Ilustrační foto: Ingimage
Nemůžu si to dovolit, nemám peníze. Materiální deprivaci pociťuje mnoho starších žen
19. 7. 2021
Nemají na kulturu, na posezení v kavárnách, na cestování. Nemohou si dovolit to, kvůli čemu se těšili do penze. Mnoho lidí ve věku nad pětašedesát let trpí jevem, který se nazývá materiální deprivace. Většinou jde o ženy, které žijí samy.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Lenka Kuchařová
19.7.2021 19:52
Zcela souhlasím s obsahem článku.A to se něm ještě nepíše o tom,jak nám s úsporami v seniorském věku ,,zacvičí " výdaje za dentální služby.Celý život jsem hradila zdravotní pojištění,nikdy jsem neměla žádnou závažnou operaci ani nemoc,ale když jsem potřebovala opravit zuby,tak mě to celkem stálo skoro 100.000kč. Kdybych nezdědila se svými 3 sourozenci dům po rodičích,který jsme prodali,tak bych na ty zuby neměla.
Antonín Nebuželský
19.7.2021 18:28
Když to tak čtu, vychází mi, že většinou pracují ti, kteří mají fyzicky nenáročné zaměstnání, duševní práce tříbí mysl, fyzická huntuje tělo :-)
Ale ne vždy. Já jsem začal dělat fyzicky pět let před důchodem a zjistil jsem, že mi to velmi svědčí. Vydržel jsem zhruba deset, jedenáct let v důchodu, jako montér Elektro. Je pravda, že jsem měl lepší " práci, ale myslím, že jsem na tom fyzicky poměrně dobře i teď.
Tim chci, že každý jsme jiný, proto těžko soudit a paušalizovat. Howgh.
Olga Škopánová
19.7.2021 16:58
Paní Fialová já nikoho pracovat nenutím, napsala jsem svůj názor, protože já svou práci nepovažuji za břemeno ale za naplnění života a za způsob jak i ve stáří zůstat tělesně i duševně fit.
Marie Faldynová
19.7.2021 16:31
Souhlasím s Janou Šenbergerovou - na co nemám, to nepotřebuji. V restauracích jsem se nestravovala nikdy, společenský život mám ve sboru naší církve a tam se i najde možnost někomu pomoci, takže si nepřipadám na světě přebytečná. Konec konců na pomáhání lidem ani nepotřebuji církev, tuhle jsme vyrazily s kamarádkou a její nákupní taškou na obstarání zásob, pak jsme u ní poseděly, takže jsem to měla i se společenským životem. Je pravda, že ve velkém městě je člověk víc anonymní, ale finance jsem vždy nějak zvládla. Horší je to se zdravotními problémy. Ty dokážou unavit a brát chuť do života.
Margita Melegova
19.7.2021 15:17
Pracovat v duchodu ani nahodou a to nemame s manzelem ani prumerne duchody, ale nam to staci, asi je to vysledek meho hospodareni s penezi, odesla jsem do duchodu tri roky predem, uz jsem nemela silu vracet se domu z prace jen na vyspani. Cely zivot jsme zasvetili stavbe domu a vychove deti, dum je dnes prodany uz bychom udrzbu nezvladli, koupili jsme si maly byt, zbytek penez mame odlozene na horsi casy.
Jiří Dostal
19.7.2021 14:54
:-) :-) Navozené téma je poněkud zavádějící, protože deprivací se rozumí též nevědomé
strádání v širokém spektru vhodných a přirozených potřeb člověka, vědomé strádání
s přídechem beznaděje je základem frustrace, proti které je obranou kvalitní
psychosociální výbava osobnosti; ušlechtilí lidé strádají s noblesou... :-) :-)
Věra Ježková
19.7.2021 14:28
Šla jsem dobrovolně do důchodu o dva roky dřív. Něco jsem měla našetřeno na stará kolena. Bydlím v malém bytě, který mám v osobním vlastnictví. Důchod mám necelých 12 tisíc. Na to, co si chci dopřát, peníze mám. Pracovat nehodlám a je mi jedno, že s tím paní Škopánová nesouhlasí.
Jana Šenbergerová
19.7.2021 13:31
Vždycky jsme si mohli dovolit jen to, na co jsme měli. Na co jsme neměli, to jsme nepotřebovali. Není divu, že to každý máme nastavené jinak, když jsme různí a žili jsme různě. Čím jsem starší, tím víc si uvědomuji, jak málo mi stačí k životu. I s málem je možné být šťastný a spokojený.
Magda Škodová
19.7.2021 13:13
Jsem čtyři roky v důchodu, pracovala jsem jeden rok navíc, ale bohužel jsem díky nemoci musela skončit. Občas zajdu na "brigádu", to když mé nástupkyni třeba onemocní dítě, ale je to jen několik dnů do roka. S mizerným důchodem jakž takž vyjdu, na žádné vyskakování to není, ale člověk si musí určit priority, za které ty peníze utratí. Proto mne docela iritují stížnosti mého bývalého šéfa - z čeho budu žít, když nám nepřidají na důchodech... Starý mládenec s domem po rodičích a důchodem kolem 25 000. Tak s tím by asi většina lidí umřela hlady, že?
Dana Procházková
19.7.2021 12:53
Dříve byla sleva vstupenky na kulturu pro seniory kterým je více než 60 let, potom 65 let a letos je někde sleva pro seniory kterým je více než 70 let.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA