Ilustrační foto: Ingimage
Vzal jsem si dnes prášek? Mnoho lidí má zmatek v předepsaných lécích
2. 3. 2022Téměř polovina lidí s kardiovaskulárními onemocněními si občas zapomíná vzít své léky. Zpravidla jde o lidi mladší, ti ve vyšším věku jsou zodpovědnější a mají v lécích větší pořádek. Takže padl další mýtus o seniorech. Ne, nejsou zmatení a zapomnětliví.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Josef Mašek
5.3.2022 12:13
Beru celkem 7 prášků denně a musím mít týdenní organizér. Jinak bych to poplet. Doporučuji organizér všem kdo berou prášky. Každá lékárna je má v nabídce.
Martin Vrba
3.3.2022 15:01
„Téměř polovina lidí s kardiovaskulárními onemocněními si občas zapomíná vzít své léky. Zpravidla jde o lidi mladší, ti ve vyšším věku jsou zodpovědnější a mají v lécích větší pořádek. Takže padl další mýtus o seniorech. Ne, nejsou zmatení a zapomnětliví.“
Lidé jsou už z podstaty různí bez rozdílu věku, nevím kdo napsal tato úvodní slova k této problematice, ani kolik mu je let, ale dopustil se hned několika nepřesností. Nějak si položil rovnítko mezi slova „zapomnětlivost“ a „zodpovědnost“ a to jsou úplně dva jiné pojmy, které spolu nemají nic společného. Když je někdo zapomnětlivý, tak to neznamená, že by byl nezodpovědný, on má prostě jen horší paměť. Kdežto člověk nezodpovědný může mít k tomu ještě i horší paměť, ale spíše se předpokládá, když takto člověka označíme, že on ví, že si má vzít lék, tedy nezapomněl na to, ale je nezodpovědný, tedy nedodržuje léčebný program. Také mezi námi existují lidé, kteří začínají už mít první příznaky demence, nebo už touto nemocí trpí a ti potřebují dozor, jinak se předávkují. Takový problém jsme měli s tchyní několikrát. Pro lidi, kteří berou určité léky pravidelně, existují už léta různé „krabičky“, kam si je možné na týden, ale i na měsíc, do přihrádek připravit prášky podle času: na ráno, na odpoledne, na večer. Existují i sofistikované elektronické pořadače - zásobníky, které zvukovým signálem upozorní, že je potřeba si v tu danou dobu přihrádku otevřít a prášek si vzít. Když je někdo ale nezodpovědný, tak takovému to stejně nepomůže. Já sám mám zásobník léků na týden, tchyni jsme vždy dokonce naplnili zásobník, který měla na celý měsíc. Stejně se ale i mě tak třikrát do roka stane, že bych přísahal, že jsem si prášek vzal, ale když si jdu vzít další dávku, tak v krabičce zjistím, že jsem si prášky nevzal. Co však nedodržuji, je to, abych bral jednotlivé prášky – jak bych podle doporučení měl – tedy před jídlem a po jídle. To bych se z toho asi posr…. Beru jich nyní asi 9 a každý druhý je na tom s jídlem jinak – to bych určitě na nějaký zapomněl, nebo se zapomněl najíst. Osvědčilo se mi, že je do sebe hodím vždy těsně před jídlem všechny. Zvláště u těch na cukrovku je to důležité, jinak bych mohl, kdybych se zapomněl pak najíst (třeba se zakecal přes plot se sousedem), dostat i hypoglykémii a tak ty jsou pro mne určující a ostatní se jim tedy musí podřídit – „mají smůlu“, ať si to v žaludku spolu vyřídí. :) Výsledky mám skvělé a cukrovku správně kompenzovanou a stejně to mám i s tlakem. Míru zdar!
Jan Zelenka
3.3.2022 10:09
Beru léků dost a mám na ně týdenní zásobník. Nemohu spoléhat jen na svou paměť. V pondělí léky rozdělím a mám klid.
Jana Šenbergerová
2.3.2022 21:16
To dobře znám. Každý večer si léky nachystám, ale kdybych nebyla pod dozorem, když se cítím dobře, ani bych si na ně nevzpomněla.
Jarmila Komberec Jakubcová
2.3.2022 15:41
Přestože je mi 75 let neberu žádné prášky. Jen když jsem byla po operaci kyč.kloubu dostávala jsem prášky proti bolesti. Mám mladší přátele, kteří berou denně i třeba 6 a více prášků.
Anna Potůčková
2.3.2022 13:01
Vždy v neděli si chystám léky na celý týden do dávkovaču léků, takže nemůžu zapomenout.
Lenka Kočandrlová
2.3.2022 11:58
Od čtyřiceti let,kdy jsem skončila s antikoncepčními prášky,neberu žádná svinstva,zcela výjimečně 1 valetol 3x za rok,když mě bolí hlava.Dnes se to s chemií tak přehání,že se nedivím,proč jsou někteří staří lidé tak rozhašení - protože až příliš věří doktorům a kolikrát zcela zbytečně berou léky na cholesterol,vyšší tlak....Sotva je někde píchne nebo zabolí,už se jdou matlat neúčinnou mastí z reklamy,nafutrují se léky na zácpu,na průjem, nadbytečnými vitamíny atd.atp. když mě něco bolí,tak doufám,že jak to začalo,že to zase přejde a nehroutím se. Doufám,že mi to vydrží bez léků ještě hooodně dlouho!
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA