Město na skalním ostrohu
FOTO: Vladislava Dejmková

Město na skalním ostrohu

7. 10. 2021

Měst na skále je v naší zemi samozřejmě víc. Tak upřesňuji, že jde o Nové Město nad Metují. Leží ve Východních Čechách v podhůří Orlických hor mezi Náchodem a Dobruškou. A také nedaleko od vodní nádrže Rozkoš.

Jeho historická část se stala už v polovině minulého století městskou památkovou rezervací. A rozhodně stojí za to, ji trochu poznat. Město je pro svou malebnost také nazýváno Český betlém. Významnou roli v jeho životě hraje i řeka Metuje, která obtéká historickou část města ze tří světových stran a spolu se skalami vytváří v okolí řadu romantických zákoutí. V Novém Městě nad Metují ještě není historická část tak “vylidněná” jako v jiných městech podobného charakteru. Na centrálním náměstí i v přilehlých uličkách pulsuje docela normální život. V minulosti se město samozřejmě rozrostlo i mimo původní hradby, a tak na severní straně postupně vznikla nová část, kde v současné době žije téměř deset tisíc obyvatel.

dsc-0310m.jpg

Pohled z věže zámku na Husovo náměstí. Kostel nebyl součástí původního plánu, byl postaven až dodatečně.

Z Hradce Králové se dá do Nového Města dojet autem za necelou hodinu, dobré je i autobusové spojení. A tak se prostě sem občas zajedu pokochat buď krásnými zákoutími městské památkové rezervace nebo romantickou krajinou v okolí. Ostatně v každém ročním období je to tady trochu jiné.  A ti z vás, kteří mě trochu znají, tuší, že vždycky trochu přemýšlím o tom, co vidím. Proč to vzniklo právě tady? Proč to vypadá právě takto? Kdo a proč to vymyslel? A pokud nenalézám odpovědi na své otázky přímo na místě, dodatečně je si vyhledávám v různých zdrojích.

dsc-0349m.jpg

Tato severní řada měšťanských domů byla zrekonstruovaná do podoby z první poloviny 16. století. FOTO: Vladislava Dejmková

V úvodu je na místě stručná informace o vzniku města a jeho historii. I když na tomto geograficky zajímavém místě sídlili lidé už v době bronzové, město bylo založeno až v roce 1501 Janem Černčickým z Kácova. Ten si však toto místo vyhlédl už roku 1481, kdy si uvědomil jeho obrannou hodnotu. Ještě před založením města začal v severozápadní části ostrohu budovat v pozdně gotickém stylu hrad a hradby budoucího města. Jan Černčický dal městu jméno Nové město Hradiště nad Methují. Dřevěné domy ve městě po jeho založení přibývaly velmi rychle, dokonce i částečně omezily přístup k hradu. V roce 1526 však město zachvátil rozsáhlý požár a shořelo všechno, co nebylo z kamene. Rok po požáru prodal Jan Černický novoměstské panství Vojtěchovi z Pernštejna.

dsc-0260m.jpg

Pohled na náměstí se nikdy neomrzí. V podloubí i na náměstí samém najdete příjemné posezení. Ale auta sem stále mají přístup.

Vojtěch z Pernštejna měl relativně přesnou představu, jak by mělo město po obnově vypadat. Po zkušenostech z výstavby Pardubic po požáru v roce 1507 se rozhodl pro radikální řešení - renesanční kulisou zakrýt rozestavěné domy a spáleniště. Základní výstavba těchto kulis trvala pět let a během této doby byly vystavěny čtyři souvislé jednotně řešené průčelní zdi - základní obrys budoucího náměstí. Na tato průčelí se pak měšťané napojovali při stavbě svých domů. A předem postavenou průčelní zeď pak patnáct let Pernštejnům spláceli. Po pernštejnské výstavbě bylo na náměstí o rozměrech 143 x 68 metrů celkem 39 domů. Od této doby se prostor náměstí už podstatně nezměnil. Ostatně rozsáhlé náměstí a zámek tvoří podstatnou část památkové rezervace. Ta zahrnuje navíc dodatečně postavený kostel a pár uliček za měšťanskými domy, které se trefně nazývají “Zadomí”. A samozřejmě mohutné městské hradby, vybudované na úplných okrajích skalního ostrohu.

dsc-0182m.jpg

Podloubí jsou na všech stranách náměstí rovná jako když střelí. FOTO: Vladislava Dejmková

Významná renovace náměstí probíhala až v roce 1951 až 1954 poté, co bylo Nové Město nad Metují vyhlášeno městskou památkovou rezervací. Tehdy byla zrekonstruována celá severní fronta domů a byla jí vrácena podoba z 30. let 16. století s typickými vlaštovčími ocasy. Pro nedostatek peněz i zájmu z vyšších míst se však v další rekonstrukci náměstí nepokračovalo.

dsc-0207m.jpg

Zámek je z náměstí na dohled. Vstup do zámku střeží dvě sochy medvědů. Stav omítky napovídá, že zámek není zrovna v ideální
kondici. FOTO: Vladislava Dejmková

dsc-0303m-1.jpg

Pohled shora do zámeckého atria. Bohužel i tady hlodá zub času. FOTO: Vladislava Dejmková

Pernštejnové také přestavěli původně gotický hrad na jednoduchý renesanční zámek a z náměstí vytvořili jeho první nádvoří. Na Novoměstském panství se postupně vystřídalo mnoho majitelů - Stubenberkové, Trčkové z Lípy, Lesliové, Dietrichsteinové a další. Někteří z nich se soustředili na úpravy zámku, jiní zde ani nežili. Od roku 1908 do roku 1948 a poté od roku 1992 až dosud jsou majiteli zámku Bartoňové z Dobenína, kteří věnovali na opravu a vybavení zámku veliké prostředky. Renovací zámku pověřili architekta Dušana Jurkoviče, jehož hlavním úkolem bylo zachovat historický ráz objektu a zároveň vyhovět potřebám moderního bydlení. Zámek byl postupně zrekonstruován do podoby z doby Waltera z Leslie, z velké části byly obnoveny i chiaroscurové malby. Stavební práce na obnově zámku byly dokončeny v roce 1911, secesní úpravy některých interiérů pokračovaly až do roku 1913. Zároveň byla do celého zámku zavedena elektřina, centrální teplovodní vytápění, telefon, byly zřízeny koupelny, výtahy i moderní kuchyně. Stará panská vodárna stojící na břehu řeky pod zámkem byla přeměněna na vodní elektrárnu, která vyrábí proud dodnes.

dsc-0213m.jpg

V atriu je příjemné posezení zejména v horkých dnech. Lze se odsud dostat přímo do zámecké zahrady. FOTO: Vladislava Dejmková

dsc-0244m.jpg

Celkový pohled za zámek ze zámecké zahrady. FOTO: Vladislava Dejmková

Dominantou novoměstského zámku je jednoznačně zámecká věž, která je podle svého vzhledu nazývána “Máselnice”. Má výšku 53 metrů a vede na ni 146 docela pohodlných schodů. Poctivě jsem je vyšlápla, abych udělala pár fotografií z výšky. Samozřejmě je z věže krásný výhled jak do zámeckých zahrad, tak na celou městskou památkovou rezervaci i na Krkonoše a Orlické hory.

Zámecká zahrada je volně přístupná a její současný vzhled je stále Jurkovičovým dílem. Horní část zahrady v těsné blízkosti zámku je rozčleněna na terasy, které jsou oddělené bílými dřevěnými plůtky. Nepřehlédnutelným prvkem je krytý most vedoucí přes původní obranný příkop z teras do dolní části zámecké zahrady. Centrem zahrady je kašna s chrličem vody, ke které se sbíhají všechny cesty. Do zámecké zahrady byly umístěny také sochy “trpaslíků” , které představují alegorii lidských charakterů a vlastností. Sochy pocházejí z dílny sochaře M.B. Brauna a byly vytvořeny v první tŕetině 18. století. Původně byly určeny pro barokní areál v Kuksu. V minulém roce jsem v tisku zaznamenala zprávy o možném prodeji zámku, ale utichlo to. Jak to dopadlo, netuším. 

dsc-0295m.jpg

Pohled na zámeckou zahradu z ochozu věže "Máselnice". FOTO: Vladislava Dejmková

dsc-0315m-1.jpg

Přechod ze zámku  do zahrady přes příkop pod hradbami umožňuje dřevěný krytý most navržený D. Jurkovičem.

dsc-0304m.jpg

Detail dřevěného mostu ze zámecké zahrady. FOTO: Vladislava Dejmková

Za zmínku určitě stojí i mohutné hradby města, které byly vybudovány téměř na okraji útesu a navíc byly ještě zesíleny kruhovými obrannými baštami. Přístup do města byl možný pouze dvěma branami - severní tzv. Horskou a jižní tzv. Hradeckou. Tyto brány již neexistují, byly odstraněny v době, kdy ztratily svůj význam. Na východní straně hradeb vede cesta, ze které je zajímavý výhled do okolní krajiny a zejména hluboko do údolí, kde teče řeka Metuje.

dsc-0326m-1.jpg

Pohled z hradeb do podhradí. Budova vlevo dole je bývalý mlýn na Metuji. FOTO: Vladislava Dejmková

dsc-0329m-2.jpg

Ulička na hradbách s průchody skrz domy. Budova navazující na původní baštu funguje v  současné době jako  muzeum.

dsc-0323m-1.jpg

Táž ulička na hradbách, originální propojení zadní stěny domu na náměstí s hradební baštou. FOTO: Vladislava Dejmková

dsc-0290m.jpg

Ulička u severních hradeb nazývaná Zadomí. Je skutečně za domy na severní straně náměstí. FOTO: Vladislava Dejmková

A na závěr něco ze zcela jiného soudku. Ve skalách, které naleznete snad všude v okolí města, vybudovali totiž členové místního horolezeckého oddílu 120 cvičných lezeckých cest různé obtížnosti. Cesty jsou přístupné i veřejnosti a jsou dokonce doplněny jednoduchým zázemím. A právě sem zamířil můj syn se svými dětmi, aby se zase všichni trochu zdokonalili v lezení po skalách. A tak, když jsem si dosytosti vychutnala svůj pobyt v historické části města, sestoupila jsem prostě úzkou uličkou z ostrohu přímo na louku, kde se vinula Metuje a hned kousek za ní na mě vykoukly i lezecké stěny. Na chvíli jsem se ocitla zase v úplně jiném, ale také zajímavém světě. Takže pro ilustraci alespoň jedna fotografie toho, jak se můj vnuk připravuje s tatínkem před výstupem na skálu.

dsc-0364m.jpg

Omlouvám se za "uříznutou" hlavu na fotografii, ale o soustředění mého vnuka při přípravě na výstup na skálu jsem vás nemohla ošidit.

Zdroje informací:
Kniha Nové město nad Metují - Český betlém od Lubomíra Umlaufa
Webové stránky Nového města nad Metují

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Zelenka
Nádherné renesanční město. Byli jsme tam dvakrát se ženou, po druhé už byla nemocná, ale zvládla to. krásné fotky mi vše připomněly.
Věra Ježková
Moc hezké. Nebyla jsem tam. Děkuji.
Eliška Murasová
Krásné město, kde je toho opravdu k viděni až až. Měšťanské domy, nadherný dřevěný Jurkovičův most, zámek a ... fotky i výklad perfektní.
Marie Novotná
Nádherné město. Na fotkách je to,co jsem ještě neviděla. Asi se tam budu muset zase podívat.Díky za připomenutí.
Alena Vávrová
V tomto krásném městě jsem jako milovnice vých.českého kraje byla mnohokrát, naposledy s kamarádkou Růžou M. z Dobrušky. A doufám, že se tam ještě někdy znovu podívám. Dík za sdílení aktuálních fotek.
Naděžda Špásová
Podle fotek je to moc hezké město, nikdy jsem tam nebyla.
Zdenka Soukupová
Nádhera! Článek i město.
Anna Potůčková
Moc hezký článek. Město neznám, nikdy jsem tam nebyla, tak alespon slovem a obrázky o něm něco vím. Fotografie jsou moc hezké
Libor Farský
Nádherný článeček, ukládám si a moc děkuji.
Alena Tollarová
Nové Město nad Metují mě při naší dovolené v roce 2018 očarovalo tak, že jsem okamžitě prohlásila, že tady bych chtěla bydlet. A také jsem tenkrát pro íčko o něm napsala (https://www.i60.cz/clanek/detail/19923/muj-prazdninovy-tip-po-stopach-dusana-jurkovice-do-noveho-mesta-nad-metuji). Krásné město, kam se určitě ještě vrátím a teď Ti děkuji za krásnou připomínku.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 45. týden

Co se děje na podzim v přírodě? Tak právě o tom je vědomostní kvíz tohoto týdne. Kolik tentokrát získáte bodů?