FOTO: Jarmila Komberec Jakubcová
Proč Židé nesmějí o šábesu pracovat?
8. 10. 2021Jestliže dnes odbory kdekoliv na světě bojují za prosazení či zachování čtyřicetihodinového pracovního týdne, je to svým způsobem boj za Boží přikázání zjevené na hoře Sinaj.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jarmila Komberec Jakubcová
18.7.2022 11:36
Pane Jindro napsal jste to naprosto přesně. Vše v židovských rituálech má racionální základ.
Jindřich Berka
18.7.2022 10:24
Dobrý den, jsem sice nevěřící, pokřtěný katolík, který i ministroval (pomáhal kněžímu), vše jsem dělal kvůli babičce, kterou jsem miloval. Chápu proč máte nařízeno odpočívat. Tělo to potřebuje. Stejné je to s košer jídlem. Kdysi ve starověku byly problémy s hygienou a příkazy vlastně byly forma ochrany před nákazami. Prasata například sežrala i zdravotně závadnou potravu. Proč židé jsou chytří, vzdělaní a a úspěšní? Protože preferují vzdělání. Jsou napřed před námi o dva tisíce let. U každého židovského chrámu fungovala škola. Jindra
Jan Zelenka
9.10.2021 12:42
Pěkný článek. Trochu jinak prožívají šabat Židé sekulární a daleko striktněji ti ultraortodoxní. Zažili jsme v Jeruzalémě i šabat a město bylo zcela vylidněné. Až na arabský súk.
Danka Rotyková
9.10.2021 11:06
Paní Jarmilo, moc ráda čtu Vaše příspěvky. Celý svůj dospělácký život mě zvyky Židů zajímají, obdivuji je za jejich smysluplnost, moudrost a hloubku.
Marie Novotná
9.10.2021 08:23
Zajímavé a poučné.Hezky srozumitelné. Je toho hodně,co jsem nevěděla. Maminka se kamarádila se židovkou a tak jsem židy vnímala trochu jinak ,než někteří moji vrstevníci. Dekuji za článek.
Helena Přibilová
8.10.2021 22:06
Paní Jarmilko, také děkuji za další velmi zajímavé povídání o židovské kultuře.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA