Říčany u Prahy: FOTO: Mirekk – Vlastní dílo, CC BY 3.0, commons.wikimedia.org
Index kvality života: Nejlépe se žije v Říčanech u Prahy, nejhůře v Orlové
13. 12. 2021Na portálu Obce v datech jsou od dnešního dne dostupná kompletní data o kvalitě života v 206 českých obcích. Index kvality života porovnává veřejně dostupná data v oblasti zdraví, materiálních podmínek a vztahů mezi lidmi ve všech českých obcích s rozšířenou působností.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Vladimír Mrázek
18.12.2021 10:19
K žebříčku mám výhrady, je to podobné jako při vyhlašování nejlepších měst k podnikání. Záleží na zvolených kritériích i posuzovatelích.
Daniela Řeřichová
15.12.2021 12:49
Tyto výzkumy mě zajímají, rozdílné může být hodnocení podle stanovených kritérií a hodnocení subjektivní. Překvapilo mě například, že Tábor , který znám velmi dobře, je někde uprostřed.
Dana Divišová
15.12.2021 10:50
Záleží na tom, kdo města hodnotí. Např. Říčany jsou pro pracující v Praze určitě ideální. Ale při tom provozu na silnicích bych tam bydlet nechtěla. Kralupy znám velmi dobře, není to hezké místo, ale do Prahy vlakem pár minut a spojení velmi dobré. Brandýs-Stará Boleslav , to je místo, kam bych se hned stěhovala. Voda, příroda, zámek. Litoměřice, Třeboň, Beroun , Blatná, to jsou krásná místa, jen nevím jak je to s prací...určitě záleží také na dopravním spojení do zaměstnání. Včera hovořil v TV starosta Orlové. Většinu pozemků tam vlastní Bakala. Pokud chtějí něco budovat, musí nejdřív pozemky od něho koupit. Smutné.
Jan Zelenka
14.12.2021 10:21
Ten žebříček kvality jsem si pořádně prohlédl a mám k němu velké výhrady. Řadu míst velmi dobře znám a např. v Říčanech bych nechtěl bydlet ani náhodou. Dopravní obslužnost, zdravotní péče, síť obchodů, škol, atd, je v Litoměřicích na daleko vyšší úrovni, než v Říčanech. Hlavně, že jsou v popředí obce poblíž Prahy. Já jsem před devíti lety z Prahy odešel a jsem tomu moc rád, protože tady, v Litoměřicích, se mi žije daleko lépe. To pořadí obcí je jen pro pobavení, jinak k ničemu!!
Věra Ježková
14.12.2021 08:24
Honzo, díky. Ještěže jsem rozklikla odkaz. Je to moc pěkně udělané. Potěšily mě Praha a Brandýs, docela i Pelhřimov a Kolín, zklamaly Litoměřice a Příbram. Odbornost projektu respektuji, nemajíc příslušné vzdělání na její posouzení.
Hana Řezáčová
13.12.2021 20:05
Nějak musí být celé ty výpočty uváděné v článku špatně, protože dle prestižního cestovatelského serveru Time Out, který vyhlásil Evropské město 2022, se umístilo na druhém místě Brno (na prvním Arles, Francie) - žádné Říčany a Praha :-)
Milan Pepo
13.12.2021 15:45
Já si myslím, že takhle se to hodnotit nedá. Žiji na malé vesnici. Máme tu hospodu, obchod otevřený sedm dní v týdnu. Obecní knihovnu. Poštu nám zrušili, školu jsme zavřeli sami protože pro nedostatek žáků byla neufinancovatelná. Poslední autobus z města přijíždí o půl šesté večer v pátek. První odjíždí v pondělí ráno před pátou. Takže by se řeklo kvalita života nic moc. Ale takhle se to přece hodnotit nedá. Máme tady krásnou přírodu, klid. Relativní bezpečí. Držíme jeden s druhým ( i když by to nebyla česká vesnice, aby se nějaké sousedské škorpení nevyskytlo). Pořádáme různé sportovní a kulturní akce... Takže jaký závěr? Teoreticky jsou obce ( a logicky) podle kritérií uvedených v článku na vyšší úrovni než my. Dostupnost lékařské péče, pracovní možnosti, dopravní dostupnost k větším centrům... A přece lidé z těchto pro život ,,úspěšnějších" obcí často utíkají k nám . :-)
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA