ve věku lehce předdůchodovém, vyměnila jsem na chalupě kuchyň. Včetně spotřebičů. To jsem si dala. Všechny čtyři elektrické vymoženosti o sobě dávají vědět a využívají k tomu každou příležitost. Příliš dlouho otevřená lednička na mě pípá, pračka dává najevo, že zaregistrovala zapnutí proudu, nová chytrá plotýnka si s námi dopisuje a na troubu abych snad měla nějaké extra školení. Často se s nimi zlobím a diskutuji. Že ty řeči nejsou nijak lichotivé, si umíte představit. Další kapitolkou jsou obě televize. Každá funguje jinak, když už se mi podaří zprovoznit požadovaný kanál, beru to jako úspěšný den. Po letech různého přepojování, napojování a točení anténou, kdy některé programy šly na jedné a zbytek na druhé, pokud ta první byla vypnutá, po letech, kdy se způsob zapínání s nutným přehazováním kabelů několikrát změnil, jsem za stavu naprosté neudržitelnosti vyměnila i televize a udělala to jediné rozumné. Pozvala odborníka. Opravdu tomu rozuměl a ta investice se vyplatila. Máte to na poměry a lokalitu docela dobře udělané, ale je tu pár chyb. Oznámil v úvodu. Vylíčily jsme mu situaci.
Zeť, který se snažil s tím něco udělat a pravidelně od nás dvou dostával po návratu z práce vynadáno, protože my si pamatovaly starý postup a obě televize rozhasily, než přijel z práce, nad námi komik rukama. Jeho občasné zásahy do provozu televizí chod měnily, ale my je nebyly schopné pochopit. Závěr přednášek pravidelně končil větou, to je vidět, že vy dvě jste příbuzný. Člověk aby se sem bál vracet, radši už tu na nic nesahejte. Konstatoval. Po zásahu odborníka nastal klid. Obě televize zkrotly a sekají latinu.
A já si kolikrát vzpomenu na starý dobrý dráťák s jedním kolečkem. Na pračku, která jedním otočením zapínala a druhým hřála.
Mobily ani nebudu komentovat. Zlatá pevná linka. Kdo chtěl s člověkem mluvit, našel si ho doma. Když to nezvedal, zkusil to později.
Kde je ten náš starý jednoduchý a pohodlný svět....
Pavel Vaněček
22.3.2022 18:48
Mnohé technické novinky by mohly dobře posloužit i lidem v seniorském věku, kdyby si ovšem výrobci či obchodníci dali práci a ty technické vymoženosti lidem jednoduše vysvětlili. Jenže na to už nejsou peníze, a tak se mnozí trápí s nastavením televize, termostatu, ale někdy i mobilu či dokonce kávovaru. A tak nezbývá než zavolat vnoučata, ta vše zvládají levou zadní.
Jana Jurečková
22.3.2022 17:14
Nemáme internetové bankovnictví, ani složité mobilní telefony. Já mám z roku 2002. Je funkční. Nejraději si vyřídím vše osobně na poště, protože se mi to zdá jednodušší. Manžel dělá jednatele Mysliveckého spolku. Snaží se agendu dělat přes počítač, ale moc to neumí a je to pro něj utrpení. Musel si pořídit i tiskárnu. Měl velké štěstí, že má kamaráda a ten mu poradí s každým problémem, jinak by musel pomoc hledat někde ve městě.
Kdysi jsem pracovala na soudě a vzpomínám si, jak byli soudci nešťastní, že se musí učit s počítačem, byly to začátky, nevím, jak je to dnes. I tehdy se jim zdálo jednodušší prolistovat spis. Myslím, že nové technologie jsou pro mladé, umí si se vším poradit, přeji jim hodně zdaru.
Vladislava Dejmková
22.3.2022 15:13
Nové smysluplné technologie můžu. Ale nesmí to být moc složité. Například kuchyňská minitka je součástí sporáku, trouby a nakonec čas odměříte i na mobilu. Ale já nejradši používám tu obyčejnou mechanickou. Zatím se ještě dá koupit.
Martin Vrba
22.3.2022 14:20
Mnoho věcí opravdu řeší neviditelná ruka trhu. Výrobci nechtějí přijít o ty zákazníky, kteří by nezvládli novou techniku a technologie. A tak se na trhu už zabydlely znovu „k smrti původně odsouzené“ kazetové magnetofony, gramofony (znovu vycházejí gramofonové desky a ne jen pro důchodce!), radiopřijímače se vracejí k retro vzhledu a k ovládání, které je přátelské starší generaci s přidáním nových výdobytků moderní doby v tom samém duchu – tedy v ovládání o 40 let zpátky. Mezi nejlepší a nejdražší zesilovače se řadí opět elektronkové. Je však pravdou, že pod tlakem doby a telekomunikačních úřadů z odůvodněném, že prý je vysílání na středních vlnách drahé a stejně nekvalitní, tak například Český rozhlas opustil střední vlny (a tak babičky, které ladícím knoflíkem neotočily posledních 25 let si tam svou stanici na SV na svém třeba ještě i elektronkovém radiopřijímači už neposlechnou) a náš rozhlas se chystá opustit i FM na VKV a přejít plně na digitální vysílání. Možná že „válečná“ doba přehodnotí ta vysílací médium stejně, jako že bude muset vyklidit podzemní kryty od nepatřičných uživatelů. :) Víte, že například rozhlas po drátě se dočkal u nás zrušení teprve až s idealistickou politikou, že u nás už válka nebude, dříve se s ním počítalo pro válečný stav? Tady se dočtete více http://www.pribehrozhlasu.cz/odhaleni-89+1/technika/2750851
Ale například vysílání na internetu (což je vlastně pokračovatel rozhlasu po drátě) má Český rozhlas uděláno i pro starší generaci velice přátelsky, tedy tak, že když někdo jenom trochu chce, tak se v tom naučí chodit opravdu každý během chvilky, komu to ještě myslí alespoň tak, jako když mu bylo šest. Posuďte sami - já to chytám tady: https://program.rozhlas.cz/ Přes ten internet je to ještě jednodušší, než to hledat postaru na stupnici. Ten vám nabídne i program, tedy to opavdu graficky připomíná tak trochu starý dobrý týdeník Rozhlas, že ano? Navíc tam máte možnost se vrátit v čase vysílání nebo dokonce „nalistovat“ i archiv. Ale já mám například telefon ten nejmenší s malým displejem a nepatří mezi ty chytré – má jen průměrnou inteligenci, to abychom si ještě rozuměli, ale nemusel jsem se před ním stydět. Stačí, že do počítače čumím polovinu dne, tak alespoň v dopravních prostředcích koukám raději po holkách a ne do telefonu, jako naprostá většina všech od 5 let výše okolo mne. :) Omluvte starého dědka, že se rozpovídal nějak ze široka a nebylo to o Ukrajině. :)
Jana Šenbergerová
22.3.2022 13:14
Nedovedu posoudit, jestli je technických vymožeností moc, ale že mě nejedna z nich otravuje, to vím přesně. Možná většina lidí zcvokne dřív, než se dožijí seniorského věku, a problém bude vyřešen. Zatím se jim vyhýbám, ale stačí mi zkušenosti s televizorem nebo digitálním rádiem. Když občas vypadne proud (většinou při bouřce), po jeho obnovení začne vypnuté rádio samo hrát. Obzvláště v noci je to k zlosti. Navíc se rozhasí navolený program stanic. Na to prostě nemám. :-) Mladých je mi líto, ještě netuší, co je čeká.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA