Konečně! V nemocnicích se přestane vařit podle dietního systému z roku 1955, pacienti se mohou těšit na chutná jídla
Takto může vypadat oběd v nemocnici podle metodického doporučení MZ. FOTO: Pixabay

Konečně! V nemocnicích se přestane vařit podle dietního systému z roku 1955, pacienti se mohou těšit na chutná jídla

22. 6. 2021

Po 65 letech konečně nastal čas pro změnu systému stravování hospitalizovaných pacientů v nemocnicích. Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN) se stala pilotním pracovištěm, kde vaří jídla moderní, chutná, zajímavá, zdravá a ekonomicky dostupná.

Zároveň se nezapomíná ani na pacienty, kteří trpí nechutenstvím, jsou podvyživení nebo preferují klasickou českou stravu. U těchto pacientů je nejdůležitější, aby snědli ze své porce co nejvíce, podpořila se chuť k jídlu a neprohlubovala se malnutrice.

Diety pro pacienty, které se v Česku do roku 2020 vařily, vycházely z dietního systému z roku 1955! Každá nemocnice připravovala svůj vlastní dietní systém, který měl odpovídat potřebám jednotlivých zařízení, a velmi záleželo na tom, jak se vedoucí nutriční terapeut a ústavní dietolog zajímají o novinky v oblasti výživy nemocných ve světě. Současná doporučení formulovaná na základě vědeckých poznatků o výživě ve zdraví a při nemoci se totiž zásadním způsobem za více než půl stolení změnila.

,,Jsem rád, že můžeme pacientům dopřát chutnou, zdravou a také nutričně vyváženou stravu, která nebyla v historii standardem podávané péče, ale díky odborné pracovní skupině složené z odborníků, kterou jsem vytvořil při Ministerstvu zdravotnictví, a novému metodickému doporučení, jsme to dokázali změnit. Strava je důležitou součástí spokojenosti a následného uzdravení pacientů,“ dodal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Proto vznikla při Ministerstvu zdravotnictví ČR pracovní skupina, složená ze zástupců společností sdružených v Alianci pro nutriční péči o.p.s. Všeobecná fakultní nemocnice v ní měla své členy: vedoucí nutričních terapeutů VFN Lucii Růžičkovou a ústavního dietologa MUDr. Františka Novákacze IV. interní kliniky VFN a 1.LF UK v Praze. „Vytvořili jsme doporučený postup stravování a nutriční péče pro 21. století,“ vysvětluje revoluční proměnu stravování Lucie Růžičková. „Základem změn ve stravování je důraz na kvalitu diet. Na prvním místě je chutnost a atraktivita jídla pro pacienty a současně zůstávají samozřejmostí potřebné nutriční hodnoty a bezpečnost konzumace. Stravování představuje v nemocnici nejdůležitější součást systému nutriční péče, který může podle nového metodického doporučení fungovat jen s garancí nutričních terapeutů a lékařů nutricionistů,“ doplňuje doc. František Novák.

„Zároveň jsme se rozhodli nový systém stravování jako první nemocnice v Česku využívat přímo v naší kuchyni,“ komentuje ředitel VFN David Feltl a dodává: „Chceme ukázat i ostatním zařízením, že Metodické doporučení lze převést do praxe a není to jen „nedosažitelná teorie“. Osobně mám radost, že na jídelníčku jsou v nabídce stejná jídla pro pacienty i zaměstnance a všem chutná. To považuji za jasný důkaz, že se změna podařila.“

Pacienti mají možnost volby: českou klasiku, středomořskou nebo orientální kuchyni
Základní kámen proměny tvoří nový jednotný princip základních diet pro pacienty. Při příjmu k hospitalizaci lékař doporučí jednu z variant: dietu 3 MAL (pro pacienty v riziku malnutrice), což je dieta primárně určená pro pacienty s rizikem podvýživy. „Jejím cílem je přizpůsobit se nemocným s nechutenstvím tak, aby se co nejvíc snížilo riziko dalšího snižování jejich hmotnosti. Jídla mají vyšší obsah energie a bílkovin, jsou „typicky česká“. V rámci 3 MAL se denně servíruje oblíbená česká klasika, třeba svíčková, španělské ptáčky, čevabčiči s bramborovou kaší a okurkovým salátem nebo omáčky,“ vypočítává šéfkuchař VFN Petr Slivoně. Další volbou je dieta 3 FIT (pro pacienty bez rizika malnutrice). „Dieta 3 FIT umožní zdravě se stravující části populace zachovat si své stravovací návyky i po dobu hospitalizace a dalším ukáže, jak lze jíst zdravě a zároveň chutně,“ vysvětluje Lucie Růžičková. Dieta se skládá ze tří variant pokrmů. První obsahuje typické české suroviny: pohanku, jáhly, čočku, kořenovou zeleninu či červenou řepu. Koření se majoránkou nebo česnekem. Druhým typem jídel je středomořská kuchyně: těstoviny, rizota, olivy, ryby, olivový olej a k tomu bylinky, například tymián, oregano, bazalka či rozmarýn. Pacientům se minimálně dvakrát týdně servírují ryby. Třetím typem jídel je orientální kuchyně. Jídla s kuskusem, kokosovým mlékem a kari kořením. Asijská jídla jsou u české populace ve velké oblibě, představují ideální variantu pro vegetariány.

Zásadním způsobem se zvyšuje důležitost role nutričního terapeuta
Pacienti mají při příjmu možnost probrat své stravovací návyky s nutričním terapeutem. Nutriční terapeut se na klinice zabývá přednostně pacienty v nutričním riziku nebo pacienty s dietními omezeními. Hodnotí jejich nutriční stav a navrhuje nutriční plán na základě individuálně stanovené potřeby energie a živin a v souladu s léčebným cílem. Je totiž velice důležité, aby pacientovi chutnalo. Když pacientovi zvolený způsob stravy nevyhovuje, je možné ho zaměnit za druhou variantu nebo individuálně upravit. Nutriční terapeut poradí i s výběrem jídelníčku u konkrétních onemocnění.

Zkušenosti po 9 měsících: Vítězí FIT dieta!
Devět měsíců od zavedení nových diet ukázalo, že se denně místo předpokládaných 5 % připravuje 5x více, tedy 25 % diet ve zdraví 3 FIT a jen 75 % diet pro pacienty v riziku malnutrice 3 MAL. Je to výrazně více, než nutriční terapeuti očekávali. Pacientů v ohrožení podvýživou je samozřejmě v nemocnicích mnohem víc. Dietu 3 FIT si oblíbili i někteří onkologičtí pacienti, kteří mají často sníženou chuť na maso. „Nové diety využíváme i pro stravování zaměstnanců. Mají na výběr kromě diet 3 FIT a 3 MAL ještě třetí variantu: saláty, obložené bagety, wrapy. Vítězství diety FIT oproti očekávané české klasice nás velmi příjemně překvapilo,“ dodává Mgr. Lucie Růžičková s tím, že ve VFN vznikla originální Kuchařka receptů pro dietu 3 FIT, kuchaři stále zkoušejí nová jídla a občas jim jídelníček zpestří.

nemocnice Zdravá strava
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helenka Vambleki
Při pobytu v nemocnici jsem si nikdy nestěžovala na stravu. Většinou jsem tam byla se svou zbídačelou páteří a byla jsem ráda, že se najím bez toho, že bych v těch bolestech tahala domů nákupy a stála pokřivená u plotny.
Martin Vrba
Ty nové změny v gastronomii v nemocnicích přímo lákají, aby svou neutěšenou finanční situaci čeští důchodci řešili tím pádem – pádem na ledu – a zlomeninou v krčku. A co špagety – nezapomínají u nich v novém řádu na poklop jídel (?) – v nemocnicích to hodně táhne. :) Doufám, že je zajištěna i kompletní štědrovečerní večeře za zvuku rolniček. To by mohla chodit osobně zvonit samotná ministryně Maláčová. Jo – to se máme. :)
Jiří Dostal
:-) Při vyživenosti naší populace by mnohý pacient zasloužil hovězí z býka vlastnoručně skoleného v koridě, vepřové z kňoura uhnaného osobně v lese, také polezení na stromy za ovocem by bylo ozdravné atd. Atrakce s formou jídel ve špitálech je jako řeholení se v lupanáru, Obecně je pobyt v nemocnici příležitostí k racionální askezi a k pochopení, jak naše tělo funguje a co si žádá, to vše za pozorného přispění ošetřujících. Strávil jsem od dětství ve špitálech asi pět let, na sedmdesátníka nic moc, naposledy mě velice potěšila ošetřující lékařka v nejmenovaném chorobinci, a to konstatováním, že jsem snad první pacient, který po třítýdenním pobytu přibral deset kilo, noční dušnost mi léčila paralenem, podivně zjihla při mém dotazu, jaké diuretikum jsem ve smyslu nástupní anamnézy dostával. Žádné. :-)
Magda Škodová
V posledních letech jsem byla častým pacientem ve Fakultní nemocnici v Ostravě a na stravu si nemůžu stěžovat. Snad jen to, že porce byly obrovské a potom se velké zbytky vyhazovaly, ale to je spíš o velikosti žaludku než o kvalitě jídla. A nemocnice není hotel...
Jarmila Komberec Jakubcová
Když jsem byla v lednu hospitalizovaná v nemocnici Hořovice tak jsme měli výběr ze tří jídel a všechna byla super. Kdo chtěl mohl si za příplatek nechat vozit jídla z restaurace.
Hana Řezáčová
Poslouchala jsem reportáž o vaření v této nemocnici v TV - dnes např. na tu moderní dietu vařili tresku s petrželovou omáčkou a kuskus - no, proti gustu ... Vždy se v nemocnicích hledělo na výživu pacientů, nebyli nutriční terapeuti jak dnes, ale dietní sestry, které sestavovaly jídelníček (normální strava, diabetická, žlučníková, atd. ) a dohlížely v kuchyni, aby vše bylo dodrženo ... Trochu mě uklidnilo, že nepřestali vařit i klasická česká jídla :-)
Danka Rotyková
Trvalo to dlouho, tak to snad bude stát za to.
Irena Mertová
To zní dobře. Mohli by vydat kuchařku - koupila bych si ji :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 46. týden

Co se děje na podzim v přírodě? Tak právě o tom je vědomostní kvíz tohoto týdne. Kolik tentokrát získáte bodů?