Zimní polévka z hlívy ústřičné
Ilustrační foto: pixabay.com

Zimní polévka z hlívy ústřičné

19. 2. 2022

Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Do 3l hrnce dejte 2 lžíce sádla, rozkrájejte asi 2-3 plátky dobré slaniny, kterou rozpusťte a přidejte 2 rozkrájené cibule a 3 stroužky rozkrájeného česneku a necháme zpěnit. Pak přidáme 3 lžičky sladké mleté papriky a kdo může, přidá 1 lžičku pálivé. Asi 300 g hlívy ústřičné pokrájíme na proužky a přidáme na cibuli. Dobře promícháme na mírném ohni a ještě rozkrájíme 3 střední brambory na menší kostičky a také přidáme do hrnce. Promícháme a zalijeme vodou. Přidáme koření: sůl, pepř, 2 lžíce majoránky a na konec zalijeme 300-500ml sladké smetany. Kdo má rád, může přidat také 1 mrkev, menší petržel a kousek celeru - vše pěkně rozkrájet na kostičky. Ochutnáme a podle potřeby dosolíme nebo přidáme koření dle chuti. Podáváme s čerstvou houskou nebo chlebem.

Zapijeme skleničkou dobrého piva. Je to dobrá a sytá večeře vhodná právě pro současné chladné večery.

Hlíva jako královna mezi houbami, víte, proč tomu tak je?

Hlíva ústřičná - královna hub
Hlíva ústřičná je přímo královnou hub. Její účinky jsou lékaři i lékárníky považovány za jedny z nejprospěšnějších. Hlíva totiž prokazatelně prospívá lidskému organismu. Má nejen výbornou chuť, obsahuje také mnoho látek a vitamínů, které podporují naše zdraví. Je velmi účinná v boji s rakovinou. Dá se koupit ve vybraných lékárnách přes internet. Sama jsem prodělala rakovinu prsu a dcera mi ji sehnala a užívám ji dodnes jako prevenci proti metastázám. Na operaci jsem byla před 9 lety a jsem v pořádku.

Hlíva ústřičná obsahuje
·         beta 1,3 D glukany,

·         vitamíny,

·         stopové prvky (železo, jód, selen, draslík atd.),

·         mastné kyseliny,

·         proteiny,

·         steroly.
V neposlední řadě je to také vláknina, která z těla odstraňuje usazené škodliviny.

Kde najdete hlívu ústřičnou
Hlíva ústřičná je k dostání téměř v každém zelinářství a supermarketu. A je určitě jen dobře, když ji zařadíte do svého jídelníčku.
 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Margita Melegova
Polevku delam se zeleninou stejne jako klasickou, obcas i dusenou na paprice s bramborovou kasi.
ivana kosťunová
Ten recept znám a polévka je opravdu výborná
Marie Seitlová
Hlívu používám a mám ji ráda.
Vladislava Dejmková
Také mám hlívu ráda a využívám ji pŕi vaŕení. Je dobrá nejen v polévce, ale dá se kombinovat i s různě upravenými těstovinami a zeleninou. Často dělávám něco, čemu říkáme “pánev s hlívou a brokolicí”.
Miloslava Richterová
Díky.. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 46. týden

Co se děje na podzim v přírodě? Tak právě o tom je vědomostní kvíz tohoto týdne. Kolik tentokrát získáte bodů?