Ilustrační foto: Pixabay
Pátým pádem voláme
4. 7. 2021Tak jsme se to učili ve škole. Nemusíme zrovna volat. Prostě oslovujeme. Pro oslovení má čeština 5. pád. S koncovkami. Čeština spisovná. Nikoli čeština hovorová.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Lenka Kočandrlová
9.7.2021 17:58
Hm,tak za mlada na mne volal soused,lampasák, "Lenka,pocem!" a já šla k plotu a neubylo mě. Víc než problém haló,pane Novák/Nováku mi přijde to schválené zapisování ženských příjmení ve tvaru mužském! To je hnus. Takhle se hned poznalo,zda je to ona nebo on,nyní se bude muset používat berliček k objasnění,o koho se jedná. "Nikola Plachta přichází na pódium" : koukám,má sukni,nemá,má zmalovaný ksicht,ano,má boty na podpatku? Má - tak je to asi ONA!
Marcela Pivcová
8.7.2021 18:33
Když jsem chodila na základní školu, oslovovali jsme běžně v mužském rodě pane Novák, Bernard... a nikdo se nad tím nepozastavoval. Myslím, že změna v oslovování v současné době je prospěšná, avšak podle mého názoru se v některých případech moc nehodí - viz jména Pivec, Samec, Holec nebo Palec...
Václav Soukup
8.7.2021 15:50
Zatím ne. Já jich měl k mému prvnímu článku v říjnu 2020 95 ! A bylo to " hodně husté " !
Václav Soukup
8.7.2021 10:27
"Nikdy jsem nikoho nenapomenula ani půlkou slova." Když jsem v jednom komentáři vzdal
hold panu Zelenkovi, ztropila jste zde žárlivou, až hysterickou scénu. Zcela zbytečně !
Věra Ježková
8.7.2021 09:09
Děkuji opět. Hani, zdá se, že ti není pomoci. Nikdy jsem nikoho nenapomenula ani půlkou slova. Většina z těch, kteří zde píší, to ví a můj článek pochopila. Jindřiško, článek o potrefené huse jsem napsala já. Když měl Radek připomínku k mé fotce. Byl psán s nadsázkou, o nevyžádaných radách.
Alena Švancarová
7.7.2021 20:06
Pane Martine Vrbo.Moc hezky jste to napsal.Svět se točí dál a to je tak dobře.
Dana Procházková
7.7.2021 16:15
Jednou mě můj otec vyprávěl, jak jeden úředník u nás z MNV měl napsat plakát na kdy se svolává schůze a nevěděl jaké i napsat ve slově pondělí, tak se schůze svolala na středu. Já mám docela špatnou zkušenost s oslovováním. Svého bývalého kolegu jsem oslovila pane Dušku a se zlou se potázala, řekl mně, že ho mám oslovovat pane Dušek, že není žádný Dušku.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA