
Pomeranče ve Valencii se pěstují v sadech, ale i zahradách domů. FOTO: Jan Raška
Španělé milují pomeranče. Ráno a u oběda si dají džus, odpoledne nechybí pomeranč v ovocném salátu a po večeři je v oblíbené sangrii
13. 8. 2021Z jednoho pomerančovníku se sklízí v průměru tisíc, ale někdy třeba i pět až deset tisíc plodů za rok. Pomeranče očesané ze stromů jsou určeny k přímé konzumaci, ze spadlých plodů se vyrábí džusy nebo marmelády.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Eva Mužíková
18.8.2021 12:42
S pomeranči na stromech jsem se nikdy nesetkala, asi bych se přejedla..... Mńam..
Svatava Páleníková
14.8.2021 19:52
Zajímavé a hezky napsané informace. Pomeranče mám ráda, dělám si ovocný salát a pomeranče mu dodají vždy tu patřičnou chuť. Ale ne vždy jsou ty u nás koupené tak sladké jako na jihu. To také potvrzuji.
Marie Ženatová
14.8.2021 11:32
I já moc děkuji za tento velmi zajímavý článek. A také souhlasím s paní Jaroslavou H., že je veliký rozdíl mezi čerstvě utrženým tamním pomerančem a tím co koupíme v našich obchodech...
A ten neobyčejný zážitek při procházce pomerančovým sadem znám také jako milá paní Jaroslava H. Když jsem viděla poprve na stromech zralé plody, květy a nezralé plody - tak jsem se přímo štípala do ruky - jestli se mi to snad náhodou jenom nezdá...
Zuzana Pivcová
13.8.2021 19:13
Obecně nemám dovezené ovoce moc ráda. Pomeranče nemůžu posoudit, protože je téměř nekonzumuji. Ale pravé džusy mám ráda.
Alena Vávrová
13.8.2021 13:46
Pomeranče miluju a šťávu si lisuji k snídani skoro denně. Dík za prima článek o nich.
Zdenka Soukupová
13.8.2021 13:03
Tak je to asi se vším dovezeným ovocem a zeleninou. Vždycky je to nejlepší dozrálé a utržené tam, kde to přirozeně roste. Zdravím Honzu a Carlose.
Jaroslava Handlová
13.8.2021 12:12
Musím souhlasit s tím, že je opravdu velký rozdíl mezi čerstvě utrženým tamním pomerančem, nebo tím k nám importovaným. Ale když to nejde jinak, tak samozřejmě si je u nás také kupuji. Každému bych přála ten zážitek při procházce v pomerančovém sadu. Není výjimkou, že na jednom stromu bývají současně květy, pak ještě zelené nezralé plody a také některé již volají po utrhnutí. Novou informací pro mě je, že pomerančovníkové dřevo také slouží k výrobě nábytku - zajímavé. Děkuji za pěkný článek.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA