Ilustrace: Pixabay
Literární koutek č. 2: Doporučené úpravy textu
4. 11. 2021K literární tvorbě, ať už profesionální, či jen amatérské, určené nejen přátelům, ale i pro nejrůznější webové portály, a zejména pro knižní vydání, neodmyslitelně patří i správná úprava textu.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jaroslav Kolín
8.11.2021 12:30
Dovolím si přidat pár doporučení: 1. Píšete-li text ve wordu, je dobré si nastavit zobrazení všech - i netištěných - znaků. Pak je totiž lépe vidět, kde je případná zrada. 2. Tzv. "sirotky" (jednopísmenné výrazy na konci řádku) řeším nahrazením obyčejné mezery tzv. tvrdou mezerou (ctrl + shift + mezerník). Tvrdá mezera se hodí i při psaní delších čísel, chcete-li je mít pro lepší čitelnost "rozdělená" po třech číslicích a náhodou se vám číslo roztrhne na dva řádky. 3. Word má zabudovaný "zákaz vdov" tj. na konci stránky musí být z odstavce alespoň dva řádky. Je-li ten odstavec krátký (2 - 3 řádky), může se stát, že na konec stránky vyjde jednořádkový nadpis a kýžený odstavec je až na další straně, což nevypadá pěkně. Pak doporučuji před nadpis vložit konec stránky (ctrl + enter).
Věra Ježková
6.11.2021 08:49
To koukám. Přímo do íčka nepíšu téměř nic. Článek ze sebe nikdy nevysypu najednou, upravuju ho. I komentáře k článkům píšu nejdřív do Wordu. Jestliže v textu nejsou žádná zvýrazněná slova, je editor vhodný. Jenže v Koutcích jsem jich měla hodně – tučně, kurzívou, i obojí najednou. A to znamenalo stále se vracet na horní lištu.
Jan Zelenka
6.11.2021 00:14
Děkuji všem dámám za jejich názory. Alespoň vím, že jsem to nepsal zbytečně.
Jan Zelenka
6.11.2021 00:12
T 602 byl dobrý editor. To už je ale hodně dlouho. Je pochopitelně lepší články psát ve wordu a do íčka je kopírovat. Co se týče obrázků, když jsem dával nějaký cestopis, bylo lepší dávat obrázky hned k příslušnému textu. Něco jiného jsou procházky přírodou, pak je lepší nechat text vcelku a obrázky dát pod článek. Ale jak to komu vyhovuje, ta úprava textu, kterou uvádím, není pochopitelně dogma. Pouze návod, jak zlepšit tvář svého textu.
Alena Tollarová
5.11.2021 20:46
Úpravu textu jsem se učila na SEŠ v předmětu Technika administrativy. Byly jsme cepované např. v tom, že za tečkou vždy následuje mezera atd. Pravda, tenkrát jsme psaly na psacích strojích. Na počítači je to vlastně podobné, ale pokorně přiznávám, že když jsem se poprvé posadila za počítač, dívala se na prázdný monitor a nezasouvala bílý papír do stroje, byla jsem pěkně vyděšená. Časem jsem výhody textového editoru (kde je konec T 602?) ocenila. Celý život mě psaní živilo, takže teď v tom mám oproti jiným výhodu. Zásadně si svá dílka píšu ve Wordu a až hotová překopíruji na íčko. S jednoduchostí zdejšího editoru nemám problém, mým příspěvkům naprosto vyhovuje. Přiznám se, že ani neholduji prodlužování článků o obrázky vložené přímo do textu. Raději si je prohlížím po přečtení článku na konci. Tajně doufám, že Zuzce moc práce nepřidělávám. :)
Soňa Prachfeldová
5.11.2021 20:12
Píši přímo článek do íčka, ale snažím se co nejvíce po sobě vychytat. Snad Zuzce tolik práce nepřidělávám a děkuji jí. A Honzo Tobě též za článek. Fakt máme tu naši češtinu složitou.
Jana Šenbergerová
5.11.2021 09:10
Díky. Určitě je dobré znát alespoň základy. Kdo píše víc, dříve či později přijde na to, kde je třeba trochu "přitlačit na pilu". A není třeba se bát psaní jen proto, že si člověk není jistý. Vždyť i mistr tesař se někdy utne, i když si dává pozor.
Věra Ježková
4.11.2021 20:00
Jendo, to, že můžeš v textech uplatnit své znalosti a zkušenosti, zvyšuje jejich kvalitu. Jistě budeš mít dost neregistrovaných čtenářů. Jen poznámka: Já jsem o mezerách za interpunkčními znaménky nepsala – to je věc formální, nikoli jazyková. Zuzky připomínka je na místě. Při psaní jazykových koutků mě íčkový editor dost potrápil.
Eva Mužíková
4.11.2021 18:19
Chválím každého, kdo přispěje svými radami. Já jsem používala často rady Radka C. Jelikož toho už tolik nepíši, vystačím si s tím, co znám. I když se určitě dopouštím spousty chyb..
Naděžda Špásová
4.11.2021 16:37
Jendo, spisovatel že mně asi nebude, připadá mi to nějak složité. Tobě ale přeji spoustu spisovatelské invence. :-)
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA