FOTO: Jarmila Komberec Jakubcová
Co je to košer?
19. 9. 2021Hebrejské slovo "košer" znamená, že určitý produkt byl vyroben a podán v souladu se všemi nezbytnými pravidly kašrutu. Zbožní Židé jedí jen to, co je košer a je označeno příslušným certifikátem.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jarmila Komberec Jakubcová
26.9.2021 08:00
Elenko foto je ze Starého města z židovské části Jeruzaléma. I mně to zaujalo.
Elena Valeriánová
25.9.2021 21:27
Zajímavé informace. Bohatá kultura a tradice. Zajímalo by mě, kde jsi vyfotila úvodní fotku? Moc se mi líbí.
Helena Přibilová
22.9.2021 20:43
V Izraeli nám velmi chutnaly snídaně, které nám připravovali naši ubytovatelé. Jednalo se o různé druhy pečiva, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny, ale nikdy ne v kombinaci s masem. Zato vše bylo zaručeně čerstvé a doma vyrobené či vypěstované.
Šárka Nováková
22.9.2021 19:44
V naší rodině se traduje historka cca 120 let stará, kdy prababička sloužila ve Vídni - když přišla do židovské rodiny, druhá služka jí poradila, aby "omylem" rozkrojila nedělní bábovku nožem na maso:-) Dezert pak nebyl košer a kuchařky (křesťanky) si ho "musely" sníst samy... To jí samozřejmě mohlo projít pouze napoprvé:-)
Zdenka Jírová
22.9.2021 00:35
Velmi zajímavé, ale pro praktické použití moc komplikované. Je to otázka náboženství.
Květa Řičánková
20.9.2021 10:11
Jako studentka jsem byla na brigádě v likérce kde se vyráběl i košer ovocný likér. Vždy tam na to dohlížel někdo z Židovské obce.
Jarmila Komberec Jakubcová
19.9.2021 20:56
Milá děvčata, doufám, že jsem vás neurazila oslovením - ptáte se co je "košer". Jídlo když je košer znamená, že je způsobilé konzumace podle židovských pravidel. Aby skutečně bylo košer, tak to sleduje a kontroluje rabín v Židovské obci. Jedině ten potraviny takto může označit svým razítkem. S výrazem "košer" se setkáváme i v jiném významu než jídlo - znamená také správný, pravý nebo férový. Přiznám se, že já nejsem takto striktní a nádobí mám jen jedno. Což si mohli všimnut někteří íčkaři, kteří mně osobně navštívili.
Anna Potůčková
19.9.2021 20:26
Opět moc zajímavý a poučný článek o zvycích v jiné zemi a u jiného náboženství, než ve kterém jsem já.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA