Slza
Ilustrační foto: Pixabay

Slza

7. 1. 2022

Říká se, že každá slza má svůj příběh. Může to být příběh naplněný láskou nebo štěstím, bolestí i radostí, vzpomínkami. Slzy, lesknoucí se na tváři novorozence nebo ve vrásčitém obličeji ženy, v koutku oka zraněného zvířete a možná v podobě kapiček rosy na listech rostlin, vyprávějí.

V životě jsem viděla mnoho uplakaných tváří a vnímala emoce, které je provázely, ale jen jedna jediná slza, kterou jsem zahlédla při kradmém pohledu na starého nemocného  muže, zjizvila moji duši a vzpomínka na ni mě bude provázet až do konce života. Muž seděl nehnutě s rukama v klíně na lavičce v zahradě, kde prožívali se ženou mnoho krásných let. Stěhovali se brzy zjara a do bytu se vraceli až s prvními mrazíky. Společníkem i ochráncem zároveň byl německý ovčák. Zahrada byla ošetřovaná s láskou, úroda zajišťovala většinu toho, co potřebovali k jídlu, a studna, kterou společně hloubili, byla vždy plná čisté studené vody. Také v zimních měsících byla zahrada s nimi v podobě kompotů, zavařenin, čalamád, ve sklepě byly dvě nebo tři bedny chutných brambor a muž si občas dopřál skleničku rybízového nebo višňového vína.

Muž nevnímal chlad dubnového odpoledne, nevnímal svět kolem sebe, byl už jen stínem onoho krásného jedinečného člověka a celý jeho dlouhý život  se v té chvíli vešel do jediné slzy. Možná vzpomínal na dětství, na své rodiče, na koně z dob služby u dragounů, na přátele nebo na sliby, které nesplnil. Na první setkání s milovanou ženou ve válkou drceném německém městečku Vogelsberg, kde se narodilo jeho jediné dítě. Možná vzpomínal na životní úspěchy a nezdary nebo ustrnul v jednom jediném okamžiku svého bytí a svůj strach ze smrti vložil v myšlenkách do rukou Všemohoucího, a tak se po mnoha letech ateismu vrátil zpět do náruče víry římsko-katolické.

Už se nedozvím, na co myslel, a tak se mi vrací zas a znova slza tatínkova.

Můj příběh psychika vzpomínky
Hodnocení:
(5 b. / 34 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eliška Murasová
Paní Jano, krásný, působivý příběh.
Blanka Lazarová
Díky za sdílení těchto intimních pocitů.
Alena Várošová
Jani,krásný,životní příběh neznámého člověka, hluboce vrytého do Vašeho srdce při myšlenkách a vzpomínkách na Vašeho tatínka. I ta slza k tomu patří.
Jana Kollinová
Děkuji za upřímné komentáře. Myslím si, že málokdo si při čtení mého článku nevzpomněl na rodiče. Říká se, že jedním z životních předělů je čas strávený s rodiči a následně čas bez nich. Já to tak mám.
Jaroslava Handlová
Jano, moc smutné. Věřím, že Ti to z paměti nikdy nevymizí. Výstižně jsi to zpracovala. Díky.
Marie Ženatová
Milá Jani, díky moc za dojemný příběh*
Jana Šenbergerová
Vzácná slza ...
Eva Mužíková
Jani nenapíši více nežli - moc Ti děkuji za nádherně podaný příběh.
Jan Zelenka
Krásná vzpomínka, ty nám zůstávají s trochou smutku v duši.
Zuzana Pivcová
A slza je voda, co je sama....Někdo to kdysi vložil do básně. Jsou i slzy radosti, ale tahle byla z bolesti. Kdyby se tak pánovi alespoň ulevilo. Děkuji, Jano.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 52. týden

U tradic zůstaneme i na přelomu roku 2024 a 2025. Kvízové otázky tohoto týdne se budou týkat tradic novoročních.