Foto: Pixabay.com
Literární koutek č. 4 - Jak psát fejeton
18. 11. 2021Fejeton je, stejně jako glosa, publicistický žánr. Setkáte se s ním nejčastěji v novinách nebo časopisech. Název je odvozen původně z francouzského „feuilleton“, což znamená lístek.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jana Kollinová
21.11.2021 11:17
Ráda jsem si příspěvek přečetla. Kam až mi vzpomínky sahají, vybavují se mi jako prvních z mých oblíbených fejetonistů také Karel Čapek a Jan Neruda, v pozdějších letech Rudolf Křesťan. Četba byla a stále patří mezi mé oblíbené činnosti, ale od ukončení školy jsem v té záplavě čtené literatury nevěnovala pozornost faktu, zda autoři díla jsou rovněž uznávaní fejetonisté.
Jan Zelenka
18.11.2021 14:51
Milé dámy, děkuji za vaše příspěvky. Znovu ale opakuji, že je to pouze určité vodítko, jak psát, nikoli striktní návod k použití. Já sám nemám rád v literární tvorbě pevné mantinely. Tvorba je o svobodě. To jen novinářští sloupkaři museli dbát daného rozměru, já bych to tak asi neuměl. Ještě jednou vám děkuji.
Věrko, Karel Kyncl byl skvělý reportér, jakých není moc. Nemám sice jeho knihy, ale moc rád jsem ho poslouchal. Dodnes mám v paměti jeho hlas.
Věra Ježková
18.11.2021 14:22
Jendo, pěkně jsi to napsal. Jsem ráda, že hranice mezi glosou a fejetonem nejsou ostré. Aspoň bych se nemusela trápit tím, co píšu, kdybych něco psala. Můj velký oblíbenec je Karel Kyncl. Mám šest jeho knížek. Ráda jsem ho poslouchala v rozhlase. Karel Čapek samozřejmě. Ale toho jsem neposlouchala. A ty. Tvé glosy. Tebe ráda čtu i poslouchám. :-)
Daniela Řeřichová
18.11.2021 12:48
Fejeton byl oblíbený žánr nejen v periodikách 19. a 20. století, ale i dnes máme řadu publicistů, kteří zdatně pokračují v této tradici. Během své redaktorské praxe jsem pochopila, že dobrý fejetonista musí být především dobrý vypravěč. Takový je pro mne i pan Tomáš Polák, jehož fejetony zde na íčku jsou nezaměnitelné svým osobitým, laskavým a vtipným rukopisem.
Anna Potůčková
18.11.2021 12:10
Pamatuji si, jak jsme měli psát fejeton jako slohovou práci ve škole. A pamatuji si to proto, že byl dokonce i ve školním zpravodaji jako dost zdařilý. Ale o čem už byl netuším.
Jana Šenbergerová
18.11.2021 09:49
Hezké téma dnešního literárního koutku. Čapek, Fulghum a mnozí další, to už je klasika. Mně se např. moc líbí velmi vtipné sloupky Martina Moravce, vedoucího magazínu Dnes. V posledním čtvrtečním čísle má titulek Roky a docela hezky by se vyjímal na těchto stránkách. Téma aktuální, titulek výstižný, styl svěží.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA