Mrkvová bábovka
Foto: autorka

Mrkvová bábovka

7. 5. 2021

Až jednou půjdete kolem, a neříkejte, že to se nikdy nestane, protože nikdo z nás neví, kam ho osud zavěje, kam ho povedou jeho kroky.

Tak ještě jednou. Až jednou půjdete kolem, zastavte se u nás na kávu. Bydlíme hned u silnice. Dokonce i zahradu máme u silnice. A když dáte vědět dopředu, ke kávě vám upeču třeba mrkvovou bábovku.

Pro ty lidičky íčkovské, které do našich končin kroky nezavedou, nabízím recept na onu avízovanou bábovku. Je to můj vlastní recept, vyzkoušený a troufám si říct, že chutný.

Budete potřebovat:

Utřeme               4 žloutky

                           180 g moučkového cukru + 1 vanilkový cukr

                            3 lžíce rumu

Smícháme  s      200 g polohrubé mouky

                             ½ balíčku prášku do pečiva

                            50 g mletých mandlí (ořechů dle libosti) + strouhaného kokosu

                            (v poměru mandle : kokos 1 : 1)

                            200 g nastrouhané mrkve na jemno

Přidáme              100 ml pomerančové šťávy nebo studené vody

                            100 ml stolního oleje

                             ze 4 bílků + špetky soli tuhý sníh

Těsto nalejeme do předem vymazané, kokosem a hrubou moukou vysypané formy. Pečeme na 160°C asi 25 – 30 minut, podle toho, jak vám peče trouba. Myšleno trouba elektrická, plynová. Prosím, nezaměňovat s jiným druhem trouby.

Dobrou chuť.

Poznámka: Léta jsem s nechutí vymazávala bábovkovou formu kouskem tuhého másla. Až dnes mě napadlo rozpustit si kousek přepuštěného másla a mašlovačkou formu vymazat. Tak krásně se s tím pracovalo a hotová bábovka z formy přímo vyklouzla. Naštěstí na připravený talíř. Ale to vy možná takto děláte od nepaměti.

recepty
Hodnocení:
(5.3 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Elen, bábovka vypadá krásně, určitě bych ochutnala. A ano, mašlovačky mám a používám je. Víš, co se říká, všechno je jednou poprvé. :-)
Helena Votíková
Elenko, recept přišel vhod. Je upečeno, ale na plech. Mám pocit, že se nesní tak rychle :-) i když ta vůně...
Jana Šenbergerová
Eleno, ty umíš dělat chutě! Ta tvoje bábovka chutná už na fotografii. Pokud se do ní pustím, nazvu ji Elenina bábovka. Pochutnejte si!
Vladislava Dejmková
Bábovka vypadá krásně a určitě i dobře chutná. Jsou v ní samé dobré věci, rum a pomerančová šťáva jí určitě dodá šmrnc. Mám ráda recepty, kde je napsáno "utřeme" vložit do příprava trochu ruční práce je fajn. A co se při tom tření dá ještě vymyslet.
Zuzana Pivcová
Eli, vypadá lákavě. Kolem bohužel nepůjdu, takže ji dopřeji jiným. Dobrou chuť.
Marie Novotná
Děkuji za pozvání. Mé kroky už zavítaly do těch končin. Je tam krásně. A recept určitě vyzkouším.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 45. týden

Co se děje na podzim v přírodě? Tak právě o tom je vědomostní kvíz tohoto týdne. Kolik tentokrát získáte bodů?