Judaismus a jeho tradice
17. 9. 2021
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jan Zelenka
19.9.2021 15:11
Když jsme procházeli židovskou čtvrtí Jeruzaléma, upoutaly mě zejména nádherně zdobené dveře, vedle kterých byla zasazená mezuza. Obydlí těch ortodoxních. Zajímavé je i to, jak vedení města dbá na čistotu architektury. Není možné, na rozdíl bohužel od Prahy, v historické části postavit nějakou skleněnou opičárnu. Všude musí být vápenec. Ta jednota slohu je úžasná a jako celek působivá. Odstrašujícím příkladem může být Paříž , nebo Londýn, zaplavené moderní architekturou ve starých čtvrtích. Zajímavá byl pro nás i promenáda po střechách nad súkem. Lidé se tam procházeli, mladí tam randili a zezdola se nahoru linula vůně tržiště. Nádhera. To je skutečně jeruzalémská specialita.
Jarmila Komberec Jakubcová
19.9.2021 11:11
Ano náboženství dalo lidstvu "jakýsi řád". S tímto názorem se plně ztotožňuji. Sama jsem židovka ale sekulární. Tzn., že dodržuji pouze některá pravidla tak jako asi většina Židů v Izraeli či diasporách. Např. mám na vstupních veřejních do domu umístěnou mezuzu. Na svátek Chanuka zapaluji svíce na chanukovém svícnu atd.
Jan Zelenka
19.9.2021 10:29
Nesnažme se podstatu náboženského cítění pochopit. Nic racionálního v tom není. Dobře to vystihl latinsky píšící křesťanský spisovatel Quintus Tertullianus ve 2. stol. n. l. Napsal: Credo, quia absurdum - věřím, protože je to nesmyslné. Přednost víry před rozumem. Víra v historii lidstva způsobila mnoho dobrého i zlého. A jak píše Libor, dala lidem jakýsi řád.
Jan Zelenka
19.9.2021 10:17
Paní Jakubcová, ze všech zemí, které jsme se ženou navštívili, na mne Izrael a jmenovitě Jeruzalém, udělali dojem největší. Možná proto, že se dlouhá léta zabývám židovskou a biblickou historií. Vím dobře, jak se postupně rodila tři velká světová náboženství, a proto bych nikdy nemohl být věřící. Ale když se člověk postaví na Olivetskou horu a pod sebou má to svaté město, cítí přese vše něco zvláštního a silného. Přeji vám moc, abyste se tam ještě mohla vrátit.
Marie Měchurová
19.9.2021 09:05
Děkuju za přiblížení židovské mentality. Každý rok u nás v Holešově bývá Týden židovské kultury, který si nikdy nenecháme ujít. Miluju židovskou a romskou hudbu.
Jarmila Komberec Jakubcová
19.9.2021 08:29
Pane Zelenka děkuji za zajímavý příspěvek k mému článku. Je vidět, že situaci v současném Izraeli velmi dobře znáte. Je to skutečně tak jak popisujete. Když vstoupíte v Jeruzalémě do čtvrti, kde žijí ortodoxní Židé, připadáte si jako v 19.století ve Lvově či Užhorodu.Ultraortodoxní Židé jsou většinou příslušníci tzv. chasitské větve.
Jan Zelenka
18.9.2021 21:23
Ultraortodoxní Židé bývají často problémem i pro současnou izraelskou vládu. Odmítají například uznávat stát Izrael, protože byl stvořen lidmi a ne Bohem. Ale rádi využívají všech výhod, které jim stát dává. Nemusí např. vykonávat vojenskou službu. Jejich zvyky jsou často velmi bizarní. To je ale na dlouhé povídání. Přes všechny negace, které v Izraeli vyvolává existence některých ultraortodoxních organizací, jako např. "Gush Emunim", nebo "Věrní Chrámové hory", atd, se Izrael, obklopený nepřátelským arabským světem, musí bránit všemi možnými prostředky. Více o konfliktu izraelsko-palestinském a o struktuře izraelské společnosti, píši ve své poslední knize, která bude mít teď ve středu veřejný křest.
Marie Seitlová
18.9.2021 20:41
Jarmilko díky za další zajímavé informace, doplňuji si tak informace ze zájezdu do Izraele.
Eva Mužíková
18.9.2021 17:28
Já bych se cítila hodně svázaná, ale to proto, že srovnávám s našim stylem života.. Některé příkazy mi připadají moc tvrdé, člověk, tak jako každý živý tvor podle mne potřebuje ke spokojenému životu volnost. Ale jim to asi vyhovuje, nepoznali nic jiného....Jinak si Jarmilo zasloužíš i mé poděkování. Ty oholené hlavy a následně paruky také nechápu...
Irena Mertová
18.9.2021 09:13
Díky za zajímavý článek :-) . S těmi parukami mi to není jasné - jedná se o běžné paruky? A jaký má toto vlastně význam?
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA