Se šípkovou...
Ilustrační foto: Pixabay

Se šípkovou...

16. 11. 2021

Známý slogan z úžasného filmu Jiřího Menzela mi vytanul na mysli při pohledu na keř obsypaný rudýmí plody, které se na pozadí modrého nebe krásně vyjímaly. Poetiku jsem ale brzy vyměnila za prozaičtější pohled na věc. “Jak se vlastně dělá taková šípková omáčka a jak chutná?”. Netušila jsem. Měla jsem sice jakési povědomí o šípkové marmeládě pro její přípravu, ale já se rozhodla jít na to poctivě. Jsem totiž v podstatě tvrdohlavý tvor, tak jako ostatně všichni Ráčci, navzdory jejich jinak spíše mírumilovné povaze.

Krásný podzimní den byl pro sběr šípků jako stvořený, a tak se proutěný košíček zdárně plnil. Na omáčku bylo ovšem třeba natrhat šípky ještě tvrdé, ty měkké se ale stejně při trhání rozmázly na mých prstech a nedaly se utrhnout. A tak mi odpoledne příjemně ubíhalo.

Horší už to bylo večer. Šípky se dle návodu musely rozkrájet a z jejich útrob vydlabat semínka a krátká vlákénka, která je obklopovala. Už jen rozkrojení tvrdého šípku bez úrazu byl hrdinský počin, o rozpíchaných prstech zdánlivě hebkými osinami ani nemluvě. Proces jsem ale posléze zdárně dokončila.

Další postup už byl pouze dílem fantazie a mých předchozích zkušeností s vařením omáček. O těch má babička, mimochodem kdysi kuchařka na zámku, soudila, že jsou vysvědčením dobré kuchařky. Tak jsem se snažila a výsledkem byla jemná, divokým kořením a trochou skořice ochucená omáčka.

Ale já stejně vím, že to bylo právě to mé „úsilí“, co jí dalo na vysvědčení tu vysněnou jedničku.

Můj příběh příroda
Hodnocení:
(4.8 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Velková
To jste hrdinka...Já to dělala jen jednou z mladické nerozvážnosti a slibuju, že už to víckrát neudělám :-)
Jana Jurečková
Mám doma nasbírané šípky, usušené v sušičce. Taky jsem pátrala po receptu na šípkovou omáčku. Našla jsem. Byla uvařena ze šípkové marmelády. Dá se připravit i ze šípků, ale na to prostě nemám trpělivost.
Jana Šenbergerová
Jednou jsme se vypravily s kamarádkou na šípky, našla někde skvělý recept na šípkovou marmeládu. Nikdy více! Díky této zkušenosti jsem pochopila, proč je tak drahá. Máte můj obdiv. Natrhat brusinky a zavařit je, je přece jen o něco snadnější.
Soňa Prachfeldová
To musela být piplačka. Také jsem natrhala šípky na čaj, ale jak dlouho jsem sušila. A ještě nevařila, asi se pojistím koupeným šípkovým čajem :-). A namrzlé , změklé jsou výborné přímo z keříků.
Martina Růžičková
Při čtení se mi živě vybavil pocit z šípkových osinek za nehty, když jsem se pokoušela o jejich navlékání na drát! Nikdy jsem jejich zrníčka nedlabala na omáčku. Tu jsem před pár lety poprvé ochutnala přímo v restauraci v Kersku. Byla to veliká dobrota a kus kančího k tomu! :-)
Eliška Murasová
Paní Marie, jste statečná, odstranit všechna ta semínka a vlákynka, to bych nedala. Výsledek byl určitě skvělý. Třeba jednou někde zkusím ... Omlouvám se za 3*, to ne já, to mobil.
Irena Mertová
Máte můj obdiv. Za mlada jsem rodině vařila šípkový čaj z nasbíraných šípků. Bylo to pracné, navíc jsem nechávala šípky po odstranění zrníček do druhého dne vylouhovat ve vodě, protože jinak čaj neměl skoro žádnou chuť. Omáčku jsem nikdy nezkusila.
Vladislava Dejmková
Tohle jsem udělala zatím jen jednou v životě. Ale třeba někdy...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.