Co nevíte o svém tatínkovi
Maják u ostrova Jersey. FOTO: Henry Barnes, Unsplash

Co nevíte o svém tatínkovi

31. 5. 2021

Můj zemřel v roce 1968 a asi se mu nechtělo dokola vypravovat to, co vyprávěl o předchozích obdobích svého života.

historie Můj příběh vzpomínky
Hodnocení:
(5 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Hezké vzpomínání. Moc ráda jsem poslouchala vyprávění mých babiček, když svorně draly peří z husy, jejich vzpomínání na mladá léta byla plná práce , ale i hezkých příhod.
Marcela Pivcová
Chtěla bych jen k příspěvku Zuzky doplnit, že jsme také bohužel, jako mladší děti často o vyprávění o našich předcích neměly příliš zájem. Spíš jsme se trochu více dozvěděly jen něco z dětství a mladších let rodičů, o prarodičích už něco spíš výjimečně. Víme třeba, že z otcovy strany byl několik generací zpět rod Komzáků, kam patřil i hudební skladatel Karel Komzák, ale podrobnější údaje nevíme.
Daniela Řeřichová
Krásný příběh! Také Marie H. zajímavě vypráví. Seriálu se ráda zúčastním, zajímají mě historické vazby, mám rodokmeny do začátku 19. století.
Marie Hrádková
Ráda bych napsala o svém dědovi, co vím z jeho a mamčina vyprávění. Narodil se v r. 1895, vyučen ve Vídni truhlářem. Jeho otec měl malé hospodářství a byl potulný muzikant, hrál na pohřbech, svatbách, tancovačkách a jeho matka se věnovala hospodářství. Když ovdověla, udělala si kurs pro porodní aistentky a tím se živila. Když začal 1. světová, byl děda povolán, pochodovali někam na východ. Každý voják měl v torně "železnou zásobu potravin", kterou ale nesměl snít, jen na rozkaz. Děda měl hlad, tak ji snědl. Byl potresnán několikahodinovým pověšením za ruce na strom v Majdanku, ale tehdy to bylo Rusko. Došlo k vykloubení. Pochodovali dále na východ a celou dobu trpěl hladem. V Rusku padl do zajetí, ale myslím, že teď je to Ukrajina. Byl tam až do konce války, pracoval pro bohatého sedláka který měl doma knihy i klavír, ale neměli postele, spali všichni na lavicích na kožešinách. Jídla bylo dost, byly tam i děvčata, tak se mu tam líbílo. Ptala jsem se jako dítě dědy, jestli věděl něco o VŘSR či bolševicích, říkal, že ne, ale že tam byly nějaké bandy, které kradly koně. Tak to snad byli ti bolševici. Po válce ČSR potřebovala státní úředníky, tak se děda přihlásil na poštu. Vykládal, jaký byl přijímací pohovor. Musel prokázat, že umí číst, psát a počítat. Ale nevědel kolik je 6x7, tak ho k tomu úředník dovedl postupně: kolik je 1x7, 2x7, až došel k 6x7. Byl poslán na Podkarpatskou Rus a zde se narodila má matka. Po několika letech byl převelen do Sudet, pak po vyhnání Čechů do Prahy, pak do vesnice na Rychnovsku. Až do důchodu pracoval na poště, babička v domácnosti. Ke konci války někdo přestříhal telefonní dráty, tak pošta nemohla plnohodnotně fungovat. Místní německý velitel přišel na poštu za dědou, ať dá dráty spravit, tak ho poslechl. Také jsem v dětství našla par dopisů, co psal děda babičce z války. Už si nepamatuji, co tam bylo, ale vždy začínaly "Velectěná slečno". To je můj příspěvek k seriálu Vzpomínky na prarodiče (rodiče).
Jitka Caklová
Už jsem napsala celý "seriál", musela bych se opakovat. Byla to pro mě škola, ze které jsem se poučila a už nechci a nebudu opakovat ani jeden ročník.
Věra Ježková
Svůj vzkaz za krásný nepovažuji.
Oldřich Čepelka
Krásné vzkazy sem péšete. Asi bychom měli vyhlásit "seriál" vzpomínek na své rodiče. Nebo na vlastní dětství, to nejspíš udělám, už jsem to dokonce začal, tak brzy tady na i60.
Marie Faldynová
Teď už je na nás, co si budou pamatovat naše vnoučata.
Martina Růžičková
Pěkné vzpomínkové vyprávění. Můj táta mi vyprávěl hodně zážitků z mládí, bohužel jako mladou mě to nezajímalo tolik, abych si některé poznamenala. A dnes už se nemám koho zeptat...
Zuzana Pivcová
Neměla jsem to štěstí, abych se od svého tatínka mohla mnohé dozvědět v dospělosti. Zemřel v mých 12 a už dávno předtím ho zcela pohltila neléčitelná nemoc. Ani maminku jsme neměly příliš dlouho a navíc nebyla osobně moc sdílná. V dnešní době mám čím dál větší pocit, jak bych si s tatínkem rozuměla. Samozřejmě o něm základní věci vím, také od sestry, která jako starší slyšela od maminky trochu víc, ale je to stále málo. bohužel.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%