Fotoarchiv Kristýny Petříčkové
Pohled na odívání v historických souvislostech - část I. Motto: "Staré věci mají v sobě příběh, který stojí za to zaznamenat."
4. 1. 2022Posledních šest let jsem měla možnost, díky několika šťastným náhodám, nahlížet pod pokličku současného oděvního designu. Ač jsem v tomto směru laik, uvědomuji si, že obor se ubírá mílovými kroky kupředu.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Helena Přibilová
7.1.2022 21:24
Pocházím ze Slovácka, takže zdejší tradice a folklor jsou mi blízké. Líbí se mi lidové písně i tance a zvláště kroje. Obdivuji jejich nádheru a rozmanitost.
Marie Seitlová
4.1.2022 23:50
Děkuji za krásný článek, kroje obdivuji a folklor, to patří k sobě. Nádherná podívaná je Jízda krále ve Vlčnově.
Dana Kolářová
4.1.2022 19:46
Hano, zajímavý rozhovor na zajímavé téma. Díky. V novém roce hlavně zdraví přeji!
Marie Měchurová
4.1.2022 19:44
Mám ráda folklór, lidové písničky. K tomu neodmyslitelně patří i lidové kroje
Děkuju za zajímavý článek.
Zuzana Pivcová
4.1.2022 18:44
Pro mě jsou kroje spojeny s některými pořady v TV, protože jinak nemám příležitost se s nimi setkávat, nepočítám-li své setkání s vltavotýnskými Baráčníky. Škoda, že nebyly kroje obvyklé i v jiných našich regionech, třeba v Podkrkonoší. :-D
Lenka Kočandrlová
4.1.2022 17:18
Hezky se na ty kroje dívá,tam kde je stále nosí jim připadá normální v tom chodit.Zde na západě,v Sudetech,se nic takového nezachovalo,cokoli by se náhodou dalo označit jako kroj,je předem odsouzeno k opovržení jako německé : dirndl,bílé podkolenky,šněrovací živůtky,zelené sukně,klobouk s protěží a štětkou... Vymyslet něco nového a vnutit to obyvatelům k nošení by šlo asi těžko.
Hana Polednová
4.1.2022 15:18
Děkuji za velmi zajímavý článek. Kroje byly, jsou a doufám, že i budou chloubou a tradicí našeho národa.
Hana Řezáčová
4.1.2022 12:19
Lidové kroje - krása! Také kreativita, dokonalé zpracování ... Dnešní odívání - nic moc, kreativita nula, všichni mají to stejné, zpracování druhá nula ... Paní Kollinová v 11:48 tady vzpomíná 50. léta, ale i později chodili lidé lépe oblékaní než dnes - přitom, jak se s oblibou říká, nic nebylo ... No, shánělo se, šilo a pletlo se doma, nebyly plné skříně, ale nosily se halenky, kostýmy, látkové kabáty, klobouky (moje maminka nosí klobouk dodnes) ... Dnes, mladí staří - džíny, trika, bundy ... Je to pohodlné, ale nosit to vždycky a všude?
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA