Ilustrační foto: Pixabay
Jmelí. Říká se o něm, že nosí štěstí, ale většina lidí o této rostlině více neví
23. 12. 2021
Věšelo se ke dveřím nevěstinců jako symbol prodejné lásky. Kladlo se na pole při setí obilí s vírou, že zajistí úrodu. Používalo se v lékařství jako protijed. Jmelí byla přisuzována spousta vlastností, je opředeno řadou mýtů a rozhodně není jen symbolem Vánoc.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Soňa Prachfeldová
26.12.2021 08:08
Každý m rokem kupují a rozdávání jmelí pro stesti a darované povesim na lustr. Mám ráda stříbrné.
Jana Šenbergerová
25.12.2021 14:50
Jako dítě jsem jmelí vůbec neznala, nemívali jsme ho. I když se mi víc líbí zelené, kupujeme si zlaté, protože zavěšené na lustru v obývacím pokoji vydrží celý rok, než ho nahradíme novým. Zelené velmi brzy vyschne a začne se lámat. Vždycky jsem si myslela, že roste jen na listnatých stromech, ale byla jsem vyvedena z omylu jmelím, které u lesa roste na jehličnanech. I tomu letošnímu červená mašle moc sluší.
Věra Ježková
23.12.2021 21:05
Jmelí se mi líbí, nejvíc zlaté. Doma jsme ho měli vždy. Maminka si ho darovala navzájem s kamarádkou nebo s babičkou. Dávala ho i mně. Od té doby, co mi ho nedává, ho nemám. Protože má být darované, nekupuji si ho. Na jeho místě nade dveřmi mi visí v topné sezoně hlásič CO.
Anna Potůčková
23.12.2021 16:04
Jmelí je sice parazit, ale k Vánocům prostě patří. Je i u nás doma zelené pro zdraví.
Daniela Řeřichová
23.12.2021 14:36
U nás se jmelí tradičně daruje, zlaté pro štěstí, zelené pro zdraví. Na trati u Olomouce jsou obrovské trsy, nevím, na jakých stromech tam parazituje.
Alena Vávrová
23.12.2021 14:34
Když jsem jela do Luhačovic, všude cestou bylo na stromech plno "koulí" jmelí. Včera mi ho sehnal na posl. chvíli syn, než odjel. Už visí, i s červenou mašlí.
Zdenka Soukupová
23.12.2021 13:29
U nás jmelí k vánocům patří. Bez ohledu na to, kde roste. Mám to zakořeněné z dětství a zatím to měnit nechci.
Miloslava Richterová
23.12.2021 13:03
V pořádku, vždyť i mistr tesař se utne a někdy i redaktor :-) i tak děkuji za zajímavý článek.
Martin Vrba
23.12.2021 11:44
Oprava: do prken, které znamenají svět - do prken, která znamenají svět. :)
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden
Tento týden si ve vědomostním kvízu budete moci otestovat své vědomosti z historie a zeměpisu.
AKTUÁLNÍ ANKETA