Židovské ceremoniální předměty

Židovské ceremoniální předměty

12. 9. 2021
Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Moc zajímavé, díky.
Helena Přibilová
Paní Jarmilko, také já Vám děkuji za další velmi zajímavý článek.
Dana Puchalská
Děkuju,zase jsem se hezkou formou vyprávění dozvěděla něco zajímavého.
Martina Růžičková
Díky za další zajímavý článek.
Jarmila Komberec Jakubcová
Pro šabat jsou důležité dva rituály: kiduš /zahájení šatabu v pátek podvečer/ - žehnání nad pohárem vína a havdala: obřad, který probíhá na konci šabatu/sobota před západem slunce/ Při jeho obřadu se používají tři ceremoniální předměty: svíce spletená z několika pramenů, schránka na koření a pohár /bývá stejný jako na kiduš/. Dříve se mezuzy umisťovaly jen na venkovní dveře, v současné době i ve vnitřních prostorách bytů, hotelových pokojů, kanceláří atd.
Anna Potůčková
Velmi zajímavý a také poučný článek, za který děkuji!
Zuzana Pivcová
Jarmilko, děkuji za informativní příspěvek. Ve vltavotýnském muzeu je poměrně dost židovských předmětů. Až do války sídlila zde a v nedalekých Kolodějích početná židovská komunita. Budu si muset exponáty ještě podrobněji prohlédnout.
Irena Mertová
Moc zajímavý článek. Vaše články mi osvětlují mnohé, co jsem četla v různých knihách od židovských spisovatelů. Myslela jsem si, že mezuza se dává jen na vstupní dveře. V dnešním splašeném světě musí být uklidňující i ta letitá tradice, stále stejná...
Jitka Hašková
Děkuji, je to velmi zajímavé. Nějak jsem asi přehlédla co je to havdala. Děkuji za doplněk.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%