Jazykový koutek 7
Úvodní foto: autorka

Jazykový koutek 7

22. 8. 2021
Český jazyk
Hodnocení:
(5 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Děkuji vám za další hezké komentáře. Někdo si z koutků jistě něco zapamatuje, někdo ne. :-)
Irena Mertová
Ahoj, Věro, přechodniky málo znajíc, prchám radši jako zajíc :-)
Jana Šenbergerová
V hrátkách se slovíčky byli pánové Werich i Horníček nedostižní. Češi jsou ovšem nedostižní v prznění svého jazyka. Právě ve zprávách použil někdo nevhodný tvar přechodníku při hodnocení nějakého filmu na Karlovarském festivalu. I kdyby si jen jeden člověk zařadil do svého jazyka něco z tvého jazykového koutku , bylo by to přínosné. Věřím, že takových bude ale mnohem víc. Díky.
Marcela Pivcová
Z textů Karla Kryla ještě doplním část ze známého Anděla: ... Pak hlídali jsme oblohu, pozorujíce ptáky, debatujíce o Bohu... U písniček pro děti jsem jim v jedné "kovbojské" při kytaře vysvětlovala, že k zpívajícímu Johnovi ...krávy přiběhly, svůj opustivše chlív... Výraz přechodník jsem nepoužila, to by si asi nezapamatovaly.
Zuzana Pivcová
Mně se přechodníky líbí a s Marcelou někdy pro zábavu takhle mluvíme. Dobré bylo v tomto Rozmarné léto a písně Karla Kryla. Ten přechodníky na svůj věk i dobu ovládal perfektně (Sedíce u Piety kouřili cigarety... Čmárali po Pietě pozdravy Marietě, kterou si půjčovali neznajíce studu...atd.) Díky, Věrko.
Věra Ježková
Děkuji vám. Přechodníky jsem vložila trochu i pro zábavu. Inspiraci jsem ale našla na íčku. Minulý nebude.
Zdenka Soukupová
Jo, přechodníky, to je dílo. Ty přítomné sem tam uhádnu, ty minulé už nechávám minulosti. . Tenhle 7. díl mě asi mine.
Jana Kollinová
Čas kvapí a přechodník se mi jeví jako exkurs do doby dávno minulé a když se ohlédnu, vidím ho, jak zoufale hledá své místo v současné české gramatice.
Dana Puchalská
Děkuju za další díl bezesporu zajímavého článku.
Jaroslav Kolín
U těch sloves časovaných podle vzoru sázet je to ošemetné. V roce 1993 byl povolen i tvar "(oni) sází", ale tvary přechodníku zůstaly postaru, což mnohé lidi mate. Jinak: Já mám přechodníky rád a s chutí vytýkám svým kamarádům jejich špatné použití.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%