Španělé milují pomeranče. Ráno a u oběda si dají džus, odpoledne nechybí pomeranč v ovocném salátu a po večeři je v oblíbené sangrii
Pomeranče ve Valencii se pěstují v sadech, ale i zahradách domů. FOTO: Jan Raška

Španělé milují pomeranče. Ráno a u oběda si dají džus, odpoledne nechybí pomeranč v ovocném salátu a po večeři je v oblíbené sangrii

13. 8. 2021

Z jednoho pomerančovníku se sklízí v průměru tisíc, ale někdy třeba i pět až deset tisíc plodů za rok. Pomeranče očesané ze stromů jsou určeny k přímé konzumaci, ze spadlých plodů se vyrábí džusy nebo marmelády.

cestování gastronomie Španělsko
Autor: Jan Raška
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
S pomeranči na stromech jsem se nikdy nesetkala, asi bych se přejedla..... Mńam..
Svatava Páleníková
Zajímavé a hezky napsané informace. Pomeranče mám ráda, dělám si ovocný salát a pomeranče mu dodají vždy tu patřičnou chuť. Ale ne vždy jsou ty u nás koupené tak sladké jako na jihu. To také potvrzuji.
Marie Ženatová
I já moc děkuji za tento velmi zajímavý článek. A také souhlasím s paní Jaroslavou H., že je veliký rozdíl mezi čerstvě utrženým tamním pomerančem a tím co koupíme v našich obchodech... A ten neobyčejný zážitek při procházce pomerančovým sadem znám také jako milá paní Jaroslava H. Když jsem viděla poprve na stromech zralé plody, květy a nezralé plody - tak jsem se přímo štípala do ruky - jestli se mi to snad náhodou jenom nezdá...
Zuzana Pivcová
Obecně nemám dovezené ovoce moc ráda. Pomeranče nemůžu posoudit, protože je téměř nekonzumuji. Ale pravé džusy mám ráda.
Alena Vávrová
Pomeranče miluju a šťávu si lisuji k snídani skoro denně. Dík za prima článek o nich.
Daniela Řeřichová
Děkuji za hezký a zajímavý článek.
Zdenka Soukupová
Tak je to asi se vším dovezeným ovocem a zeleninou. Vždycky je to nejlepší dozrálé a utržené tam, kde to přirozeně roste. Zdravím Honzu a Carlose.
Jaroslava Handlová
Musím souhlasit s tím, že je opravdu velký rozdíl mezi čerstvě utrženým tamním pomerančem, nebo tím k nám importovaným. Ale když to nejde jinak, tak samozřejmě si je u nás také kupuji. Každému bych přála ten zážitek při procházce v pomerančovém sadu. Není výjimkou, že na jednom stromu bývají současně květy, pak ještě zelené nezralé plody a také některé již volají po utrhnutí. Novou informací pro mě je, že pomerančovníkové dřevo také slouží k výrobě nábytku - zajímavé. Děkuji za pěkný článek.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

20%

Vitamíny

20%