Ilustrace: Pixabay
Literární koutek č. 5 - Jak napsat recenzi
21. 11. 2021Recenze je opět publicistický útvar. Informuje čtenáře o určité kulturní události, knize či filmu, a především je hodnotí. Posuzuje jejich klady i zápory a v závěru připojuje svůj vlastní, odůvodněný názor.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Soňa Prachfeldová
25.11.2021 06:42
Recenze nepíšu, kromě vyjadřování v článcích ícka. To myslím odlehceně :-)
Daniela Řeřichová
21.11.2021 17:06
Ivano, samozřejmě, Mirka patří k těm seriozním, podobně jako o generaci mladší Kamil Fila aj. Můj povzdech směřoval k recenzím na internetu, které prakticky může psát kdokoliv, a o skutečné kvalitě díla moc nevypovídají.
Daniela Řeřichová
21.11.2021 15:53
Ano, souhlasím, recenze je kvalifikovaný posudek na umělecké dílo. Záleží na tom, komu je určen – zda odborné nebo laické veřejnosti. Mnoho let jsem se živila recenzemi divadelních her a filmové tvorby a snažila jsem se zdůraznit prvky charakteristické pro recenzované dílo, zasadit ho do společenských a historických souvislostí atd. Práce recenzenta vyžaduje velké znalosti v oboru.
Za legendu kritického myšlení lze spatřovat F.X. Šaldu a další vzdělané osobnosti 20. století. Jejich úkolem bylo rozpoznat tvůrčí talenty, analyzovat dílo a nasměrovat autora k práci na vlastním originálním rukopisu. Bohužel v současné době erudovaná kritika téměř neexistuje, zanikly i literárně vědecké časopisy, upoutávky na knihy, filmy, divadlo jsou víceméně popisky distributora, o bulváru nemluvě.
Anna Potůčková
21.11.2021 15:40
Jendo, také ze mě nikdy recenzent nebude. Tvé články se jistě můžou hodit ale školou povinným vnoučatům - at už na základce nebo středoškolákům.
Věra Ježková
21.11.2021 15:26
Recenze knih, filmů aj. se hodí, když si o nich chce člověk udělat lepší představu. Já jsem v práci napsala hodně recenzí na odborné články i knihy. A také jich hodně obdržela na texty své. Ale ty vypadaly jinak. Kritika musela být konstruktivní a opodstatněná, autor ji měl z větší části akceptovat. Protože tyto recenze (recenzní posudky) byly určeny autorům před publikováním jejich práce.
Jan Zelenka
21.11.2021 13:00
Dano, máš velkou pravdu. Platí to zejména u filmů, kdy recenzent je třeba příliš jednostranně zaměřený, ale národu se film líbí. To, co píši, jsou pouze obecně platné zásady.
Jan Zelenka
21.11.2021 12:05
Paní Kosťunová, slovo kritika je zde myšleno ve smyslu negativního hodnocení. Myslím, že to z textu jasně vyplývá.
Dana Puchalská
21.11.2021 11:24
Recenze jsou někdy horší než ostrá kritika. Nedávno jsem na recenzí nedala a ejhle,kniha se líbila.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA