Karel Ondráček
27.2.2022 22:59
Já bych jen chtěl podotknout že nazývat dluhopisy konzervativním nástrojem může být zavádějící. Zvlášť v době, kdy spousta podvodníků navolává seniory s nabídkou "výhodných" dluhopisů. Doporučuji si v případě uvažování nad nákupem dluhopisů přečíst poradenské weby jako třeba Rizikovedluhopisy.cz, můžou vám ušetřit trable.
Granda Nekonata
15.2.2022 12:58
při menších částkách mince ČNB...
Granda Nekonata
15.2.2022 12:56
10.04 naprostý souhlas
Dana Divišová
15.2.2022 11:00
Státní dluhopisy je jistota. Bohužel jsem je prošvihla. Další nebudou. Na nákup bytu či domu už musíte mít miliony...a pak vám to nájemce zplundruje...moje dcera pronajímala byt a pak ho raději po opravě prodala.
Dana Divišová
13.2.2022 18:10
Jde o doplňkové penzijní pojištění. Klasika s příspěvkem. Mohla jsem si vybrat fond. Chtěla jsem vyvážený fond, nevím, jestli by šel časem změnit. Zase, když budeš mít poslední rok nejvíc našetřeno, tak nebudeš riskovat třeba 20% minus v dynamické..ten je akciový a tedy nejistý..
Granda Nekonata
13.2.2022 15:47
15.24 no tě pic :-(
Dana Divišová
13.2.2022 13:51
Moniko,
založila jsem si minulý měsíc nové penzijko a vybrala jsem si vyvážený fond. Do toho dynamického jsem neměla moc odvahu jít. Je převážně akciový a čert ví, co bude třeba za dva roky s akciemi. 6 let je dlouhá doba. K tomu 230 měsícně, tak snad neprodělám.
Granda Nekonata
13.2.2022 12:53
12.47 hele, to ti nepovím... mám jen pocit, že původní bezriziková varianta byla bez výběru. A že u té nové je výběr a možná i kombinace výběrů 30% tam, 60% jinam, 10% ještě jinam).
Granda Nekonata
13.2.2022 09:02
8.38 máš pravdu, teď bych do toho produktu nešla. Mě skončí výplata v 8/2022. Ad finanční gramotnost: mladí se nezajímají, neznám nikoho, kdo jde do hloubky. Mě ty věci zajímají, ale některé informace jsou (asi schválně) úplně zakopané. A já se raději provrtám, než se spolehnout. Naletěla jsem takhle u životního pojištění. Ten agent mi úmyslně lhal. Naštěstí byl tak blbej, že zapomněl vyplnit částku, co mám měsíčně platit. A tak si jí tam později dopsal sám. :-) a tím se mi podařilo se z toho vyvázat. Ale už si nepamatuji, co mi tam nevyhovovalo. Ad zdravotní pojištění: když jsi OSVČ, tak s výplatou nemusíš už posílat odvody na zdrávko. Takže to je přidaný bonus. Ale to ti taky není napřed schopný nebo ochotný někdo říct, ani jsk to funguje, když máš odvod větší, než minimální základ. Jsem v důchodu a tak tohle teda už fakt neřeším. :-)
Granda Nekonata
13.2.2022 07:02
20.55 chápu, vyjádřím se přeházeně: k radám - ano, poradcům jde o provizi, jenže kolik lidí z rodiny rozumí finančním produktům? typ produktu - na prvý pohled jde o typ dlouhodobý a o spoření, ale má i jiné aspekty: přispívá na něj stát, původně byl bez rizika, jde ho uzavřít i pouze na 5 let a poté ho lze čerpat dokonce i jen 2 roky, při jeho čerpání hradí zdravotní pojištění stát. Takže od začátku placení do konce výplaty je to "jen" 7 let. To je jako ideální návratnosti investice do nemovitosti. Věk: když uvážíme, že je výplata možná v souběhu s kráceným důchodem, je možné začít kolem 56 a dočerpat kolem 61.narozenin. Ale: díky stávající naprosto nejisté situaci, bych do toho teď kvůli té možné ztrátě rozhodně nešla. Je tu ještě jedna věc, která mě překvapila: riziko u spoření, o kterém jsem psala, hrozí i při výplatě! Peníze se při výplatě chovají také jako uložené v té rizikové variantě. Takže i ten, kdo spořil v původní variantě a bez rizika, může přijít o peníze v době výplaty. Když k tomu počítáme inflaci, pak z penzijního připojištění vyleze nejlépe varianta čerpání dvou let. :-)) Umíš si představit, co mi dalo práce se vším tím provrtat.
Načíst starší příspěvky