Ilustrace: Tomáš Polák. Poskytnuto portálu i60
FEJETON: Jazyku rodný, promiň
16. 5. 2021Fakt nevím, nakolik je čeština jazykem krásným, při svých chabých znalostech jazyků jiných nemohu srovnávat. Můžu jen konstatovat, že na to, co jsem kdy Čechům potřeboval říct, mi čeština zatím vždy tak nějak stačila.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jiří Dostal
16.5.2021 15:34
Jazykomilné kutilství nás většinou přejde při četbě kvalitních textů, což může být
"samozřejmě" znalostní ořech zvíci kokosu při nadměrném louskání příspěvků
na úrovni třídního časopisu 6. bééé. Holt přirozená potřeba si "jakoby určitě"
cestu k uspokojení najde... :-)
Petr Adámek
16.5.2021 14:10
Myslím, že "určitě" a "jakoby" jsou častější než "samozřejmě". Pokud jde o "kozy", tady se dá jedině citovat Cimrman: "Můžete s tím nesouhlasit, můžete proti tomu i protestovat, ale to je tak všechno co se s tím dá dělat". A "prášek" je současnější než "pilulka". Pro mě je pilulka spíš cucací než polykací.
Hana Řezáčová
16.5.2021 12:29
Nadužívání slova "samozřejmě" jsem si nemohla nevšimnout, nejvíc jsou jím prošpikována vyjádření premiéra, samozřejmě :-)
Jana Šenbergerová
16.5.2021 11:40
Další hezký fejeton. Přestože čeština není mým rodným jazykem, přirostla mi k srdci jako žádný jiný. Také mě zlobí, že je často przněn i tam, kde je možné vyjádřit se jím mnohem lépe a přesněji než v jazycích, ke kterým někteří vzhlížejí, nebo dokonce využívají obraty, které se dají vyjádřit vhodnějším způsobem. To by ale museli znát pravidla. Už jsem se nad tím přestala pohoršovat, protože je to marné. Pokud je to v mých silách, snažím se o čistotu jazyka, bez zbytečných slovních vycpávek a novotvarů/patvarů, které buď časem z jazyka vymizí, nebo se v něm natrvalo usadí.
Lenka Kočandrlová
16.5.2021 10:38
Každá doba má své oblíbené výrazy,které jsou v módě po nějakou dobu a pak zaniknou a začnou se používat nové,rádoby nové,do té doby ,než ustoupí zase jiným. Slovo transparentní například,za nás se nosily transparenty do prvomájových nebo VŘSR průvodů.....nemysleli jsme si,že jsou průhledné jako sklo. Kam zmizely všelijaké boje : o zrno,o uhlí,o mír.... Slovo samozřejmě se taky stalo jen berličkou bez náplně a záhy zapadne a novináři či politici vynesou zase jiné.
Zuzana Pivcová
16.5.2021 10:11
Nadměrného užívání slova "samozřejmě" jsem si nevšimla, téměř nesleduji TV, jen trochu u sestry. Časté mi připadá slovo "vpodstatě". No, a "jako, jakoby", které před časem zamořilo mluvu tak, že jí téměř nebylo rozumět, je už asi přece jen na ústupu. Díky za úvahu.
Libor Farský
16.5.2021 09:15
Moc hezké postřehy. Ještě doporučuji zamyšlení nad našimi zkratkami. Třeba PEXESO je zkratkou pro hru "Pekelně se soustřeď!" - takže by to mělo být PEKSESO.
Daniela Řeřichová
16.5.2021 08:41
Pane Poláku, Vaše fejetony se mi moc líbí. O hrátkách s češtinou podle mne nejlépe vypovídá úžasná kniha Pavla Eisnera Chrám i tvrz, posléze skvěle namluvená M. Horníčkem.
Dana Puchalská
16.5.2021 08:22
Naše čeština doopravdy dostává na frak. Někdy žasnu,co dokáží lidé, kteří k nám den co den promlouvají,vypustit do éteru za paskvil. Vadí mi nadměrné užívání slova "klíčové".... A to ,že prší a ulice a chodníky jsou mokré,je taky postřeh....
Věra Ježková
16.5.2021 08:04
Nadužívání slova „samozřejmě“ jsem si nevšimla. Vadí mi jiné jevy, především zbytečné anglicismy, chyby ve shodě podmětu s přísudkem typu „okna byly otevřené“, postupný zánik zájmena svůj – „dávejte si pozor na vaše věci“ aj. V písemném projevu i chyby gramatické a pravopisné, především záměna mně/mě, jí/ji a další.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA