úvodní foto: Pixabay.com
Literární koutek č. 1
2. 11. 2021
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jan Zelenka
1.2.2022 17:04
Jo, Jindro, to je holt ten pokrok. V ruce chytrý mobil a v hlavě nas.... Honza
Jindřich Berka
1.2.2022 14:35
Dobrý den,
jsem životní optimista a na této vlně to už dojedu, jen pláči jako pedagog nad tím, že jednou nebude knihy nikdo číst, takže se nebudeme hádat co a jak psát. V 7.třídě chytré děti neumí pořádně číst. Proč. Rodiče jim nečtou, oni nečtou ani jejich nebudou číst. Stejné je to se zdravením a úctě ke starším lidem. Budeme se na to dívat k sousedům přes hranice. Jindra
Jiří Dostal
4.11.2021 18:35
:-) Esprit přípisu paní S. P. zaslouží uznání, třebas za ním občas kulhám (za tím espritem :-) ) :-)
Soňa Prachfeldová
4.11.2021 18:19
Mně se tu líbí různorodost myšlenek i názorů. Ten umí to a ten zas tohle. Někdo umí chrlit knihy jednu za druhou, někomu to trvá dlouho. Pokud je kniha dobrá a to člověk pozná , je za tím spousta práce, zkušeností, i hledání informací a pak klobouk dolů před takovým spisovatelem. Íčko je skvělé, že si tu můžeme psát, vyjadřovat své pocity, prostě nezakrnět , je prostě pro všechny, kteří si ještě umí hezky vyplnit volný čas , a spolu komunikovat.
Jiří Dostal
4.11.2021 09:30
:-) Jak zazní v jedné forbíně Horníčka a Wericha o knihovně, kterou je třeba denně
zkontrolovat, jestli už tam není něco o včerejšku: "...jedna kapitola zasmrádne...", "Slovo, pane, slovo!" Dovolil jsem si panu Zelenkovi skoro jen přeskládat větu kvůli logické chybě a v doufání, že si dá majzla, když se pouští na tenký led odbornosti, kde věcná správnost je víc než gramatika. To jenom profesor Sommer
v komedii "Pane, vy jste vdova!" může poučovat z telecího uhnětenou paní Kelettiovou s mozkem Stuarta Hamplea "...můžete mluvit nesmysly, ale gramaticky správně!" Jinak i jako vysloužilý češtinář bývám nedbalý hlavně v interpunkci, protože se nezdržuji příliš korekturou a dnešní pravidla pravopisu
udělala z české syntaxe tak otrocké sekání interpunkce, že se často z rozmaru
o svých čárkách rozhoduji spíš podle frází. Takže bych profesora Sommera
opravil i s tolerancí vůči sobě "Neměl byste mluvit nesmysly, gramatika se pak spraví."
Martin Vrba
4.11.2021 09:15
Oprava: Pane Zelenka - správně Pane Zelenko (5. pád) :) (na ostatní opravy ještě nemám vzdělání)
Martin Vrba
4.11.2021 08:49
Pane Zelenka, tak jsem se s tím jemným pošťouchnutím moc nemýlil, že se nás snažíte tak trochu poučovat a vyvyšovat se nad nás. Člověk, který se ale sám několikrát tady přiznal, že stále dělá dost chyb a je tedy jasné, že kdyby k sobě neměl osobní asistentku paní Ježovou, doktorkou to přes pravopis, (takovým přepychem z nás ostatních nikdo nedisponujeme), že by i jeho „vizitka“ měla na sobě hodně kaněk, tak se pak nesmí dopustit hodnocení druhých větou: „Ať si každý píše jak chce, to je jeho věc a jeho vizitka.“ A to, že si svůj příspěvek ohvězdičkujete, nesvědčí o vaší sebestřednosti, ale jen o nepozornosti, která k našemu věku patří stejně, jako že občas ulítneme v pravopise. Ale máte pravdu v tom, že člověk na sobě má neustále pracovat a každý si může od toho druhého něco vzít, zvlášť, když to nabízí nezištně úplně zadarmo, a využít toho pro sebe a ještě mu tím udělat radost, protože mu to zvedne zase o kousek sebevědomí. :) Jo – někdo je psaním posedlý už od šesti let, jako vy, a někdo si zase odmalička nedokáže odpustit občas do někoho rejpnout. Tak si z toho nic nedělejte a určitě si i Vás také vytisknu, jako koutek paní Ježkové a budu doufat, že mne to napraví. :)
Jana Vargová
4.11.2021 05:58
Zřejmě íčkaři nepíší v duchu teoretické formy a skladby. No a? Kdysi jsem četla knihu od jedné dosud žijící české zpěvačky, a řeknu vám, horší blábol, bez jakékoliv formy, by se jen těžko hledal. Určitě tady nemáme ambice dostat Pulitzerovu cenu, jenom rádi píšeme. I tak se však najdou tací, kteří se rádi poučí, jak to svoje psaní vylepšit. A kdyby se mi to nepovedlo, tak se vůbec nic nestane. Nicméně se na teorii tvůrčího psaní těším.
Jiří Dostal
4.11.2021 05:38
:-) Proč ten foxtrot a předstíraně kulantní kroužení kolem včerejší poznámky z času 15,27, která v jádru není o psaní a literatuře, ale přátelsky poukazuje na věcný nelad, rozpor, nechci-li rovnou napsat hloupost. Jak se říká, udržet myšlenku je těžší než udržet moč a stolici. Co je ve vztahu pojmů "literární tvorba" a "psaní" obecnější? No one´s perfect, ale tříbení bychom si nemuseli zakazovat... :-)
Jan Zelenka
3.11.2021 23:08
Především všem děkuji za jejich komentáře. Opět jsem ale objevil, že jsem hvězdičkoval svůj článek. Stalo se to už po druhé a nejsem si toho vůbec vědom. Tak nevím.
Co se týče obou Koutků. V posledních dvou komentářích se objevila jemná výtka, jako, že já i Věrka Ježková chceme za každou cenu íčkaře poučovat, jak musí psát. Pane Vrbo i paní Nováková, to je velký omyl. Především oba Koutky vznikly na přání administrátora tohoto webu, pana Rašky. Ať si každý píše jak chce, to je jeho věc a jeho vizitka. Tyto Koutky vznikly proto, že i mezi seniory se kupodivu objevují lidé, kteří se i v tomto věku chtějí něco naučit a zlepšovat svůj písemný projev. Těm jsou tyto Koutky určené. A je jich tady drtivá většina. Ostatní ať si píší, jak chtějí. Ostatně, nemusí tyto texty číst a zbytečně se vzrušovat.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA