Zimní polévka z hlívy ústřičné
Ilustrační foto: pixabay.com

Zimní polévka z hlívy ústřičné

19. 2. 2022

Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Do 3l hrnce dejte 2 lžíce sádla, rozkrájejte asi 2-3 plátky dobré slaniny, kterou rozpusťte a přidejte 2 rozkrájené cibule a 3 stroužky rozkrájeného česneku a necháme zpěnit. Pak přidáme 3 lžičky sladké mleté papriky a kdo může, přidá 1 lžičku pálivé. Asi 300 g hlívy ústřičné pokrájíme na proužky a přidáme na cibuli. Dobře promícháme na mírném ohni a ještě rozkrájíme 3 střední brambory na menší kostičky a také přidáme do hrnce. Promícháme a zalijeme vodou. Přidáme koření: sůl, pepř, 2 lžíce majoránky a na konec zalijeme 300-500ml sladké smetany. Kdo má rád, může přidat také 1 mrkev, menší petržel a kousek celeru - vše pěkně rozkrájet na kostičky. Ochutnáme a podle potřeby dosolíme nebo přidáme koření dle chuti. Podáváme s čerstvou houskou nebo chlebem.

Zapijeme skleničkou dobrého piva. Je to dobrá a sytá večeře vhodná právě pro současné chladné večery.

Hlíva jako královna mezi houbami, víte, proč tomu tak je?

Hlíva ústřičná - královna hub
Hlíva ústřičná je přímo královnou hub. Její účinky jsou lékaři i lékárníky považovány za jedny z nejprospěšnějších. Hlíva totiž prokazatelně prospívá lidskému organismu. Má nejen výbornou chuť, obsahuje také mnoho látek a vitamínů, které podporují naše zdraví. Je velmi účinná v boji s rakovinou. Dá se koupit ve vybraných lékárnách přes internet. Sama jsem prodělala rakovinu prsu a dcera mi ji sehnala a užívám ji dodnes jako prevenci proti metastázám. Na operaci jsem byla před 9 lety a jsem v pořádku.

Hlíva ústřičná obsahuje
·         beta 1,3 D glukany,

·         vitamíny,

·         stopové prvky (železo, jód, selen, draslík atd.),

·         mastné kyseliny,

·         proteiny,

·         steroly.
V neposlední řadě je to také vláknina, která z těla odstraňuje usazené škodliviny.

Kde najdete hlívu ústřičnou
Hlíva ústřičná je k dostání téměř v každém zelinářství a supermarketu. A je určitě jen dobře, když ji zařadíte do svého jídelníčku.
 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Margita Melegova
Polevku delam se zeleninou stejne jako klasickou, obcas i dusenou na paprice s bramborovou kasi.
Marie Seitlová
Hlívu používám a mám ji ráda.
Vladislava Dejmková
Také mám hlívu ráda a využívám ji pŕi vaŕení. Je dobrá nejen v polévce, ale dá se kombinovat i s různě upravenými těstovinami a zeleninou. Často dělávám něco, čemu říkáme “pánev s hlívou a brokolicí”.
Miloslava Richterová
Díky.. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%