Povídání o piniové šišce a mýtu o stvoření světa
Foto autorka - z knihy Na počátku byl Sumer

Povídání o piniové šišce a mýtu o stvoření světa

28. 10. 2021
Můj příběh
Hodnocení:
(4.7 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Hošková
Z historie se lze i poučit, pane Charváte, protože "vše už tady bylo", lidi se nemění :-))
Alena Vávrová
Za článek děkuji, mne tyhle věci také zajímají a Z. Sitchina jsem četla s velkým zaujetím.
Jana Hošková
Ještě dodatek: dost jsem s tímto typem článku do Ička váhala a skoro jsem si nebyla jistá, zda jej redakce uveřejní a zda bude vůbec někdo tento článek číst.
Jana Hošková
Problematika vzniku a zániku civilizací je skutečně zajímavá. Bohužel - většinou se ovšem jedná o stále stejnou příčinu. Když to nejsou války a rozpínavost jiných, zničí civilizaci různé pohromy - stačí málo - třeba aby někde vybuchla sopka, prach zakryl na nějakou dobu slunce a ochladilo se, či náhlá změna klimatu vyvolaná něčím jiným. Neurodí se nic a problém je tady...i v naší zemi jsme v minulosti zažili hladomory. Máte chvályhodnou zájmovou činnost, pane Zelenko ! Některé ukázky z Vašich knih jsem tu, myslím, četla. :-))
Jan Zelenka
To, že tehdejší vládci nosili cosi v rukou, bylo tehdy dobrým zvykem a obsahem jejich mytologického systému. Egyptští faraoni, na příklad, jsou většinou zobrazeni, jak drží v ruce anch - staroegyptský symbol života.
Jan Zelenka
Moc zajímavý článek. Píši totiž publikaci o vývojových etapách starověkých civilizací. A zajímá mě problematika vzniku a zániku civilizací a co je ovlivnilo. O potopě světa píší i jiné starověké texty, na př. Epos o Gilgamešovi. Starověké kosmogonické teorie jsou moc zajímavé. Tehdejší vývoj negativně ovlivnila i velká období sucha. V textu Prokletí Akkadu se třeba píše: „Města, jež kdysi postavili, zničena byla. Pole širá tehdy obilí žádné nerodila, zahrady nedávaly šťávy na sirup a hroznů, z oblaků nadmutých nepršelo, rostliny nerostly. Z hladu se lidé navzájem požírali.“ Popisuje se tam situace před 3000 a více lety př. n. l. Biblický Starý zákon, který vznikl daleko později, v mnohém navazuje právě na tyto starověké texty. Díky za tento text, který mě, přiznám se, na íčku překvapil. Díky za něj!
Naděžda Špásová
Mám ráda historii lidstva, na historii dávnověku se vždycky těším a sleduji dokumentární filmy v TV. S tou šiškou je to zajímavé. :-)
Libor Farský
Bezva, tleskám !!!
Vladislava Dejmková
Příspěvek mě opravdu zaujal. Kdysi jsem také četla Zamarovského a hloubala nad jeho slovy. Možná, že je čas se k tomu oklikou vrátit.
Zuzana Pivcová
Je to moc zajímavý informativní článek, děkuji. Piniovou šišku jsem kdysi dostala od jedné návštěvnice archivu. Byla to paní ze Sibiře, potomek někdejšího našeho legionáře. Po vzniku SSSR jim dali ihned ruské občanství a do vlasti svého dědečka se podívala až před pár lety. Nikdy na ni nezapomenu. Psala jsem i článek, ale nepamatuji si název.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

20%

Knihy

19%

Vitamíny

20%