Sedmdesát let na trůnu. Alžběta II. je nejdéle vládnoucím monarchou v historii britského impéria
Královna Alžběta II. FOTO: Senedd Cymru, CC BY 2.0, commons.wikimedia.org

Sedmdesát let na trůnu. Alžběta II. je nejdéle vládnoucím monarchou v historii britského impéria

6. 2. 2022

Dne 6. února 1952 obdržela pětadvacetiletá princezna Alžběta smutnou zprávu - zemřel její otec, král Jiří VI. Zpráva princeznu zastihla v Keni, kterou navštívila s manželem, princem Philipem. Toho dne se - podle zvyklostí v dědičných konstitučních monarchiích - stala Alžběta královnou.

historie osobnosti Velká Británie
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.2 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Já osobně mám královnu Alžbětu II. ráda a má můj obdiv a úctu..
Lenka Kočandrlová
Královna se tam drží,jen aby měla rekord v době vládnutí....Myslím,že je to přežitek,dávno si mohla jít do důchodu a místo ní tam mohl sedět když už tak vnuk,né ten zblblý americkou hérečkou.
Irena Mertová
13:42, 16:03 - Každý z nás se rozhoduje, volí mezi variantami, neustále...
Alena Vávrová
Jsem také její obdivovatelka.
Vladimír Mrázek
Britská královna fakticky o ničem nerozhoduje, veřejně musí být nestranná. Jako panovnice má být nositelem tradičních hodnot a spojovat národ. To se jí pravděpodobně za přispění médií daří. Windsorové jako rodina mají ve své historii i současnosti ale i takové, kteří si úctu nezasluhují.
Irena Mertová
Velmi ji obdivuji, i její nadhled a rozhodování.
Vladislava Dejmková
Se zájmen jsem shlédla všechny díly seriálu Crown a těším se na další, které se snad natáčejí. Seriál mapuje nejdůležitější části jejího života. Hodně věcí jsem se tam dozvěděla, ŕada věcí mě překvapila. Ale měla jsem u seriálu pocit, že jí začínám rozumět.
Marie Ženatová
Moc děkuji za tento článek. Královna si zaslouží skutečně obdiv a přání mnoho zdraví do dalších let. Její život byl pestrý, ale často i bolestný a přesto díky své veliké disciplinovanosti se s ním skutečně dokonale vyrovnává - jak už napsala p. Anička P.
Jana Šenbergerová
Přestože pro mě patří království a králové i královny do říše pohádek, tato královna i v dnešní "moderní" době zaslouží obdiv. Její úctyhodné panování je nezpochybnitelné. Přeji jí jen to nejlepší.
Věra Ježková
Je skvělá. Philip byl sympatický. Díky za článek.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%