Úvodní foto: autorka
Jazykový koutek 1: Používání zájmen mě x mně
17. 7. 2021
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Věra Halátová
23.7.2021 21:53
A ještě si ze školy z výuky jazyka českého pamatuji: při skloňování osobních zájmen používáme delšího tvaru po předložce, při důrazu a na začátku věty. Paní Ježková je zcela určitě emeritní učitelka jazyka českého. My, starší lidé, jsme dost často puristé, usilujeme o čistotu jazyka českého, tedy našeho mateřského jazyka. Mnohdy, když čtu texty uveřejněné v tisku nebo na internetu i v knihách přeložených z jiných jazyků do češtiny, uvažuji, zda ten "překladatel" skutečně vystudoval filosofickou fakultu.
Olga Žiláková
21.7.2021 20:41
Na mě a mně mám jinou pomůcku. Vaška a Vaškovi. Navštívil mě. (Navštívil Vaška. Poslal to mně. (Poslal to Vaškovi.) V případě, že se tam, hodí Vaška, jde o krátký tvar, v případě, že se hodí Vaškovi, jde o dlouhý tvar.
František Matoušek
19.7.2021 09:42
Jazykový koutek je skvělý nápad. Mám ještě dvě vnučky, které navštěvují zákl.školu (druhý stupeň). Určitě se příklady někdy hodí.
Václav Sýkora
19.7.2021 08:54
Autor asi nechodil moc do základní školy. Já jsem se učil, že širší tvar po předložce, na začátku věty a při důrazu. Pamatuji si to celý život a je to lepší než chaos. Václav Sýkora
Věra Ježková
19.7.2021 06:16
Děkuji. Jen malá poznámka. Pokud někoho nenapadne, že by mohl pomůcku použít, je mu k ničemu, i kdyby ji znal. :-)
Zdenka Soukupová
18.7.2021 18:07
Věrko, chválím a slibuji, že budu pilná žačka. Pomůcku pro mě/mně mám jako jiní diskutující, t.j. tě/tobě. Zatím mě nezklamala.
Jana Šenbergerová
18.7.2021 09:30
Věro, také děkuji. Už ji mám v záložkách a nepochybně nejednou využiji. :-)
Věra Ježková
18.7.2021 07:25
Děkuji vám ještě jednou. Jani, znáš Internetovou jazykovou příručku? Mám ji v oblíbených. Považuji ji za velmi praktickou. https://prirucka.ujc.cas.cz
Jana Šenbergerová
17.7.2021 22:23
Mně se Jazykový koutek také líbí, přestože mě čeština živila a nedělá mi problém psát bez chyb. Nicméně mě občas přepadne zatmění mozku a nemohu si vybavit, jak je to správně. Pak mi vždy pomůže nahlédnutí do Pravidel českého pravopisu, která leží na stole mně nablízku.
Danka Rotyková
17.7.2021 20:07
Od školních let mě baví, že mám pro český jazyk zvláštní knoflík, který je celý život zapnutý. Ale stejně mě jazykové koutky a poučky přitahují. Trpím, když čtu chybné tvary. No jo, asi bych chtěla moc.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA