Léta padesátá
Naše rodina v 50. letech. FOTO: Poskytnuto z rodinného archivu Věry Liškové

Léta padesátá

26. 5. 2022

Poválečná doba byla daleko drsnější, než se zdálo z úhlu dětského pohledu, ale mám jen své dětské vzpomínky. Často jsem byla na návštěvě u babičky a dědy, v malé vesnici v Pošumaví.

Příběhy naší rodiny vzpomínky
Hodnocení:
(5 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
Hezké vzpomínky, moje "byly" podstatně horší, žádná idylka u babičky a dědečka, žádné lítačky a hry s ostatními dětmi. Ale kdo na oltář vlasti pole i kravku dal, kdo neměl nedal, stačilo být "poslušný" a měl se i v padesátých letech fajn. Šedesát let uteklo jak voda a nikdy jsem si za ta léta nemyslela, že tím "bahnem" padesátých let, kterým nás čtyři děti rodiče vláčeli, budu jednou vzpomínat s tak velkou láskou, s jakou vzpomínám :-) ♥♥♥
Jan Zelenka
Toto vyprávění je mi velmi blízké, i když jsem žil ve velké a známé vsi. Některé děje byly všude stejné - první televize, měnová reforma, skromný život, maso jen v neděli, atd. Mám na tu dobu velmi pěkné vzpomínky.
Dana Puchalská
Zajímavý článek. Ano,co čtenář - to jiný názor.
Hana Šimková
Jako dítě z Prahy to vůbec neznám. Musela to být idylka s hořkým koncem.
Soňa Prachfeldová
Jako malé děti jsme ještě nemohli moc vnímat 50 léta, ale rodiče a prarodiče to vůbec neměli lehké.
Věra Lišková
V té vesnici se narodil už můj praděda, je to předhůří ( 500 metr. n.m. ) Šumavy. Žili zde Češi i před válkou. Kraj to býval chudý, chodilo se do světa za výdělkem. V mládí děda ( nar.1884) pracoval na stavbách ve Vídni.
Naděžda Špásová
V té době jsem se narodila, žádná růžová zahrada se nekonala, tvrdá realita ve vesnici, která byla dříve německá. Neměli jsme ani vilu po Němcích, ani hezký domek. Rodiče přišli jako jedni z posledních, takže starý kamenný dům byl jeden z mála neobsazených domů. Ne, nebyla to hezká doba, idyla se nekonala ani později.
Marie Ženatová
Paní Věrko, moc děkuji za milé vzpomínání*
Olga Škopánová
Člověk by nabyl dojmu, že ta padesátá léta byla vlastně fajn.
Eva Mužíková
Milé vzpomínky Věrko.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%