Ivan Mládek slaví osmdesátiny
Zpěvák, textař, malíř Ivan Mládek. FOTO: commons.wikimedia.org

Ivan Mládek slaví osmdesátiny

7. 2. 2022

Napsal kolem šesti set písniček. Některé z nich, například Jožin z bažin, Prachovské skály, Dáša či Jez doslova zlidověly. Dnes osmdesátiletý Ivan Mládek už písničky neskládá, ale pořád se svým Banjo Bandem koncertuje a hlavně maluje.

Hudebníka, spisovatele, moderátora, ale také malíře Ivana Mládka celý život doprovází humor. Jeho vtipné texty a melodie protkané country a jazzem si zpívali snad všichni Češi. Přitom původně Ivan Mládek ani zpívat nechtěl, jako studenta ho bavil jazz a chtěl se věnovat jen hře na tenorové banjo. Nicméně okolnosti v kapele ho v podstatě přinutily nejen skládat hudbu a texty, ale nakonec i zpívat.

Mládek Narodil se narodil 7. února 1942 v Praze. Vyrůstal v úřednické rodině v Holešovicích, otec Bohuslav Mládek byl právníkem. Ivan absolvoval střední průmyslovou školu strojní a poté Vysokou školu ekonomickou. Už během středoškolského studia u něj vzrůstá zájem u jazz a v roce 1959 spoluzaložil studentský dixieland Storyville Jazz. V roce 1966 založil „Old Time trio“, se kterým účinkoval na pravidelných jam sessionech v pražském Poetickém klubu Viola a v rozšířené sestavě i ve studentském klubu Vltava. V té době také hrál na banjo s tehdy populárním triem KTO.

V roce 1968 odjel na půl roku do Francie, kde účinkoval v pařížských ruských klubech jako sólový hráč na balalajku. Po návratu do Československa jezdil zpočátku po nočních klubech, varieté a estrádách s banjistou Františkem Turkem, pak vystupoval střídavě jako mandolinista v countryové skupině White Stars a jako banjista ve svém „Old Time Triu“. V roce 1970 na coutryovém festivalu v pražské Lucerně slavil úspěch se svým trojbanjovým banjo bandem, kterému sami organizátoři festivalu dali název Banjo Band Ivana Mládka.

V roce 1971 natočil pro firmu Supraphon první svou skladbu „Upírova píseň“ a od roku 1973 pravidelně natáčel pro Československý rozhlas. Řadu let spolupraoval také s Českou televizí, TV Nova a TV Barrandov, pro něž připravoval své programy Čundrcountry show a Country estráda a další humoristické pořady.

Ivan Mládek napsal mimo jiné i třináct humoristických knížek, ale kromě hudebních a literárních aktivit je také autotorem patentu na Guitariano – první sériově vyráběný keyboard pro kytaristy, který byl poprve představen veřejnosti na Světové výstavě hudebních nástrojů v Anaheimu v USA v roce 2001.

V posledních dvaceti letech už písničky neskládá, zato se intenzivně věnuje malování a tako v tom je velmi úspěšný.

hudba osobnosti zpěvák
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Rostislav Mraček
Písničky z raného Mládkova období jsme měl moc rád. Pozdější estrády se mi zdály být obhroublé až vulgární, ale budiž odpuštěno. Knížku jeho písniček opatruji v knihovně a občas ji otevřu. Takoví Mravenci v kredenci, Kráva v mlékárně, Dívka s modrou matrací ...
Dana Hošková
Písničky Ivana Mládka jsou populární i v okolních státech. Doporučuji poslechnout si ruskou verzi Путин едет в Пикалёво (Putin jede do Pikaljova). Na youtube je verze s ruskými titulky pro ty, co už ruštinu pozapomněli. https://www.youtube.com/watch?v=pja-6CIo19s
Marcela Pivcová
Mládkovy písničky patřily v 70. létech k mým oblíbeným, tehdy jsme si je poslouchaly i zpívaly s kolegyněmi ve škole (někdy i s žáky). Povídky a scénky nechám asi bez komentářů. A I.Mládkovi přeji vše nejlepší.
Jana Jurečková
Děkuji za článek. Mám ráda humor a písničky Ivana Mládka a přeji touto cestou vše nejlepší k narozeninám.
Marie 00000
Přeji mu ještě jednou 80 v plném zdraví a pohodě :)
Věra Ježková
Písničky a humor pana Mládka mám ráda. Přeji mu všechno nejlepší k narozeninám a do dalších let hodně zdraví.
Jana Kollinová
Ivan Mládek je ojedinělý svým humorem, písničkami i životním postojem. Dnes jsem na F1 se zájmem poslouchala jeho rozhovor u příležitosti oslavy narozenin. Líbil se mi jeho názor, že po sedmdesátce by neměli osobnosti veřejně vystupovat a tak poskytnul zajímavý rozhovor do rádia. Kéž by toto pravidlo přijali i jiné mediální celebrity. (Za mě paní Bohdalová.)
Irena Mertová
Ivan Mládek je skvělý! Naše malé vnučky milují Jožina z bažin, je to jejich nejoblíbenější písnička. Nevěděla jsem , že ještě pořád hraje...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%