Fotoarchiv Kristýny Petříčkové
Pohled na odívání v historických souvislostech - část I. Motto: "Staré věci mají v sobě příběh, který stojí za to zaznamenat."
4. 1. 2022Posledních šest let jsem měla možnost, díky několika šťastným náhodám, nahlížet pod pokličku současného oděvního designu. Ač jsem v tomto směru laik, uvědomuji si, že obor se ubírá mílovými kroky kupředu.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jana Kollinová
4.1.2022 11:48
Zajímavé téma. Článek se mi moc líbí. Mám ráda české tradice v odívání, řemeslné tvorbě, ale i duchovní a další lidové tradice a zvyky spojené s oslavami různých svátků během roku. Pozastavila jsem se u autorčiny věty, cituji: ".. v dnešním globálním světě moc originality ani elegance neuvidíte," a uvědomila si, jak móda dokonale charakterizuje stav "duše" té které doby. Nádhera a řemeslná dokonalost lidových krojů vyjadřuje, dle mého názoru, lásku mezi lidmi a spjatost s přírodou. Namátkou si vybavuji dámskou módu 50. let, mnohem méně náročnou na zpracování, přesto doplňující ženskou krásu, a jak ji s přibývajícími lety ovlivňuje narůstající agresivita, změna etických kodexů společnosti, a mnoho dalších negativních vlivů ničí, rve ji na kusy, až po současný módní trend rozervaného oblečení. Čím více děr, tím více IN.
Jaroslava Handlová
4.1.2022 10:53
Mám ráda tradice a jsem obdivovatelkou krojů. Proto mě potěšil tento rozhovor, kdy Hana Lancová pokládala zajímavé otázky a paní docentka nám poodhalila různá tajemství průniku do současnosti. Děkuji.
Martina Růžičková
4.1.2022 08:56
Moc děkuji za velice zajímavý článek. Lidové kroje jsou nádherné a je dobře, že existují lidé, kteří se starají o jejich zachování. Inspirace lidovými vzory v moderním designu se mi moc líbí.
Anna Potůčková
4.1.2022 08:34
Moc hezký a zajímavý článek. Kroje se me moc líbí a když byla světová výstava psů, tak naše výstavní referentka našeho klubu vystavovala v kroji své maltézáčky. Ty fotky, které dala na FB byly nádherné. Je třeba tradice a tradiční symboly v dnešní době dodržovat co nejvíce, ab nám zde nedominoval tradice uprchlíků a přivandrovalců. Je to naše bohatství, které je třeba chránit a ukazovat jiným národům. Jsme malá země, ale bohatství co tradic se týče je dost velké a nenechejme si toto bohatství zaniknout v propadlišti dějin.
Daniela Řeřichová
4.1.2022 08:26
Článek je velmi poutavý, o kroje a lidovou kulturu se zajímám dlouhodobě, je úchvatnou součástí našich tradic. // Prosím jen technickou úpravu v nadpisu – Motto je s dvěma t.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA