Ilustrační foto: Pexels
Ideální Vánoce neexistují. Čím je člověk starší, tím více v tom má jasno
21. 12. 2021Světýlka, koledy, hodně dárků, početná rodina, ve které se všichni mají rádi. Kdo takto netráví Vánoce, bývá společností pasován do role podivína nebo nebožáka, kterému nic z toho není dopřáno.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Soňa Prachfeldová
26.12.2021 08:13
Mám ráda Vánoce pořád, zejména předvánoční čas. Ráda po setmění vyjdu zapálit svíčky na hřbitov, ráda obejdou ztichlou vesnici a dívám se po svetylkach, ráda vidím náměstí měst s nazdobenými stromy. A pak už je na člověku, jak a s kým je mu dopřáno trávit Vánoční svátky.
Lenka Kočandrlová
23.12.2021 16:44
Jako dítě jsem se těšila na Vánoce hodně....Ale předcházelo tomu děsivé gruntování bytu,jednou dokonce se těsně před Vánoci byt maloval. Cídění klik dveří sidolem mi připadalo strašné,předtím jsme s bratrem museli ty velké dveře z obou stran pečlivě umýt - lezla jsem po štaflích - a těch dveří bylo v bytě sedm...K tomu několikrát do sklepa pro brikety,brambory,vysypat popel,klepat koberce.Bydleli jsme ve 3.patře bez výtahu. No ale když konečně !!! jsme usedli k večeři,tak bylo už jen těšení na dárky,na cukroví,na čokoládu z kolekcí a na hraní si s kamennými stavebnicemi,které se vyndavaly jen na Vánoce...Dnes skoro nevím,že jsou nějaké Vánoce,máme ozdobeno,ale dárky si dávno nedáváme,jen trošku víc vzpomínáme,jak to bývalo.
Dušan Brabec
22.12.2021 11:38
Realisticky napsaný příspěvek. S věkem se opravdu přístup k trávení vánoc důkladně mění. S malými dětmi byly vánoce vždy kouzelné, později s rodiči a návštěvou dětí s postupně narůstajícím počtem vnuků příjemné (až na ten zápřah manželky), ale nyní, když jsem zůstal vdovcem, je to už jen symbolické. Tak mne aspoň vezme dcera na štědrý den k sobě. Holt to je život.
Jindřich Berka
22.12.2021 07:54
Dobrý den, já bych vánoce se svými blízkými za Egypt nikdy nevyměnil!! Tam jsem jezdil vždy s kolegy o jarních prázdninách. Nic není na světě ideálního ani instituce rodina. V každé je něco, přesto neznám citově zbarvenější a soudržnější skupinu lidí než je rodina. Tam se utváří charakter budoucího človíčka a je vám oporou, když odcházíte ze světa. Ano pokud funguje. Je třeba si položit každý otázku: "Co jsem udělal já, proto aby fungovala? Jindra
Danka Rotyková
21.12.2021 20:15
Musím konstatovat, že ráda vzpomínám na Vánoce, které jsem prožila s rodiči, sestrami a babičkou v domě na vsi. Byly to vždy ty samé problémy co minulé roky. Babička i maminka až do odpoledních hodin v plné polní, zato táta, ten si s ničím hlavu nelámal. Když se stmívalo, svátečně oblečený zavelel k odchodu na hřbitov. Byla to jediná akce z celých svátků, kterou jsem si opravdu užila. Ten kouzelný kruhový hřbitov nazdobený a rozsvícený, to bylo úžasné. I proto, že jsme znali všechny lidičky, co jsme potkali a se všemi si popřáli. Překotné přípravy, stres a povinné návštěvy 2. babičky, tak přesně to jsem už nechtěla. Jako mladá maminka jsem se sice taky hodně honila, abych všechno zvládla na 100 procent. Pak mi jednoho dne došlo, že opakuji chyby po své mamince a začala jsem zpomalovat. Dnes jsem 24.12. docela odpočatá. Nic mne už nehoní, na všechno mám čas. Co nestihnu, nevadí. Je to dáno nejen poznáním, ale i tím, že jsem v důchodu. Přeji všem pevné zdraví a pohodu.
Jana Šenbergerová
21.12.2021 20:08
Ve chvíli, kdy jsem chtěla odkliknout pět hvězdiček, naskočila reklama a já jich dala míň. Už podruhé budeme o Vánocích jen dva a konečně se mi začínají líbit. Spolu se vždycky nějak domluvíme a co nechceme, nemusíme. Nikdy jsem neměla ráda velké rodinné akce, a to mi zůstalo. Nejhezčí bývaly Vánoce, když byly děti malé. S vnoučaty jsem je zažila jen jednou, když manžel zemřel. A žiju.
Jana Porcalová
21.12.2021 19:54
Popsala jste to, paní redaktorko, přesně, jak to cítím i já. Nevím, proč se mám nutit do "veselých Vánoc", když já si tento slunovratový čas tak krásně prosmutím v duchu zimní přírody. Přemluvím se jen nerada, kvůli manželovi, který lpí na tradicích. I moje padesátileté "děti", o vnucích nemluvě, strhává ta pozlátková nakašírovaná nálada, nerozumí mi, že už jsem z ní vyrostla. Pochopila jsem, že tuto oslavovací vřavu si lidé vymysleli jako terapii proti depresivnímu zimnímu času, je známé, že práce při přípravách oslav osvobozuje od černých myšlenek. Napadlo mne to hlavně při čtení Gulbranssenovy knihy Věčně zpívají lesy, kde jsou popisovány Vánoce a hlavně přípravy na ně jako velká událost v době nepředstavitelně dlouhé a temné norské zimy. Byla jsem tam několikrát, i když ne v zimě, ale myslím, že ta zvláštní atmosféra a pochmurnější nálada je tam daná přírodou celoročně. U nás se tento radostný svátek postupně změnil na svátek obžerství a nákupů, kdy si lidi místo léčení stresů spíš další deprese přidávají.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA